Waarom vertrouwen mensen elkaar niet meer?: magazine Konfianz zoekt uit waar het misloopt én waar het goed gaat

Jani
Lambrechts
  • Staf
    Smets

Is er nog plaats voor vertrouwen in een samenleving die gedreven wordt door angst? Het nieuwe magazine Konfianz vormt een antwoord op die vraag. Het onderzoekt de dunne grens tussen vertrouwen en wantrouwen, stelt vragen en zoekt antwoorden in de hoop het vertrouwen in de samenleving weer wat aan te wakkeren. 

“Ik bedacht het idee toen ik scrolde op sociale media: ik zag enkel slecht nieuws en haatcomments onder foto’s", aldus Jani Lambrechts, een van de twee hoofdredacteurs van Konfianz. “De moed zonk in mijn schoenen: waarom vertrouwen mensen elkaar niet meer?” Met die vraag in haar hoofd sprak ze haar medestudent Staf Smets aan en samen kropen ze in hun pen om een antwoord te zoeken.

In drie dossiers zoekt het duo uit of het tij van wantrouwen nog gekeerd kan worden en hoe dat dan precies zou moeten of kunnen gebeuren. Van politiek tot zelfzorg, over integratie en media, zowat alle actuele thema’s komen aan bod. Al worden de soms zware verhalen afgewisseld met constructieve oplossingen zoals oplossingsgerichte journalistiek en toffe rubrieken als ‘In books we trust’ of ‘De tip’. In de ene vind je een overzicht van drie must-read boeken, in de andere vertrouwt een willekeurige voorbijganger je diens tip voor meer zelfvertrouwen toe. 

Beeldverhalen 

“We willen ons verhaal vertellen met sterke beelden. Ze vormen de leidraad in ons magazine en zijn een cruciaal deel van de vormgeving”, stelt Smets, medemaker en tevens huisfotograaf van dienst. “Jani verzorgt de lay-out. Ze speelt mijn beelden en de geportretteerden in al hun authenticiteit goed uit.” Het resultaat is een eerder sober ogend maar kwalitatief en evenwichtig magazine, waarin de vormgeving de inhoud benadrukt en ondersteunt. 

"Enkele beginnende illustratoren kregen carte blanche in ons magazine." 

Krachtige en kleurrijke illustraties zorgen voor een afwisseling tussen de vele tekst en foto’s. “Enkele beginnende illustratoren kregen carte blanche”, aldus Smets. “Je ziet steeds vaker AI als bron staan bij illustraties in magazines en dat willen we absoluut niet. Jonge creatievelingen staan te popelen om zo’n opdrachten te krijgen en wij geven hen die kans.” 

Mensen in de kijker 

In het magazine krijgen mensen een centrale rol toebedeeld: zowel de mens in de straat als experten die duiding geven bij bredere problematieken staan in de kijker. Politicus Kristof Calvo deelt zijn visie over het wantrouwen in de politiek, ervaringsdeskundige Nick De Ridder vertelt over zijn zware verleden in gesloten instellingen en de gevangenis. Ondertussen vond die laatste zijn pad weer terug en begeleidt hij jongeren als buddycoach. 

"We hopen dat ons magazine mensen kan inspireren om mee te bouwen aan een warmere samenleving."

Ook opvallend is de cover: daar zetten de makers hun eigen vertrouwenspersonen in de verf. “Op deze mensen kunnen we steeds rekenen”, klinkt het bij de twee redacteurs. Onder andere hun ouders, lief, vrienden en grootouders passeren de revue. “Zonder hen hadden we dit magazine niet kunnen uitbrengen”, klinkt het bij Lambrechts. 

De hoofdredacteurs zetten hun eigen vertrouwenspersonen op de cover van hun magazine.

De twee hoofdredacteurs zetten hun eigen vertrouwenspersonen op de cover van hun magazine. © Staf Smets 

 

Het duo achter Konfizanz kijkt positief terug op een periode van experimenteren, zoeken, twijfelen en uiteindelijk vinden. “Met ons tweeën een eigen magazine van begin tot eind maken, dat was echt uniek”, blikt Smets terug. “We vulden elkaar perfect aan en zijn dan ook fier op ons eindresultaat.” Maar klaar zijn Lambrechts en Smets nog niet. “Ons magazine was een mooie stap in de richting van een warmere samenleving waar vertrouwen de bovenhand neemt, maar we zijn er nog niet”, stelt Lambrechts vast. “We hopen dat het werk mensen kan inspireren om mee te bouwen aan die warmere plek. Als ons magazine daar ook maar iets bij kan helpen, dan heeft ons werk zijn doel bereikt.”

Download scriptie (74.21 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2024
Promotor(en)
Jozefien Meijer en Soetkin Bulcke
Thema('s)