De overgang van thuis naar een woonzorgcentrum is vaak een zware stap voor veel ouderen. Ze moeten niet alleen hun vertrouwde omgeving achterlaten, maar worden ook geconfronteerd met gevoelens van verlies en verdriet. Als afgestudeerd student Gezinswetenschappen en voormalig zorgkundige heb ik dit proces van dichtbij meegemaakt, en het inspireerde me om hier mijn bachelorproef aan te wijden.
In mijn onderzoek ontdekte ik een verrassend krachtig middel om deze moeilijke transitie te vergemakkelijken: het delen van persoonlijke levensverhalen. Dit idee groeide uit tot het Levensverhalenproject, een initiatief dat ouderen helpt om hun identiteit en verbondenheid te hervinden door terug te kijken op hun leven. Het project integreert gesprekken en visuele hulpmiddelen zoals een levensreisatlas en levenreiswijzers. Het creëert daarmee een brug tussen het verleden en het heden van de bewoners.
Het idee voor het Levensverhalenproject kwam voort uit mijn werk met ouderen in het woonzorgcentrum. Tijdens groepsgesprekken merkte ik hoe waardevol het was voor ouderen om hun verhaal te delen. Niet alleen gaf dit hen een gevoel van erkenning en waardigheid, het hielp hen ook om zich beter thuis te voelen in hun nieuwe omgeving. Door deze persoonlijke verhalen naar boven te halen en te koesteren, kunnen we een belangrijke stap zetten naar een warmere en meer verbonden gemeenschap binnen de woonzorgcentra.
Het Levensverhalenproject brengt niet alleen ouderen dichter bij hun medebewoners, maar ook bij hun familie en zorgverleners. Families kunnen hun geliefde beter ondersteunen door deze persoonlijke verhalen te delen en te bespreken, wat het proces van aanpassing aan de nieuwe omgeving vergemakkelijkt. Zorgverleners krijgen bovendien meer inzicht in de unieke achtergrond en behoeften van hun bewoners, wat kan bijdragen aan een meer gepersonaliseerde zorg.
Het mooiste aan het Levensverhalenproject is dat het eenvoudig kan worden toegepast in verschillende woonzorgcentra. Met de juiste training kunnen zorgverleners leren hoe ze levensverhalen kunnen ophalen en gebruiken om een sterkere band met hun bewoners te creëren. Bovendien zijn de hulpmiddelen zoals de levensreiswijzers en levensreisatlassen gemakkelijk te integreren in het dagelijks zorgproces.
Naast het versterken van de banden binnen woonzorgcentra, draagt het Levensverhalenproject ook bij aan een bredere maatschappelijke verandering. Het project zet ouderen in hun kracht, laat hun verhalen horen en benadrukt hun waardevolle bijdrage aan de samenleving. In een tijd waarin ouderenzorg steeds meer onder druk staat, kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om aandacht te blijven geven aan de mens achter de bewoner.
In een van de groepsgesprekken die ik voerde, deelde een bewoner een verhaal over haar jeugd in een klein dorp, waar iedereen elkaar kende. Ze eindigde met de woorden: “Als ik hierover praat, voel ik me weer een stukje meer mezelf. Het is alsof ik hier toch een beetje thuis ben.”
Haar uitspraak vat de essentie van het Levensverhalenproject perfect samen. Het is niet zomaar een interventie, maar een manier om ouderen te helpen hun identiteit te behouden, zelfs in een nieuwe omgeving.
Wie weet, misschien zal het delen van verhalen in de toekomst net zo vanzelfsprekend worden als een kopje koffie drinken in het woonzorgcentrum. Want uiteindelijk draait het om iets heel simpels: luisteren. Door even de tijd te nemen om een verhaal te horen, geven we iemand het gevoel dat ze nog steeds thuishoren – waar ze ook wonen.
Bos-Gosselink, G. (2004). Verhuizen naar een woonzorgcentrum: Een ingrijpende gebeurtenis voor vergeetachtige ouderen. Denkbeeld. 16, pp. 57-60. Doi: 10.1007/BF03059126
De Donder, L., De Witte, N., Dury, S., Kardol, T., Smetcoren, A.S., Van Regenmortel, S. & Verté, D. (2014). Denken over later? Attitudes van ouderen ten opzichte van verschillende woonvormen in Vlaanderen. Ruimte & Maatschappij, 6(2), pp.14-38. Garant.
Keirse, M. (2017), Helpen bij verlies en verdriet: Een gids voor het gezin en de
hulpverlener. Tielt: Lannoo.
Thorslund, M. & Johansson, L. (1987). Elderly people in Sweden: Current Realities and Future Plans. Ageing and society, 7(3), 345-355. https://doi.org/10.1017/s0144686x0001285x
Van Hoof, J. & Wouters, E. J. M. (2014). Het verpleeghuis van de toekomst is (een) thuis. Houten/Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.