Zootje ongeregelde die Europese duurzaamheidsregulering? Of toch niet?

Fien
Stevens
  • Britt
    Feyaerts

De hedendaagse tijd wordt gekenmerkt door een cruciale crisis van uitzonderlijke proporties, gekenmerkt door een enorme schaal en onomkeerbare impact, namelijk de oorzaken die leiden tot opwarming van de aarde en klimaatverandering. Daarom heeft de Europese Unie (EU) groene rapporteringsregels ingevoerd met als doel de economie af te stemmen op milieuduurzaamheidsdoelen, en streeft ze ernaar een klimaatneutraal continent te worden tegen 2050.

In de loop der tijd is er een toenemende hoeveelheid regelgeving ontstaan met betrekking tot de manier waarop bedrijven reageren op klimaatkwesties. Het verkrijgen van inzicht in de verschillende EU-regels voor groene rapportage is van cruciaal belang. Deze scriptie onderzoekt de niet-marktomgeving van bedrijven die worden beïnvloed door de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), met als doel het ontwikkelen van een effectieve politieke bedrijfsstrategie. De studie maakt gebruik van kwalitatieve onderzoeksmethoden, met name interviews.

De uitdaging ligt in het waarborgen van uniformiteit en samenhang in de nalevingsverwachtingen, vooral voor multinationale ondernemingen (MNO's) die opereren binnen verschillende regelgevingslandschappen. De resultaten wijzen erop dat regelgevende instanties een balans moeten vinden tussen strengheid en de erkenning dat de naleving van de EU-regels voor groene rapportage een evoluerend proces is. Bedrijven die actief zijn binnen Europa verlangen naar uitgebreide en ondersteunende regelgevingskaders, naast op maat gemaakte oplossingen, ondersteuningsmechanismen en toegankelijke begeleiding voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's).

De onderzoeksvragen die in deze scriptie aan bod komen, zijn onder andere: Wat zijn de European Sustainability Reporting Standards (ESRS)? Hoe kan de impact van de ESRS op de bedrijfsstrategieën van ondernemingen worden beoordeeld? Welke waarneembare veranderingen zijn er opgetreden in de niet-marktomgeving van de getroffen bedrijven sinds de invoering van de ESRS? Hoe beïnvloedt het bestaan van de ESRS de bedrijfspraktijken en overkoepelende strategieën van bedrijven, met name met betrekking tot hun aanpassing aan de veranderende niet-marktomgeving?

DISCLAIMER// Graag breid ik het journalistiek artikel meer uit wanneer de jury ons in aanmerking neemt voor de scriptieprijs.

Bibliografie

Zie Sources, op pagina 82 tem 95.

Download scriptie (1.32 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2024
Promotor(en)
Prof. Dr. Christophe Crombez