Secundaire scholieren zitten te veel stil

Sidi
Reynders

De noodzaak om het sedentair gedrag bij de jongeren te verminderen is groot. Dat zag Sidi Reynders, laatstejaarsstudent aan de PXL te Hasselt ook. Hij zette een project op poten om dit negatieve gedrag te doorbreken.

Na onderzoek en bevragingen is het meteen duidelijk dat de cijfers van de leerlingen in het secundair onderwijs zorgwekkend zijn. Zo zien we dat 25% van de leerlingen tussen de 4 à 6 uur per dag sedentair gedrag vertoond, 17% zit tussen de 6 à 8 uur en bijna 22% van de leerlingen zit gemiddeld 8 à 10 uur stil per dag. Zorgwekkende cijfers als je het ons vraagt.

Het grote aantal uren sedentaire gedrag dat wordt vertoond, heeft zeker te maken met de innovatieve samenleving en de technologische ontwikkelingen die onze maatschappij doormaakt. Het is al jaren duidelijk dat deze ontwikkelingen ons leven een stuk makkelijker willen maken, en hier is niets mis mee. Doch gaat dit vroeg of laat een negatief effect hebben op onze gezondheid, zowel fysiek, mentaal als sociaal.

Aangezien leerlingen de meeste uren van hun tijd doorbrengen op de schoolbanken, is er een opportuniteit voor de leerkrachten om het sedentair gedrag bij de leerlingen te verbreken. Onderzoek wijst namelijk uit dat een klein beweegmomentje om de 30 minuten al bevorderlijk kan zijn voor onze gezondheid, een ideale gelegenheid om tijdens de les de leerlingen even te laten bewegen.

Ook tijdens de schoolpauzes ontstaan er voldoende gelegenheden om de leerlingen actief bezig te houden, iets wat Sidi Reynders heeft uitgetest. Hij zette namelijk het "Who's (f)it"- project op poten, een project waarbij de leerlingen op een educatieve manier opdrachten konden oplossen aan de hand van QR-codes die verspreid waren over het schoolterrein.

Ook de voetbalploeg, KRC Genk, zag de meerwaarde in van dit project en steunde de student hierin. Zij gaven namelijk een truitje weg als hoofdprijs voor de leerling die de meeste oplossingen kon geven.

De winnaar krijgt het truitje van KRC Genk overhandigd.

Download scriptie (2.57 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool PXL
Thesis jaar
2023
Promotor(en)
Vanaudenaerde Els
Thema('s)