Seropositief als adolescentenmeisje in straatsituatie

Tatiana
Herremans

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Seropositief als adolescentenmeisje in straatsituatie

 

Iedere dag opnieuw worden er jonge meisjes op straat besmet met HIV. Er zijn vele factoren in hun leven die maken dat ze vroeg of laat met dit virus in contact komen. Dit betekent echter niet dat ze na hun diagnose steevast kiezen voor behandeling.

 

HIV is één van de belangrijkste doodsoorzaken op aarde. Michel Sibidé, voorzitter van de Joint United Nations Programme on HIV/aids (UNAIDS), wijst erop dat er vooruitgang geboekt is in de strijd tegen aids. Maar de strijd is nog niet gestreden.

HIV blijft vooral een probleem bij kwetsbare populaties, waaronder kinderen en adolescenten die op straat leven. De meerderheid van hen leven in grote stedelijke gebieden van ontwikkelingslanden. El Alto is hiervan een voorbeeld bij uitstek. Deze Boliviaanse stad bevindt zich op een hoogvlakte aan de rand van La Paz. Ze ontstond wegens plaatsgebrek in het dal van La Paz. Bolivianen uit het platteland zochten tijdens de economische crisis een betere toekomst en trokken naar de steden. Voor velen werden de verwachtingen niet ingelost. Ze houden er dan ook een instabiel leven op na. Dit zorgt ervoor dat velen onder hen toevlucht zoeken in een leven op straat.

 

Kinderen en adolescenten in straatsituatie

Jongeren in deze leefwereld moeten iedere dag nieuwe confrontaties tegemoet gaan. Ze pogen dag na dag opnieuw te overleven, maar worden overmeesterd door genotsmiddelen. Ze zien vriendjes komen en gaan en trachten te ontsnappen aan handelaars en politie met slechte bedoelingen. Daarnaast worden ze uitgebuit en misbruikt. Toch kunnen ze dit vrije en onafhankelijke bestaan niet meer achterlaten. Ze vechten ertegen om hun vrije leven in te ruilen voor een gestructureerd en genormeerd leven. Het laatste wat ze willen is hun enige houvast verliezen. Hun constante blootstelling aan een ruwe omgeving en hun levensstijl maakt hen kwetsbaar voor middelenmisbruik en heeft een invloed op hun mentale, fysieke en sociale welzijn. Daarbij hebben velen onder hen ook nog eens te kampen met HIV.

 

Seropositief

 

Voor meisjes is het vaak nog een groter risico dan voor jongens. Zij moeten vaak overleven door hun lichaam te verkopen. Op een behandelende therapie tegen het virus wordt echter met weinig interesse gereageerd. Niet verwonderlijk komen vragen uit onbegrip dan naar boven. Waarom volgen ze hun – bovendien gratis – behandeling niet strikt of helemaal niet? Waarom lijkt het dat ze geen interesse tonen voor hun eigen gezondheid?

 

Er werd al heel wat onderzoek uitgevoerd naar de belevenis van een seropositieve status. Toch is gelijkaardig onderzoek bij kinderen en adolescenten in straatsituatie beperkt. Dit heeft voornamelijk te maken met de toegankelijkheid tot deze populatie.

 

Lucera

 

Het hoofdpersonage, Lucera, is een product van Story Telling. Dit is een kwalitatieve methode die onderzoeksgegevens samenbrengt in een fictief verhaal. Op deze manier kan alle informatie uit de participatieve observatie, de interviews en de documentenanalyse verwerkt worden.

Lucera leeft in de straten van El Alto. Ze is een jonge vrouw, seropositief en vraagt zich af hoe ze de komende dag zal doorbrengen. Daarin wordt ze geconfronteerd met pijnlijke herinneringen en neemt iedere lezer voor even mee in haar leven.

 

 

Download scriptie (3.72 MB)
Universiteit of Hogeschool
Vrije Universiteit Brussel
Thesis jaar
2014