Huisdieren laten ons meer plantaardig eten

Sarah
Dauw

‘Kunnen we een huisdier hebben?’, vroeg ik een twintig jaar geleden aan mijn ouders. Een vraag die waarschijnlijk uit reeds heel wat andere kindermondjes gekomen is. Veel ouders gaan hier ook graag in mee, want zo’n huisdier, dat zorgt er toch voor dat kinderen positieve eigenschappen ontwikkelen. Daarnaast is het gewoon fijn om leven in huis te hebben. Die huisdieren van ons hebben echter veel meer in hun mars dan we in eerste instantie zouden denken.

Van het hebben van een huisdier...

Alles start met het feit dat ouders het bij het rechte eind hebben wanneer ze een huisdier nemen om de ontwikkeling van hun kind te bevorderen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat huisdieren kinderen helpen bij de ontwikkeling van verantwoordelijkheid, dat ze socialisatie vergemakkelijken, de ontwikkeling van empathie ondersteunen...

Zeker dat laatste is interessant want empathie heeft niet alleen betrekking op onze medemens, maar even goed op kunst, dieren... Verder heeft deze empathie naar onze medemens, kunst en dieren een verregaande impact op ons doen en laten. Het draait dus om meer dan in iemands schoenen staan, medeleven voelen, iemand troosten, noem maar op.

Afbeelding huisdieren laten ons meer plantaardig eten

Naar voedingsgewoonten...

Je kan je dan natuurlijk afvragen hoe verregaand die verregaande impact is. Een volledige lijst bestaat daaromtrent niet, want veel is nog niet onderzocht of achterhaald en zal dat misschien ook nooit zijn. Wat ik jullie wel met zekerheid kan meegeven is dat empathie een impact heeft op onze voedingsgewoonten.

Meer specifiek gaat het om empathie naar dieren toe en een (gedeeltelijk) plantaardig voedingspatroon. Dat is misschien niet direct een verband waar je aan zou denken bij het horen van empathie, wel een heel interessant.

Ondertussen is het immers vijf voor twaalf, althans wat betreft onze voedingsgewoonten en de impact die deze hebben. We eten namelijk nog altijd té veel vlees, wat negatieve en nefaste gevolgen heeft voor zowel dierenwelzijn als milieu.

Zo leven dieren gekweekt voor de voedingsindustrie in omstandig- heden met te weinig voedsel, bewegingsruimte en frisse lucht. Daarnaast stijgt ook de productie van vlees in ons land nog steeds, waardoor er meer nood is aan land, water en energie... Wat op zijn beurt leidt tot lucht-, water- en bodemvervuiling.

Dit kunnen we echter tegengaan door over te schakelen naar een duurzamer dieet. Dit houdt concreet in dat we niet meer eten dan dat we energie verbruiken, dat we sterk verwerkte en verpakte voeding vermijden, en dat we meer plantaardige voedingsmiddelen en minder dierlijke consumeren.

Naar de impact van huisdieren op voedingsgewoonten...

Bij het meer consumeren van plantaardige voedingsmiddelen en minder dierlijke komen onze huisdieren opnieuw in beeld. Zo een dieet aannemen en ook volhouden is namelijk niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er enkele factoren die dit ondersteunen.

Allereerst is een sterke intentie van onmiskenbaar belang om een meer plantaardig dieet te volgen. Deze intentie kan gebaseerd zijn op dierenwelzijn, milieu, gezondheid, geloof... of een combinatie van voorgenoemde. Zeker wanneer anderen uit de omgeving deze intentie bevestigen en/of delen vormt het een krachtig element dat het aanhouden van een meer plantaardig dieet faciliteert.

Uit een onderzoek bij de Vlaamse bevolking blijkt echter dat ook één of meerdere huisdieren hebben daar een positieve invloed op heeft. Het gaat dan trouwens zowel over één of meerdere huisdieren hebben tijdens de kindertijd, als momenteel één of meerdere huisdieren hebben.

Dat het momenteel of tijdens de kindertijd hebben van één of meerdere huisdieren een positieve impact heeft op de bereidheid tot het volgen van een meer plantaardig dieet, is dan ook te verklaren door een van de redenen waarom ouders een huisdier nemen voor hun kinderen. Het is namelijk zo dat wie momenteel of tijdens de kindertijd één of meerdere huisdieren heeft, meer empathie vertoont naar dieren toe. Wie dan weer meer empathie naar dieren toe vertoont, gaat zich sneller openstellen voor een meer plantaardig voedingspatroon.

Naar een mooiere wereld

Zo draagt je huisdier dus volkomen onbewust bij aan een mooiere wereld voor mens, dier en natuur. We moeten daar natuurlijk allemaal ons steentje toe bijdragen, hoe klein of groot ook. Of zoals Igor (uit Winnie de Poeh) - die met zijn distels in feite een van de pioniers was van een meer plantaardig dieet - prachtig verwoordde: “A little consideration, a little thought for others, makes all the difference.”

Download scriptie (1.89 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2021
Promotor(en)
Hendrik Slabbinck