Trends in pediatric circumcision in Belgium and the Brussels University Hospital from 1994 to 2012

Dana
Van Gassen

Jongensbesnijdenis in opmars in België

In België is het aantal besnijdenissen bij jongens is in 10 jaar met bijna 50% gestegen. Onderzoek toonde aan dat er steeds meer circumcisies worden uitgevoerd voor niet-medische redenen in het UZ Brussel. Of dit ook de oorzaak is van de stijging in andere ziekenhuizen, is nog niet onderzocht.

Moeder, waarom besnijden wij?

Een besnijdenis is een heelkundige ingreep waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Een besnijdenis kan uitgevoerd worden voor medische redenen of niet-medische redenen. Bij de medische reden om te besnijden staat een fimosis op nummer één. Dit is een aandoening waarbij de voorhuid te nauw is en dit kan onder andere een pijnlijke erectie tot gevolg hebben. Onder een besnijdenis voor niet-medische indicaties verstaan we een besnijdenis om filosofische of religieuze redenen. Vroeger was het, vooral in de VS, een gewoonte om pasgeboren jongens te besnijden ter preventie van masturbatie. Masturberen was immers de hoofdoorzaak van vele kwalen. Dit idee is al lang achterhaald en toch wordt nu nog steeds 55% van de pasgeboren jongens in de VS besneden. Maar is een besneden penis niet veel hygigiënischer? Een besnijdenis houdt inderdaad verschillende voordelen in, zoals de preventie van urineweginfecties, SOA’s, peniskanker en fimosis. Maar deze voordelen zijn zeer miniem en wegen, alleszins in de Westerse wereld, niet op tegen de nadelen. Geen enkele chirurgische ingreep is immers zonder gevaar. Een besnijdenis kan een verminderde genitale gevoeligheid tot gevolg hebben en er kunnen complicaties optreden na de operatie. Medisch gezien is deze ingreep niet noodzakelijk.

De cijfers

Het jaarlijks aantal besnijdenissen van jongens van 0 tot 16 jaar is in België in 10 jaar met net geen 50% gestegen. Als het aantal besnijdenissen stabiel blijft, zal bijna 1/3 van alle 16 jarige jongens besneden zijn. In het UZ Brussel is de stijging van het aantal circumcisies te wijten aan een verdrievoudiging van het aantal besnijdenissen voor niet-medische redenen. Het aantal medisch geïndiceerde circumcisies is de voorbije 20 jaar met bijna 60% gedaald. Dit is te wijten aan een verandering in de behandeling van fimosis. Vroeger werd een jongen met fimosis bijna altijd besneden. Nu wordt deze jongen vaker behandelt met een corticosteroïdencrème en hoeft de voorhuid er niet af. Brussel is een multiculturele stad en de populatie in de studie in het UZ Brussel valt niet volledig te vergelijken met de Belgische bevolking. Maar wat zou een andere reden kunnen zijn van de sterke stijging van het aantal circumcisies in België?

Een verwoed debat

De vraag of de maatschappij deze niet medisch geïndiceerde handeling moet bekostigen dringt zich op. Het Belgische ziekenfonds betaalt nu immers alle besnijdenissen terug, ongeacht de reden. Maar is dit wel correct? Waarom wordt deze heelkundig ingreep die strikt medisch gezien niet nodig is wel terugbetaald en bijvoorbeeld plastische chirurgie niet? Als het pakket besnijdenissen om niet-medische redenen uit de ziektewet gehaald wordt, dient er wel een volwaardig alternatief gezocht te worden, zodat ouders die ervoor kiezen hun zoon te besnijden niet in de kou komen te staan.

Download scriptie (1022.5 KB)
Universiteit of Hogeschool
Vrije Universiteit Brussel
Thesis jaar
2013
Thema('s)