Vrijwillige openbaarmaking van financiële informatie door Vlaamse KMO’s: het verkort versus volledig jaarrekeningschema

Gitte
Reveraert

Waarom meer doen als minder mag?

Deel Vlaamse KMO’s rapporteert vrijwillig volgens het volledige jaarrekening schema in periode 2009-2011

KMO’s zijn, in tegenstelling tot grote ondernemingen, niet verplicht om te rapporteren volgens het volledig jaarrekeningschema. Desondanks kiezen enkelen onder hen ervoor om toch te rapporteren volgens het volledig schema. Het al dan niet kiezen voor de volledige rapportering is in grote mate afhankelijk van de financiële positie, relatie met de schuldeisers, grootte en leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek door een masterstudente aan Thomas More Antwerpen.

Elke onderneming is verplicht om een jaarrekening op te stellen en af te leveren aan de Nationale Bank Van België. Er zijn weliswaar verschillen naargelang de grootte van de onderneming. Zo zijn grote ondernemingen verplicht om te rapporteren via een volledig schema. KMO’s daarentegen hebben de mogelijkheid om het verkort schema te hanteren, al kunnen ook zij een beroep doen op het volledige schema.

Vraag is natuurlijk waarom men meer zou doen als minder is toegestaan. Uit onderzoek door een masterstudente aan Thomas More Antwerpen blijkt dat de financiële positie van de KMO een cruciale rol speelt in de beslissing.  KMO’s die winstgevender zijn zullen namelijk sneller vrijwillig rapporteren, voornamelijk om een positief signaal te zenden naar stakeholders. Deze laatsten hebben eveneens een impact op vrijwillige openbaarmaking. Leveranciers bevorderen immers vrijwillige openbaarmaking. Verder zijn arbeidsintensieve KMO’s geneigd vrijwillig te rapporteren. Dit geldt eveneens voor KMO’s waarbij een groot deel van de winstgevendheid naar de werknemers vloeit en grotere KMO’s.

Uiteraard zijn er ook KMO’s die niet geneigd zijn meer te doen dan van hen verwacht wordt. Dit is voornamelijk het geval bij KMO’s die hun korte termijnschulden zonder problemen kunnen afbetalen. Deze moeten hun schuldeisers namelijk niet overtuigen van goede prestaties. Ook de aanwezigheid van financiële instellingen als belangrijke stakeholder werken het rapporteren volgens verkort schema in de hand. Door de directe relatie is er namelijk geen reden tot volledige rapportering. Oudere bedrijven zijn dan weer meer geneigd om informatie geheim te houden voor de concurrentie.

Voor- en tegenstanders zullen er altijd zijn, maar diegenen die vrijwillig kiezen voor de volledige rapportering hebben hier wel degelijk doordachte motieven voor.

----- EINDE BERICHT -----

Contactpersoon: Gitte Reveraert (gitte.reveraert@gmail.com)

Download scriptie (1.87 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2013
Kernwoorden
KMO,