WAARIN SCHUILT DE KRACHT BIJ POWER POSING? EEN VERKENNING VAN KRACHTIG NON-VERBAAL GEDRAG BIJ STUDENT LERAREN

Luk
Smits

Waarin schuilt de kracht bij power posing ...
… en hoe zorgt Wonder Woman voor een sterke start in onderwijs?

Sommige leerkrachten hebben ‘het’, anderen hebben ‘het’ (nog) niet. Spijtig genoeg voelen ook leerlingen dit heel snel aan. Een slechte start kan zomaar betekenen dat je als leerkracht de rest van het jaar, of erger nog, de rest van je carrière achter de feiten aanloopt.
De cijfers spreken dan ook tot de verbeelding. Één op vijf startende leerkrachten stapt uit het beroep waar klasmanagement hun grootste bekommernis is.

“Power posing is een relatief nieuw fenomeen dat een snelle opmars kent”, zegt Luk Smits, student in de Opleidings- en Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

Je kan aan power posing doen door vlak voor een belangrijk moment waarin je geëvalueerd wordt, gedurende twee minuten een krachtige houding aan te nemen. Deze houding zorgt er dan voor dat je na deze twee minuten jezelf krachtiger voelt en een betere indruk nalaat op wie je evalueert.

Door power posing ook te introduceren in onderwijs, hoopt Smits startende leerkrachten een instrument te bieden waarmee ze zichzelf een boost kunnen geven om zo sterker te kunnen starten.

Wonder Woman en andere superhelden
Wonder Woman is op zijn zachtst gezegd een figuur die kracht uitstraalt. Ook andere superhelden stralen deze kracht uit, wat hen in staat stelt om de wereld te redden van allerlei onheil. In het kader van zijn masterproef, voert Smits een onderzoek in twee verschillende lerarenopleidingen in Vlaanderen met als ultieme doel de superheld in de student leraren wakker te maken.

Een eerste deel van het onderzoek beschrijft hoe student leraren die zichzelf hoog of laag inschatten, zich gedragen voor en tijdens de les. In het tweede deel van het onderzoek zet Smits de student leraren ook echt aan het werk. Tijdens hun stageperiode laat hij ze verschillende krachtige poses aannemen, telkens voor de start van een les. Naast de pose geïnspireerd door Wonder Women, kunnen de student leraren kiezen uit poses met klinkende namen zoals The Victor, The Villain, The CEO en The Subway Guy

Enkele bevindingen zijn dat student leraren die zichzelf hoog inschatten, tijdens de les meer gebruik maken van krachtig gedrag zoals oogcontact, een vlotte en luide stem en armbewegingen. Student leraren die zichzelf laag inschatten, gebruiken dit krachtig gedrag minder. Voorafgaand aan de les is het verschil in gebruik van krachtig non-verbaal gedrag minder groot. Zowel de student leraren die zich hoog  inschatten als diegenen die zich laag inschatten, vertonen voor de start van de les gedrag dat als onrustig kan beschreven worden. Er is dus plaats voor de innerlijke Wonder Woman bij alle studenten om zo de periode voorafgaand aan de les positief en krachtig in te vullen.

We introduceren naast de traditionele vorm van power posing (privaat, niet in het bijzijn van anderen) ook een publieke variant waarbij de krachtige poses worden aangenomen in een publieke ruimte zoals bijvoorbeeld de leraarskamer.

Power posing wordt door de student leraren als positief ervaren. Een aantal effecten die student leraren ervaren zijn: zekerder zijn van zichzelf, meer ontspannen zijn en met minder stress aan de les beginnen. Wanneer ze de eerste schroom overwinnen, zien deze student leraren zichzelf in de toekomst nog aan power posing doen, vooral dan in stressvolle situaties.

Meer weten?

Luk Smits: luk_smits@hotmail.com

Promotor prof. dr. Elke Struyf: elke.struyf@uantwerpen.be

 

Download scriptie (9.55 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2014