FIP: ‘Een dodelijke ziekte bij katten die enkel kan worden behandeld met een illegaal medicijn dat ook nog eens stukken van mensen kost’.

Anna
IJpelaar

Feliene infectieuze peritonitis is een ziekte die voorkomt bij katten die zonder adequate behandeling in alle gevallen een fatale afloop kent. De ziekte wordt veroorzaakt door een coronavirus die tot dezelfde familie behoort als het humane coronavirus, maar niet tot hetzelfde genus. Dit betekent dat dit virus niet kan worden overgebracht van de besmette kat naar de mens. 

FIP kan voorkomen bij alle leeftijden, maar wordt voornamelijk gezien bij jonge katten die een periode van stress hebben gekend. Katten die deze ziekte hebben ontwikkeld zijn lusteloos, raken hun eetlust kwijt, maken in veel gevallen koorts en/of krijgen een dikke buik. Daarnaast kunnen ook vele andere klachten zich voordoen zoals problemen met de ogen of hersenen. Deze verscheidenheid aan klachten maakt het stellen van de diagnose soms erg moeilijk. Een bloedonderzoek en onder andere een echo van de buik waarbij buikvocht kan worden aangeprikt kan hierbij helpen. 

Tot een aantal jaren geleden was er geen zicht op een curatieve therapie waardoor deze ziekte bij iedere kat fataal afliep. Gelukkig heeft de wetenschap niet stilgestaan en blijkt er toch een oplossing voorhanden te zijn in de vorm van een molecule met de naam GS-441524. Echter is het gebruik van medicatie met deze molecule nog niet toegestaan in Europa, dus ook niet in België en Nederland. Dit leidt tot grote frustratie bij op de eerste plaats de eigenaars en op de tweede plaats de dierenartsen. Beide partijen staan met de rug tegen de muur want zonder deze medicatie sterven hun geliefde viervoeters een vreselijke dood. Sommige eigenaars laten zich niet tegenhouden door de wetgeving en kopen de medicatie op de zwarte markt. Een behandeling bestaat uit dagelijkse injecties gedurende 84 dagen die de eigenaars zelf moeten toedienen. Hierbij kunnen ze geen hulp krijgen van hun dierenarts want zij dreigen dan hun licentie te verliezen. De eigenaars zijn dus op zichzelf en hun lotgenoten aangewezen. Naast deze intensieve behandeling en emotionele rollercoaster kost de behandeling ook nog enkele duizenden euro’s, wat dus een financiële strop is voor vele baasjes. 

Het bedrijf dat dit medicijn in handen heeft weigert het te laten registreren voor katten omdat het de registratie voor humaan gebruik bij coronapatiënten zou kunnen belemmeren. Een geldkwestie dus… 

Vanwege de oneerlijke strijd tegen deze ziekte en de grote farmaceutische industrie ben ik gegevens gaan verzamelen van katten die werden behandeld met dit medicijn.  Ik heb duidelijk in kaart kunnen brengen wat het effect is van dit medicijn bij katten die gediagnosticeerd werden met FIP. In alle gevallen zijn de katten genezen en doen het tot op heden erg goed. Onderstaande figuur laat het herstel zien van één van de patiënten die behandeld is met het GS-441524. Ik hoop dan ook dat mijn masterthesis kan bijdragen aan de legalisering van deze medicatie. Het uitblijven van de legalisering heeft immers al onnodig veel katten het leven gekost. Er is een behandeling en het wordt hoog tijd dat die gebruikt mag gaan worden. 

 

De opvolging van de oculaire afwijkingen na de start van de behandeling met GS-441524.

Download scriptie (2.78 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2023
Promotor(en)
Hans nauwynck
Thema('s)