Hout! Een toekomstige wamtebron?

Kevin
Cox

Iedereen kent wel het probleem "de opwarming van de aarde". Een groot stuk van het probleem is dat wij als mensheid enorm veel fossiele brandstoffen verbranden.

Onder het motto "alle kleine beetjes helpen" is het CO2 - less project opgericht. Dit project is een samenwerking tussen studenten en bedrijven die gaan proberen om in het bedrijf een vermindering te realiseren van het broeikasgas CO2.

Het groene Bornem

Het project dat ik heb uitgewerkt is voor de gemeente Bornem. Zij hebben het burgemeesterconvenant ondertekend en moeten dus tegen 2020 een CO2 vermindering realiseren van 20%. De vraag die ze mij gesteld hadden is om te bekijken of het haalbaar is om een warmtenetwerk aan te leggen waarbij we gebruik maken van lokaal snoeihout.

Het netwerk

We willen warmte opwekken op één plaats en kunnen transporteren naar omliggende gebouwen. Om dit te doen maken we gebruik van een warmtenetwerk. Dit is een netwerk van geïsoleerde buizen waar warm water doorstroomt. Wij gaan dit eerst kleinschalig benaderen en een netwerk uitwerken voor een traject van 1km lang.

Hout

Dit project stimuleert ook de lokale economie. Het hout dat we gaan gebruiken is afkomstig uit de gemeente en wordt verwerkt in de gemeente. De opbrengsten ervan kunnen dan terug geïnvesteerd worden in het landschap.

Men kan zeggen "Hout? Dat is toch ook vervuilend?". Dat is deels waar. Wij gebruiken filters om het fijn stof tegen te houden en daarnaast is hout, door de korte levenscyclus, CO2 neutraal.

Resultaat

Door het project uit te voeren verminderen we de CO2 uitstoot met 537,5ton en daarnaast is deze investering terug verdiend na 15jaar. Financieel bekijken we deze investering als een goede investering omdat we een inwendig rendement halen van 7,77%.

Download scriptie (9.42 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Bert Vander Meersche
Kernwoorden
CO2,