Congressteden Gent en Praag - Onderzoek naar de belangrijkste congresstad

Silvie
De Simpelaere

En de aantrekkelijkste congresstad is…



De thesis “congressteden Gent en Praag” is een onderzoek naar het congreswezen in de beide steden, en dit in het verleden, het heden en in de toekomst.

 

Tegenwoordig is de congressector een zeer belangrijk domein binnen het toerisme. Belangrijk om twee redenen: enerzijds heeft het congrestoerisme een grote economische impact - congresorganisators geven veel uit om een goed congres te (laten) organiseren en congresgangers geven veel uit ter plaatse.

 

Anderzijds is het congrestoerisme een groeiende sector in continue ontwikkeling. Met andere woorden, er worden steeds meer en vaker en grote congressen georganiseerd en dit op steeds nieuwe en andere locaties. Een voorbeeld voor België is dat men in Brussel bezig is met de vernieuwing van het congrespaleis op de Kunstberg. Het vorige congrespaleis werd gesloten in 2003. Het was te klein, te oud, verouderd en had sterk te lijden onder asbest. In september 2009 zal het nieuwe congrespaleis dan ook de deuren openen. De werken zullen in totaal maar liefst 60 miljoen euro kosten, aan de andere kant zal dit centrum voor heel wat opbrengsten zorgen voor de stad en de omliggende horecazaken.

 

De vraag “welke congresstad is het aantrekkelijkst in het verleden, het heden en in de toekomst” loopt als een rode draad doorheen het werk. Doorheen vier hoofdstukken werd het antwoord op deze drieledige vraag gezocht en uiteindelijk gevonden.

 

In hoofdstuk één werd een theoretisch inzicht gegeven in de congressector, noodzakelijk om deze sector te begrijpen en te plaatsen binnen de toeristische sector. In het algemeen word bij toerisme in de eerste plaats gedacht aan op reis gaan voor het plezier. De congressector is echter een vorm van zakentoerisme in groep. Soms gekoppeld aan plezier, maar voornamelijk in het kader van zakendoen.

 

Hoofdstuk twee - Gent en hoofdstuk drie – Praag, werden op dezelfde wijze ingedeeld in twee delen. Enerzijds een toeristische verkenning van de steden, waarin werd aangetoond hoe het ‘gewone’ toerisme in de stad kan worden beleefd. Kortom de plezierige zijde van het toerisme in de stad werd aangetoond. Anderzijds werd het congreswezen in de steden aangetoond, om op die manier het toeristische zakendoen binnen de stad aan te tonen. Ter afsluiting werd een SWOT – analyse (sterkte- zwakte analyse) van de stad als congresstad toegevoegd. Hierin werden de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van de stad op vlak van de congressector opgenomen.

 

Het vierde en laatste hoofdstuk werd voornamelijk op cijfergegevens en statistieken gebaseerd. Dit hoofdstuk werd opgesplitst in vier onderdelen waarbij de eerste drie telkens een antwoord op één van de subvragen van de drieledige vraag geven. Telkens komt Praag als sterkste en aantrekkelijkste stad uit de bus. Het vierde onderdeel van hoofdstuk vier geeft een globale conclusie, namelijk dat Praag zowel in het verleden, het heden en de toekomst de aantrekkelijkste congresstad is.

 

** Het onderzoek zelf werd gebaseerd op kwantitatieve gegevens, daar kwalitatieve gegevens zeer moeilijk, zoniet onbewijsbaar zijn zonder de kwaliteit ook effectief uit te testen - hetgeen natuurlijk onbetaalbaar is voor een studente.

 

 

 

Download scriptie (1.54 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2007