De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit

Katja
Van Cutsem

De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit

Wil je weten hoe je als jongere het beste je geld belegt om aan je toekomst te bouwen? Hoe pak je dat dan aan? En kan je eigenlijk wel met beleggen beginnen als je nog geen grote som gespaard hebt? Sinds de crisis van 2008 brengen de spaarboekjes maar een magere intrest op. Daarom horen we via alle media dat we ons geld beter zouden beleggen. Op welke manier we dat dan moeten doen, wordt er echter niet bij verteld.

Het ontstaan van de beleggingsprofielen
Sinds 2007 moeten alle banken in de Europese Unie zich aan de MiFID-richtlijn houden. Het doel van deze richtlijn is het bevorderen van de integratie, het concurrentievermogen en de efficiëntie van de Europese financiële markten. Een belangrijk onderdeel daarvan is het beschermen van de belegger. Daarom moet elke bank voor iedere klant een beleggingsprofiel met bijbehorende beleggingsstrategie opstellen. De instelling moet dus financiële (beleggings-) producten aanbieden die met dit profiel overeenkomen. Zo wordt er precies bepaald hoeveel risico een klant wil nemen en voor hoelang hij zijn geld wil beleggen.

Vijf soorten belegginsstrategieën
De scriptie “De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit” bestudeert deze verschillende soorten beleggingsprofielen en bijbehorende -strategieën om zo de beste beleggingsstrategie voor jongeren tussen 18 en 30 jaar te bepalen. In dit onderzoek worden de profielen van één financiële instelling onder de loep genomen, namelijk BNP Paribas Fortis. Deze bank hanteert vijf soorten profielen; conservatief, defensief, neutraal, dynamisch en agressief. Deze profielen staan gerangschikt volgens risicoklasse. De meest veilige beleggingen vallen dus onder het conservatieve profiel terwijl de beleggingsproducten met het hoogste risico zich in het agressieve profiel bevinden. Concreet betekent dit dat beleggers die de bescherming van hun kapitaal belangrijker vinden dan het behalen van een mogelijk rendement in de categorie “conservatief” vallen. Bij dit profiel wordt als strategie aangeraden om te beleggen in producten zoals staatsbons en kasbons. De conservatieve beleggers willen dus absoluut niet in aandelen investeren omdat dit een zeker risico meebrengt.

Het andere uiterste is het agressieve profiel. Agressieve beleggers zijn bereid risico’s met hun kapitaal te nemen als ze daar mogelijk een hoog rendement uit kunnen halen. Daarom beleggen ze vooral in aandelen. Hun rendement zou een stuk hoger moeten liggen dan het rendement bij een conservatieve strategie.

De beste beleggingsstrategie voor jongeren
Uit de analyse van de resultaten van deze profielen sinds 1983 blijkt dat naarmate het risico stijgt ook het aantal jaren toeneemt dat een belegging nodig heeft om te renderen. Dit heet de beleggingshorizon. Bij elk profiel wordt aangeraden om een bepaalde beleggingshorizon te respecteren. Voor de conservatieve strategie is dat 4 jaar, voor de agressieve strategie is dat 11 jaar. Dat betekent dat beleggers die hun geld voor deze periode (of langer) beleggen altijd een rendement behalen.

Er bestaat daarnaast ook een verband tussen het risico en het rendement; hoe groter het risico, hoe hoger het rendement. Er is een groot verschil tussen het rendement van de veiligste strategie vergeleken met de meest risicovolle. Het gemiddeld rendement van het conservatieve profiel is namelijk 7,7% t.o.v. het agressieve profiel met een gemiddelde van 11,9%.

Uit de analyse van het cijfermateriaal van BNP Paribas Fortis blijkt dus dat de beste beleggingsstrategie voor jongeren zich binnen het agressieve profiel bevindt. Door het hoge risico is er namelijk meer kans op een hoog rendement. Het risico op verlies wordt echter opgevangen doordat de jongere door zijn leeftijd de lange beleggingshorizon van 11 jaar kan respecteren.

Beleggen met een klein startkapitaal
Jongeren die willen beginnen met beleggen maar nog niet veel kapitaal bezitten, hoeven niet te vrezen. De minimuminleg van een beleggingsfonds begint al van 30 euro per maand. Bij beleggen met een klein bedrag is het echter belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen en zo veel mogelijk risico te nemen. Bij jongeren speelt hun leeftijd in het voordeel want een risico kan gespreid worden over een langere periode.

Welke beleggingsstrategie kiezen jongeren vandaag?
Gegevens van jonge klanten binnen één kantoor van BNP Paribas Fortis werden ontleed. Daaruit bleek dat de meerderheid van de jongeren tussen 18 en 30 jaar (nog) geen profiel heeft. De jonge klanten die wel een profiel hebben, kiezen in de eerste plaats voor de conservatieve strategie. In de tweede plaats bevinden ze zich in het defensieve profiel. In de derde plaats kiest een minderheid voor het neutrale profiel. Tenslotte heeft geen enkele jongere een dynamisch of agressief profiel.

De analyse van de profielen en de klantengegeven van jongeren bij BNP Paribas Fortis leiden tot de volgende belangrijke conclusie: de beste beleggingsstrategie voor jongeren is meteen ook de minst geliefde. De 18 tot 30 jarige klanten bij BNP Paribas Fortis pakken het op dit moment verkeerd aan; ze kiezen namelijk voor de veiligste en dus minst renderende strategie. Volgens het onderzoek zouden ze eigenlijk het omgekeerde moeten doen en kiezen voor de meest risicovolle strategie omdat ze daarmee een veel hoger rendement kunnen halen. De enige voorwaarde voor succes bij deze strategie is het respecteren van de beleggingshorizon van 11 jaar.

Download scriptie (2.53 MB)
Universiteit of Hogeschool
UC Leuven-Limburg
Thesis jaar
2014