Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Slim beleggen of sparen?

KU Leuven
2018
Vincent
Meuleman
Deze bijdrage vergelijkt de verschillende actieve en passieve periodieke en niet-periodieke technieken op basis van de rentabiliteit in vier verschillende opstellingen door backtesting van de technieken op een geselecteerde reeks van 22 Europese wereldwijde aandelenfondsen.
Meer lezen

WELKE DETERMINANTEN BEPALEN DE FLOWS VAN EUROPESE MUTUAL FUNDS?

Universiteit Gent
2018
Charlotte
Cappon
  • Cornelis
    Lara
Deze paper onderzoekt het voorkomen van de price-pressure, feedback-trader of information-response hypothese voor de mutual fund industrie in de Europese Unie voor de periode 2000-2018. Dit doen we voor de aandelen-, obligatie-, gemengde en geldmarktflow. We vinden gezamenlijk bewijs voor de feedback-trader en information-response theorie voor zowel de aandelen- als de obligatieflow. De gemengde flow vertoont enkel tekenen van de information-response hypothese, niet van de feedback-trader. De geldmarkflow ondersteunt noch de feedback, noch de information theorie. Tijdens de crisisperiode (2007-2008) zijn aanwijzingen gevonden voor de price-pressure hypothese, dit enkel voor de obligatie-, gemengde en geldmarktflow. Deze paper draagt op verschillende manieren bij aan de literatuur, eerst en vooral is het een onderzoek op de Europese markt, een markt waar nog niet veel literatuur over mutual fund flows te vinden is. Ten tweede complimenteren we de onderzoeken van Rakowski & Wang (2009), Jank (2012) en Kopsch & Song (2015). Ten slotte maken we gebruik van macro-economische variabelen die door de hierboven genoemde onderzoekers niet in rekening werden gebracht, zoals ECB-rente, EPU-index en het gebruik van meerdere rendementsindices (S&P 500, STOXX 50, STOXX 600, Duitse, Griekse & Amerikaanse overheidsbenchmark).
Meer lezen

De winstgevendheid van een market timing strategie via technische analyse. Een onderzoek in ontwikkelde en opkomende markten

KU Leuven
2017
Joell
De Smet
De voorspellingskracht en winstgevendheid van actieve beleggingsstrategieën wordt vergeleken met de passieve strategie om na te gaan of het mogelijk is om betere beleggingsbeslissingen te nemen dan het aanhouden van een buy-and-hold beleggingsportefeuille.
Meer lezen

De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit

UC Leuven-Limburg
2014
Katja
Van Cutsem
De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteitWil je weten hoe je als jongere het beste je geld belegt om aan je toekomst te bouwen? Hoe pak je dat dan aan? En kan je eigenlijk wel met beleggen beginnen als je nog geen grote som gespaard hebt? Sinds de crisis van 2008 brengen de spaarboekjes maar een magere intrest op. Daarom horen we via alle media dat we ons geld beter zouden beleggen.
Meer lezen