De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit

Katja Van Cutsem
Persbericht

De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit

De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit

Wil je weten hoe je als jongere het beste je geld belegt om aan je toekomst te bouwen? Hoe pak je dat dan aan? En kan je eigenlijk wel met beleggen beginnen als je nog geen grote som gespaard hebt? Sinds de crisis van 2008 brengen de spaarboekjes maar een magere intrest op. Daarom horen we via alle media dat we ons geld beter zouden beleggen. Op welke manier we dat dan moeten doen, wordt er echter niet bij verteld.

Het ontstaan van de beleggingsprofielenSinds 2007 moeten alle banken in de Europese Unie zich aan de MiFID-richtlijn houden. Het doel van deze richtlijn is het bevorderen van de integratie, het concurrentievermogen en de efficiëntie van de Europese financiële markten. Een belangrijk onderdeel daarvan is het beschermen van de belegger. Daarom moet elke bank voor iedere klant een beleggingsprofiel met bijbehorende beleggingsstrategie opstellen. De instelling moet dus financiële (beleggings-) producten aanbieden die met dit profiel overeenkomen. Zo wordt er precies bepaald hoeveel risico een klant wil nemen en voor hoelang hij zijn geld wil beleggen.

Vijf soorten belegginsstrategieënDe scriptie “De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit” bestudeert deze verschillende soorten beleggingsprofielen en bijbehorende -strategieën om zo de beste beleggingsstrategie voor jongeren tussen 18 en 30 jaar te bepalen. In dit onderzoek worden de profielen van één financiële instelling onder de loep genomen, namelijk BNP Paribas Fortis. Deze bank hanteert vijf soorten profielen; conservatief, defensief, neutraal, dynamisch en agressief. Deze profielen staan gerangschikt volgens risicoklasse. De meest veilige beleggingen vallen dus onder het conservatieve profiel terwijl de beleggingsproducten met het hoogste risico zich in het agressieve profiel bevinden. Concreet betekent dit dat beleggers die de bescherming van hun kapitaal belangrijker vinden dan het behalen van een mogelijk rendement in de categorie “conservatief” vallen. Bij dit profiel wordt als strategie aangeraden om te beleggen in producten zoals staatsbons en kasbons. De conservatieve beleggers willen dus absoluut niet in aandelen investeren omdat dit een zeker risico meebrengt.

Het andere uiterste is het agressieve profiel. Agressieve beleggers zijn bereid risico’s met hun kapitaal te nemen als ze daar mogelijk een hoog rendement uit kunnen halen. Daarom beleggen ze vooral in aandelen. Hun rendement zou een stuk hoger moeten liggen dan het rendement bij een conservatieve strategie.

De beste beleggingsstrategie voor jongerenUit de analyse van de resultaten van deze profielen sinds 1983 blijkt dat naarmate het risico stijgt ook het aantal jaren toeneemt dat een belegging nodig heeft om te renderen. Dit heet de beleggingshorizon. Bij elk profiel wordt aangeraden om een bepaalde beleggingshorizon te respecteren. Voor de conservatieve strategie is dat 4 jaar, voor de agressieve strategie is dat 11 jaar. Dat betekent dat beleggers die hun geld voor deze periode (of langer) beleggen altijd een rendement behalen.

Er bestaat daarnaast ook een verband tussen het risico en het rendement; hoe groter het risico, hoe hoger het rendement. Er is een groot verschil tussen het rendement van de veiligste strategie vergeleken met de meest risicovolle. Het gemiddeld rendement van het conservatieve profiel is namelijk 7,7% t.o.v. het agressieve profiel met een gemiddelde van 11,9%.

Uit de analyse van het cijfermateriaal van BNP Paribas Fortis blijkt dus dat de beste beleggingsstrategie voor jongeren zich binnen het agressieve profiel bevindt. Door het hoge risico is er namelijk meer kans op een hoog rendement. Het risico op verlies wordt echter opgevangen doordat de jongere door zijn leeftijd de lange beleggingshorizon van 11 jaar kan respecteren.

Beleggen met een klein startkapitaalJongeren die willen beginnen met beleggen maar nog niet veel kapitaal bezitten, hoeven niet te vrezen. De minimuminleg van een beleggingsfonds begint al van 30 euro per maand. Bij beleggen met een klein bedrag is het echter belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen en zo veel mogelijk risico te nemen. Bij jongeren speelt hun leeftijd in het voordeel want een risico kan gespreid worden over een langere periode.

Welke beleggingsstrategie kiezen jongeren vandaag?Gegevens van jonge klanten binnen één kantoor van BNP Paribas Fortis werden ontleed. Daaruit bleek dat de meerderheid van de jongeren tussen 18 en 30 jaar (nog) geen profiel heeft. De jonge klanten die wel een profiel hebben, kiezen in de eerste plaats voor de conservatieve strategie. In de tweede plaats bevinden ze zich in het defensieve profiel. In de derde plaats kiest een minderheid voor het neutrale profiel. Tenslotte heeft geen enkele jongere een dynamisch of agressief profiel.

De analyse van de profielen en de klantengegeven van jongeren bij BNP Paribas Fortis leiden tot de volgende belangrijke conclusie: de beste beleggingsstrategie voor jongeren is meteen ook de minst geliefde. De 18 tot 30 jarige klanten bij BNP Paribas Fortis pakken het op dit moment verkeerd aan; ze kiezen namelijk voor de veiligste en dus minst renderende strategie. Volgens het onderzoek zouden ze eigenlijk het omgekeerde moeten doen en kiezen voor de meest risicovolle strategie omdat ze daarmee een veel hoger rendement kunnen halen. De enige voorwaarde voor succes bij deze strategie is het respecteren van de beleggingshorizon van 11 jaar.

Bibliografie

LITERATUURLIJST

Artikels uit week- en dagbladen

7 troeven van beleggingsfondsen. (2013, 09 maart). De Tijd, 40. (Elektronische versie).

DECOCK, S. (2012, 24 november). De grote spaarparadox. De Tijd, 29. (Elektronische versie).

NUTTIN, M. (2014, 06 februari). De checklist voor jonge beleggers. Knack. (Elektronische versie).

VAN MALDEGEM, P. (2012, 24 november). RIJK MET PENSIOEN in 12 stappen. De Tijd, 14. (Elektronische versie).

VAN MALDEGEM, P. (2014, 11 januari). Storten in januari levert meer op dan maandelijks sparen. De Tijd, 39. (Elektronische versie).

VAN MALDEGEM, P. (2014, 18 januari). 7 tips voor een succesvol beursparcours. De Tijd, 6. (Elektronische versie).

Boeken

BODIE, Z., KANE, A., MARCUS, A. J. (2011). Investments and Portfolio Management (9de ed.). New York: McGraw-Hill Education.

DE RUIJTER, S., VAN DOORSLAER, J. (2013). Beleggingsleer (2de druk). Berchem: De Boeck.

JACQUES, A., WALRAVENS, H. (2007). Marktonderzoek: Hoe pak je het zelf aan? Mechelen: Plantyn.

Elektronische bronnen

BNP PARIBAS FORTIS. (01 januari 2013). Lijst "Benamingen entiteiten, segmenten en functies”. Geraadpleegd op 05 maart 2014, op http://i-net200.be.fortis.bank/se-k-ineu/deploy/community_comm_rpb/mark….

BNP PARIBAS FORTIS. (03 juni 2014). Thuis in geldzaken: Sparen en beleggen voor beginners [Notities bij PowerPoint-presentatie]. Geraadpleegd op 05 maart 2014, op http://i-net200.be.fortis.bank/se-k-ineu/menu/menu/1800mn00.htm.

BNP PARIBAS FORTIS. (05 september 2011). Online spaarrek. Premium: Prodbesch. Geraadpleegd op 31 maart 2014, op http://i-net398-prod.be.fortis.bank/_common_htc/v2/_container/container….

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). BNP Paribas Fortis in een oogopslag. Geraadpleegd op 01 april 2014, op http://www.bnpparibasfortis.com/pid1909/bnp-paribas-fortis-brief.html.

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Missie en strategie. Geraadpleegd op 08 mei 2014, op http://www.bnpparibasfortis.com/ne/pid1910/missie-en-strategie.html.

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Onze activiteiten. Geraadpleegd op 08 mei 2014, op http://www.bnpparibasfortis.com/ne/pid1889/home.html.

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Over BNP Paribas. Geraadpleegd op 18 februari 2014, op www.bnpparibasfortis.com/ne/pid1889/home.html.

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Segmentatiecriteria. Geraadpleegd op 05 maart 2014, op http://i-net200.be.fortis.bank/se-k-ineu/se-k-fbbe/ips/a8749/n/a8749n03….

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Segmenteringsprincipes: Overzichtstabel. Geraadpleegd op 05 maart 2014, op http://i-net200-prod.be.fortis.bank/se-k-ineu/se-k-fbbe/ips/a8749/n/a87….

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Sparen en beleggen op maat: 2 ijzeren spaarreserve. Geraadpleegd op 10 maart 2014, op http://i-net200.be.fortis.bank/se-k-ineu/menu/menu/1617mn02.htm.

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Sparen en beleggen op maat: 3 fiscaal sparen. Geraadpleegd op 10 maart 2014, op http://i-net200.be.fortis.bank/se-k-ineu/menu/menu/1618mn02.htm.

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Sparen en beleggen op maat: een korte intro. Geraadpleegd op 10 maart 2014, op http://b2e.group.echonet/pid44081-lid1/-epargner-et-placer-sur-mesure.h….

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Tarief Online Spaarrekening Premium. Geraadpleegd op 31 maart 2014, op http://i-net200-prod.be.fortis.bank/se-k-ineu/se-k-fbbe/ips/a3322/n/a33….

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Welk beleggersprofiel heeft mijn klant ? Definitie van de verschillende beleggersprofielen. Geraadpleegd op 04 maart 2014, op http://i-net200.be.fortis.bank/se-k-ineu/menu/menu/1616mn03.htm.

BNP PARIBAS. (s.d.). Historiek van de rentevoeten: BNP Paribas Fortis: Tarief Spaarrekening. Geraadpleegd op 14 maart 2014, op  http://i-net200.be. fortis.bank/se-k-ineu/se-k-fbbe/ips/a3322/n/a3322n13.htm#a3322n15.

BNP PARIBAS. (s.d.). Spaarrekening Plus. Geraadpleegd op 14 maart 2014, op https://www.bnpparibasfortis.be/portal/start.asp.

EUROPESE CENTRALE BANK. (s.d.). De Europese Centrale Bank. Geraadpleegd op 12 maart 2014, op http://www.ecb.europa.eu/ecb/html/index.nl.html

FEBELFIN. (s.d.). Europese Commissie sleutelt aan MiFID-regels. Geraadpleegd op 11 maart 2014, op http://2012.febelfin.be/nl/europese-commissie-sleutelt-aan-mifid-regels.

FOD ECONOMIE. (10 juli 2013). KBO Public Search. Geraadpleegd op 02 april 2014, op http://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoekwoordenform.html?ondernemings….

NBB (s.d.). Institutionele sectoren volgens het ESR95: Algemene principes. Geraadpleegd op 02 april 2014, op http://www.nbb.be/doc/dq/CIS/n/info.htm#S.12.

NBB. (2014, 12 maart). Macro-economische statistieken. Geraadpleegd op 12 maart 2014, op http://www.nbb.be/pub/stats/stats.htm?l=nl&tab=Keyfigures.

PORTAAL BELGIUM. (s.d.) De inflatie. Geraadpleegd op 12 maart 2014, op http://www.belgium.be/nl/economie/economische_informatie/inflatie.

SPAARGIDS. (14 maart, 2014). Vergelijk spaarrekeningen (België). Geraadpleegd op 14 maart 2014, op http://www.spaargids.be/sparen/spaartarieven.html.

TESTAANKOOP. (24 april 2013). Beleggingen : de Belg is voorzichtig. Geraadpleegd op 13 maart 2014, op http://www.test-aankoop.be/geld/nc/nieuws/beleggingen-de-belg-is-voorzi….

TOSTRAMS, R. (2012, 9 februari) Nieuwe Businesscycle. Geraadpleegd op 13 maart 2014, op http://www.beursduivel.be/column/2612649/nieuwe-businesscycle.html.

VAN DER PAS, M. (10 augustus 2012). Beleggen: voorkom deze 5 beginnersfouten. Geraadpleegd op 12 maart 2014, op http://www.morningstar.be/be/news/58309/beleggen-voorkom-deze-5-beginne….

VAN MALDEGEM, P. (2014, 12 maart). Waar vindt u de beste beleggingsfondsen? Geraadpleegd op 13 maart 2014, op http://www.tijd.be/dossier/fundawards2014/Waar_vindt_u_de_beste_beleggi….

 

Niet-commerciële documentatie en niet-gepubliceerde uitgaven

BNP PARIBAS FORTIS. (01 januari 2014). Charges applicable to the most common securities transactions [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (01 januari 2014). Tarifering van de voornaamste effectenverrichtingen [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Bepaal uw beleggersprofiel [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Define your investor profile [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Hoe begeleidt BNP Paribas Fortis u als conservatieve belegger [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Hoe begeleidt BNP Paribas Fortis u als defensieve belegger [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Hoe begeleidt BNP Paribas Fortis u als neutrale belegger [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Hoe begeleidt BNP Paribas Fortis u als dynamische belegger [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Hoe begeleidt BNP Paribas Fortis u als agressieve belegger [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). How BNP Paribas Fortis guides you as a conservative investor [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). How BNP Paribas Fortis guides you as a defensive investor [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). How BNP Paribas Fortis guides you as a neutral investor [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). How BNP Paribas Fortis guides you as a dynamic investor [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). How BNP Paribas Fortis guides you as an aggressive investor [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Investor Profile Questionnaire [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (2014). Vragenlijst beleggersprofiel [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (24 maart 2011). Lexicon NL [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (augustus 2014). Informatiebrochure financiële instrumenten [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (februari 2013). Modelportefeuilles 1983 - 2012 [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (januari 2013). Het agressief beleggersprofiel [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (januari 2013). Het belang van een strikt respect voor de beleggingshorizon [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (januari 2013). Het conservatief beleggersprofiel [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (januari 2013). Het defensief beleggersprofiel [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (januari 2013). Het dynamisch beleggersprofiel [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (januari 2013). Het neutraal beleggersprofiel [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (maart 2014). BNP Paribas B Global [Brochure]. Brussel: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (mei 2012). The Business Cycle Approach to Sector Investing [Brochure]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (oktober 2010). Positionering van de gereglementeerde spaarrekeningen [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (s.d.). Nexusklanten Groep Vertrouwelijk [Gegevensbestand intern gebruik]. Brussel: s.n.

FEBELFIN ACADEMY. (01 april 2012). Gespecialiseerde opleiding ‘Bank- en beleggingswezen’ [Cursus]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

BNP PARIBAS FORTIS. (20 november 2012). Aanpak 2013 voor de particuliere klanten [Brochure intern gebruik]. S.l.: s.n. (Elektronische versie).

 

Persberichten

BNP PARIBAS FORTIS. (17 februari 2014). BNPPF en Fintro zetten profiel "conservatief (geen informatie)" stop [Persbericht]. Geraadpleegd op 04 maart 2014, op http://b2e.group.echonet/index.php?cid=942292.

BNP PARIBAS FORTIS. (21 juni 2013). BNP Paribas Fortis lanceert online tool ‘Sparen en beleggen op maat’ [Persbericht]. Geraadpleegd op 06 maart 2014, op http://b2e.group.echonet/cid797584-pid43027-lid10/bnp-paribas-fortis-la….

Presentaties

BNP PARIBAS FORTIS. (03 juni 2014). Thuis in geldzaken: Sparen en beleggen voor beginners [PowerPoint-presentatie]. Geraadpleegd op 05 maart 2014, op http://i-net200.be.fortis.bank/se-k-ineu/menu/menu/1800mn00.htm.

Mondelinge informatie

Vertrouwelijk., Directeur Particuliere Klanten Groep Vertrouwelijk (BNP Paribas Fortis), persoonlijke communicatie, 1 april 2014.

Vertrouwelijk., Persoonlijk Adviseur Kantoor Vertrouwelijk (BNP Paribas Fortis), persoonlijke communicatie, 12 mei 2014.

Universiteit of Hogeschool
Financie- en Verzekeringswezen
Publicatiejaar
2014
Kernwoorden
Share this on: