De kwaliteit van het resultaatcijfer en financiering met bankkrediet tijdens de crisis

Jolien
De Cock

De kwaliteit van het resultaatcijfer en financiering met bankkrediet tijdens de crisis

Koppen als “KMO’s krijgen steeds minder krediet”, “Recordaantal bedrijven failliet” en “Regering wil toegang KMO’s tot kredieten stimuleren” waren de voorbije jaren alom tegenwoordig in allerhande nieuwsmedia. Tot op vandaag heeft de financiële crisis van 2008-2009 een enorme impact op de economie, de bedrijfswereld en elk individu binnen de samenleving. Mensen vormen een van de meest waardevolle productiefactoren binnen het bedrijfswezen,  KMO’s zijn op hun beurt de motor van de economie. Van zodra KMO’s in hun groei en activiteit gehinderd worden, heeft dit bijgevolg verregaande gevolgen voor elke entiteit binnen de samenleving.

Een factor die cruciaal is voor de werking van een KMO, is geld. En net daar knelt, ten tijde van een wereldwijde economische en financiële crisis, het schoentje. Financiële middelen zijn cruciaal, bankkrediet vormt hierbij voor Belgische KMO’s de meest bereikbare bron, maar door het ongunstig klimaat op de financiële markt komt de kredietverlening in het gedrang. De vraag die bijgevolg rijst is: hoe kan men ten tijde van economisch zware tijden zijn kans op het verkrijgen van bankkrediet verhogen en zo zijn groei bestendigen? Al snel komt men uit op de belangrijkste bron van informatie binnen het bedrijf: de financiële rapporten.

In deze studie wordt nagegaan of een financiële rapportering van een gemiddeld hogere kwaliteit (met als waardemeter het resultaatcijfer) in het algemeen garant staat voor relatief meer toegang tot bankkrediet dan bij ondernemingen waarbij de rapporteringskwaliteit lager is. In de tweede plaats wordt gekeken of dit ook geldt tijdens de financiële crisis van 2008-2009. Zo wordt een antwoord gezocht op de vraag of een betere kwaliteit van het resultaatcijfer tijdens de crisis gelijk staat aan meer bankkrediet enerzijds en betere voorwaarden bij het verkrijgen van dit krediet anderzijds.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op 5040 Belgische KMO’s uit verscheidene sectoren. Op die manier wordt het mogelijk om uit de resultaten enkele algemene conclusies te trekken. Het hoofddoel hierbij is om te controleren of, indien een dergelijke situatie als diegene in 2008-2009 zich in de toekomst zou herhalen, men als KMO door een hoge kwaliteit van de financiële rapportering te garanderen men ook zijn toegang tot bankkrediet kan verzekeren.

 

Masterproef voorgedragen door Jolien De Cock tot het bekomen van de graad van Master of Science in de Toegepaste Economische Wetenschappen – Bedrijfsfinanciering