De Vergeten Moord - Geschiedenis op de planken

Lennerd
Carrein
  • Dries
    Van Robaeys

 

 

 ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen geboeid worden door de geschiedenis en dit op een creatieve en originele manier?’ Dit was een vraag die ons al een tijdje bezighield. Beiden gebeten door de theater- en geschiedenismicrobe, rijpte bij ons het idee om een geschiedkundig theaterstuk te schrijven én er bovendien in productie mee te gaan.

Op aanraden van onze mentor, dhr. Kristof De Craene, besloten we om in ons toneelstuk de middeleeuwse geschiedenis van de historische stad Ieper te verwerken. We contacteerden de Stad Ieper en zij waren onmiddellijk enthousiast om onze externe partner te zijn. Jochen Vermote, medewerker bij het stadsarchief, was aanwezig bij ons eerste gesprek met de Ieperse schepen Frans Lignel. Jochen nam ons onmiddellijk mee naar het plaatselijk stadsarchief. We doken in de stoffige boeken op zoek naar interessant materiaal of interessante gebeurtenissen die plaatsvonden in het middeleeuwse Ieper. Al snel stootten we op het verhaal van een schepenmoord anno 1303.

Eerst en vooral richtten we een theatergezelschap bij met de toepasselijke naam ‘Paard Zonder Ridder’ op. Daarna bedachten we een nieuwe onderzoeksinstantie en creëerden we twee typetjes. Twee rechercheurs, onderzoekers van historische moorden bij de Central Historical Agency (CHA), leek ons een uitdagend gegeven, maar vooral een leuk concept. We onderzochten de Ieperse schepenmoord ten gronde en schreven een multimediaal script vol humor en spanning.

Naast een toneelstuk, is lesmateriaal voor de leerlingen van cruciaal belang. Van ons eerste idee, een edu-koffer, stapten we algauw af en het werd uiteindelijk een dynamische werkbundel, waarbij de leerlingen verschillende aspecten van het middeleeuwse dagelijks leven onderzoeken. Ze bekijken vooral het politieke, economische, sociale en zelfs het culinaire aspect ervan. De diversiteit aan oefeningen werkt inspirerend bij leerlingen van het derde middelbaar.

Download scriptie (15.49 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2012
Thema('s)