Twee studenten zorgen voor veiligere zeeën

Ilias
Vynckier
  • María
    Luján

Iedereen kent wel de huidige situatie in Oekraïne.  In de Russisch-Oekraïense oorlog worden in de Zwarte Zee zeemijnen gebruikt.  “Dit hoort nu eenmaal bij een oorlog”, denkt de modale burger.  Al goed en wel tot je hoort dat er mijnen zijn meegesleurd door een storm en zo een gevaar vormen voor zowel schepen als burgers. Dit is niet de eerste keer dat dit voorkomt.   Door incidenten zoals deze alsook het veiliger maken van de taken die de ontmijners uitvoeren, is het van levensbelang dat mijnen verdwijnen.

image-20221002212448-3

Ilias Vynckier en María Luján

 

Bachelorproef met een extra dimensie

Als onderdeel van de opleiding Elektronica-ICT aan Vives Kortrijk liepen wij, María Luján en Ilias Vynckier, stage bij het internationale bedrijf ECA.  Onze scriptie maakt deel uit van een lopend project om ontmijningsdrones te leveren aan de Belgische en Nederlandse marine. We hebben een geautomatiseerde testbank ontwikkeld om de prestaties van een deel van de sonar van deze drones te valideren.

 

Sinds de 18de eeuw maken zeemijnen de wereld wat onveiliger.  In periodes van oorlog worden ze ingezet als doeltreffend wapen.  Na een conflict blijven heel wat van deze wapens achter en richten ze nog veel leed en economische schade aan.   Dat wij als studenten kunnen meewerken aan een veiligere wereld, gaf ons een boost bij het realiseren van onze bachelorproef.

 

Onderzoek leidt tot testbank voor onderwaterdrones

Het doel van ons project was het ontwerpen en ontwikkelen van een testbank als onderdeel van het productieproces van deze drones. Onze testbank bestaat uit twee hoofddelen, nl. een microcontroller en een computerprogramma. Voor de microcontroller gebruikten we een Nucleo-H7A3Z1-Q van ARM en we gebruikten een Ubuntu virtuele machine voor het computergedeelte. Ook ontwikkelden we ons eigen protocol zodat deze twee delen met elkaar konden communiceren. De eerste maanden bestonden uit het voeren van onderzoek naar mogelijke manieren om deze twee hoofdonderdelen te laten samenwerken om zo de sonar-hardware te testen.

image-20221002212448-4

Prototype van de testbank

 

Internationale samenwerking

Wij, Maria en Ilias, respectievelijk een Spaanse Erasmusstudente en een rasechte West-Vlaming werkten van bij de start heel vlot samen.  Zo kregen wij ook snel het vertrouwen en het respect van de ingenieurs van verschillende ECA-vestigingen in binnen-en buitenland.   

Uiteindelijk zijn we geslaagd in ons doel al was het bij momenten wel uitdagend om oplossingen voor kleine en grote problemen te vinden.  Zo liep het ontwikkelen van het prototype niet van een leien dakje maar met behulp van het internationale ingenieursteam van ECA Robotics Belgium werkten we de opgelopen vertraging weg.  Ook het vele researchwerk en de documentatie die we schreven, hielp ons bij het bouwen van het prototype op het einde van onze periode bij ECA.

 

Missie geslaagd.

We kunnen uiterst tevreden terugblikken op een mooie periode van onze opleiding. We zijn dankbaar voor deze bijzondere kans die we kregen om aan dit project te werken.  Het doet smaken naar meer.

 

 

 

 

 

 

Download scriptie (3.77 MB)
Genomineerde shortlist Bachelorprijs
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2022
Promotor(en)
Tom Termote