Does Team Management pay off in Family Businesses?

Thomas
Vanderstappen

Biedt top team management een meerwaarde voor Vlaamse familiebedrijven?

Familiebedrijven domineren het economische landschap over de hele wereld. Het is daarom belangrijk om de werking van dit soort bedrijven van dichterbij te bekijken. Zo is het interessant om te verkennen welke factoren de financiële prestatie van familiebedrijven kunnen beïnvloeden. Vorig onderzoek toonde aan dat de prestatie van familiebedrijven verbeterd kon worden door team management in plaats van één leider aan de top van het bedrijf. Mijn studie probeert deze verwachting te verifiëren door empirisch te onderzoeken of team management en andere team karakteristieken een invloed hebben op de financiële prestatie van private Vlaamse familiebedrijven. Zo wordt er onder andere onderzocht of de team grootte en de familiale betrokkenheid in het top team een invloed heeft op de prestatie van het bedrijf. De bevindingen en resultaten van de studie kunnen belangrijk zijn voor de eigenaars en managers van private familiebedrijven die de prestatie van het bedrijf willen verbeteren.

511 familiebedrijven werden uitgenodigd om een enquête in te vullen met vragen over dit onderwerp. Uiteindelijk werden gegevens verkregen van 92 familiebedrijven. De noodzakelijke financiële gegevens werden verkregen via een objectieve databank. Zo werd onder andere gegevens over het rendement op de totale activa, de schuldgraad, liquiditeit, bedrijfsgrootte-, sector en leeftijd verzameld. Een interessante bevinding was dat hoe ouder de bedrijven waren, hoe slechter de financiële prestatie werd. Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is dat bedrijven gecontroleerd door de eerste generatie meer winstgevend zijn dan bedrijven gecontroleerd door de tweede of daaropvolgende generaties. Dit zou te wijten kunnen zijn aan een verlies van kennis en een stijging van intra familiale conflicten. Naast het effect van de bedrijfsleeftijd werd een hogere schuldgraad ook geassocieerd met een slechtere financiële prestatie.

Het hoofddoel van deze studie was het onderzoeken of top team management ten opzichte van één leider aan de top een meerwaarde biedt in familiebedrijven. Deze studie kwam tot de conclusie dat team management geen significant positief noch negatief effect had op de financiële prestatie. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat familiebedrijven van nature uit heterogeen zijn. Dit betekent dat er verschillende types zijn van familiebedrijven, wat kan leiden tot verschillen in de financiële prestatie. In het algemeen leidt elke familie namelijk het familiebedrijf op zijn eigen manier waardoor ze een unieke organisatorische identiteit creëren. Dit kan leiden tot significante prestatieverschillen in deze ondernemingen. Het is dus met andere woorden niet volledig verrassend dat team management op zichzelf geen significant effect heeft op de financiële prestatie. Naast het effect van team management zelf, werd ook het effect van andere team karakteristieken op de financiële prestatie getest. Zo werd het effect van de team grootte en van de familiale betrokkenheid in het team onderzocht. Volgens deze studie hadden beide factoren echter geen significant effect op de prestatie. Toch was er een bepaalde factor die wel een effect had op de prestatie. Het was namelijk zo dat wanneer de tevredenheid over de onderlinge relatie tussen de top managers steeg, de financiële prestatie verbeterde. Dit is niet onlogisch want een goede relatie tussen mensen kan leiden tot een betere samenwerking en dus ook betere resultaten.

Uitgaande van de resultaten, lijkt het dat team management op zichzelf geen invloed heeft op de financiële prestatie van private familiebedrijven. Echter, toekomstig onderzoek naar het top management team en zijn karakteristieken kan meer uitsluitsel geven over deze conclusie.

Download scriptie (617.61 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2014