Een nieuwe benadering voor daktuinen op bestaande gebouwen

Lukas
De Graef

Babilonya is een systeem om een daktuin aan te leggen op bestaande daken die niet voldoende draagvermogen hebben. Het is het afstudeerd project van Lukas De Graef in de vakgroep consumentengoederen, gerealiseerd in het jaar 2012- 2013.

Het aanleggen van een daktuin gaat vaak gepaard met een beperking van het draagvermogen van het dak. De aardelaag wordt dan zo dun mogelijk gemaakt  waardoor er enkel kleine plantjes in kunnen groeien en men er niet op kan lopen. Een echte tuin op een dak is vaak enkel mogelijk op een nieuwbouw dak of een zeer stevig dak van gewapend beton. Babilonya is een modulair systeem dat op elk bestaand dak geplaatst kan worden en zorgt voor een draagvermogen van 750 kg/m2. Hierdoor kan het echt als een tuin gebruikt worden: er kunnen heggen, grote planten en zelfs bomen op geplant worden.

Problematiek
Mensen gaan steeds dichter op elkaar in steden wonen, waar slechts beperkte openbare ruimtes en parken voorzien zijn. Omdat de huizen in steden zo dicht op elkaar zijn gebouwd is er weinig tot geen ruimte voor tuinen. De mensen hebben behoefte aan een stukje groen voor zichzelf. Een groendak kan voor dit hedendaagse probleem een goede oplossing zijn. De daken zijn vaak grote oppervlaktes die niet worden gebruikt. Het is de ideale plaats om meer groen in een stad te integreren.

Het systeem
Het grootste probleem voor het systeem is dat alle daken anders zijn: ze variëren in afmetingen, afwerking en omranding. Hierdoor moet het systeem zeer flexibel zijn om op elk dak geplaatst te kunnen worden. Langs de andere kant moet het zeer stevig zijn om genoeg draag vermogen te creëren voor een daktuin. Het systeem bevat stevige overspanningen die het gewicht van de tuin afdraagt op de muren van het gebouw. De muren van een gebouw zijn  vaak overgedimensioneerd waardoor deze genoeg dragend vermogen hebben om een tuin te dragen. Wanneer er veel ramen of zuilen in de draagmuur zitten zal het draagvermogen van de muur extra berekend worden door een ingenieur. Als laatste moet het betaalbaar zijn voor stadsbewoners zonder tuin.

Opbouw
Het dak wordt eerst volledig schoon geveegd voordat de wortelfolie wordt gelegd. Op deze folie worden de hoekstukken geplaatst. Deze hoekstukken zijn de verbinding tussen de dragende balken, de randplaten van de bak en de draagmuren. In deze hoekstukken worden aluminium extrusie balken onder een hoek van 5° bevestig. Met een kabel onderaan vormen ze een stevig geheel. Tussen deze overspanningen worden tussenbalken bevestigd. Tussen de hoekstukken komen er randplaten die een bak creëren waar de grond in kan. Op de tussen balken worden er tegels gelegd die het onderste deel van de bak dicht maken. Over deze tegels wordt er nog een geotextiel gelegd die water kan opzuigen uit de tegels en ook makkelijk water kan doorlaten. Daarop wordt er grond gestort en planten geplant.  Als laatste wordt de buitenkant van het systeem afgewerkt zodat het er proper uitziet op het dak.
 

Download scriptie (6.67 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2014