De opmars van terreur: toelichting van de medische en forensische aspecten bij bomexplosies

Eloïse
Vermylen

Terug in de tijd

 

Al eeuwenlang proberen mensen hun idealen en visies over te brengen of op te leggen aan anderen. Hoewel dit relatief vreedzaam kan gebeuren, gaat dit vaak gepaard met geweld. Denk maar aan de kruistochten, waarbij er in naam van God talloze geweldplegingen gebeurden om het heilig land te veroveren. 

 

De term: Terrorisme

 

Hedendaags spreekt men van terrorisme indien men vanuit ideologische motieven geweld gaat gebruiken om maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen. Terrorisme is dus een vrij “nieuwe” term, maar vergeet niet, terreur is iets van alle tijden!

 

Wereldwijd

 

Jeruzalem, februari 1995: “Bomaanslag op bussen, dodental loopt op tot 45.” 

Tot over een aantal jaren geleden hoorden we quasi enkel van bomexplosies via de televisie of radio. Hoewel er afschuwelijke dingen gebeurden in onder andere het Midden-Oosten, was dit nog een ver van ons bed show. Dit is nu veranderd. 

 

Het Westen

 

Het Westen wordt in toenemende mate blootgesteld aan terroristische dreigingen. Tussen 1999 en 2006 was er naar schatting een verviervoudiging van het aantal terroristische aanslagen met een verachtvoudiging van de verwondingen als gevolg van dezen. 

 

België

 

Ook België is niet gespaard gebleven. Denk maar aan 22 maart 2016, de dag dat er een dubbele aanslag plaatsvond in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek, een zwarte dag in de Belgische geschiedenis.   

 

Wat? 

 

Terroristen gebruiken allerlei middelen om zoveel mogelijk schade te berokkenen. Geweren, zwaarden, messen en explosieve materialen zijn slechts enkele voorbeelden van de lijst.

Echter, de grote verwondingscapaciteit van bomexplosies, maakt van deze het middel bij uitstek voor terreurgroepen. 

 

Hoe?

 

Maar hoe werkt een explosief materiaal? Wat voor een verwondingen kunnen explosies veroorzaken? Hoe ontstaan dit soort letsels? 

Dit zijn zeer actuele vragen die niet enkel het medisch personeel, maar ook de gewone burger bezig houdt. 

 

De literatuurstudie

 

Het antwoord op de voorgaande vragen is de sleutel om de slachtoffers van zulke aanslagen zo goed en zo snel mogelijk voort te helpen. Immers, hoe beter we geïnformeerd zijn, des te beter we ons kunnen voorbereiden.

Deze literatuurstudie biedt een grondige uiteenzetting over de werking van explosieve materialen en hun verwondingspatroon. Deze kennis maakt het mogelijk om de situatie bij een explosie sneller in te schatten, waardoor er een beter beleid mogelijk is.

 

Download scriptie (243.22 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Wim Van de Voorde
Thema('s)