Belang van creativiteit.

Arno
Verhulst

Heeft u er al eens bij stilgestaan waarmee u zich zoal bezighoudt na een lange werk-of schooldag?

Wij mensen zijn dagelijks op zoek naar zaken die ons boeien en prikkelen. Zeker na een lange dag zijn we geneigd hetgeen te doen waarbij we echt ontspanning of voldoening kunnen vinden. Zonder dat je het beseft ben je altijd bezig rond het thema kunst en/of cultuur. Iedereen vindt wel een manier om zichzelf te plezieren door middel van een goed boek, het zien van een goed geregisseerde film, het wegdromen bij dat ene favoriete muziekstuk, enzovoort. Kunst, net als andere vormen van cultuur, maakt van bij het begin van de mensheid deel uit van ons leven, soms onbewust. Het zit in onze aard boeiend te leven en steeds op zoek te gaan naar verwondering, op zoek te gaan naar iets nieuws. Deze verwondering komt sneller tot zijn recht tijdens ontspanning, wanneer de tijd vergeten kan worden en men zich kan afzonderen van de realiteit. (Allegaert, e.a., 2016)

 

Zeker nu men spreekt over grote besparingen op vlak van kunst en cultuur, wil ik het extra benadrukken dat we als mens niet zonder kunnen. In tijden van Corona hebben we des te meer  gemerkt dat cultuur in al zijn vormen zeer belangrijk voor ons blijft. Veel mensen worden creatief om zich bezig te kunnen houden. Het komt hierbij zelfs voor dat de mensen nieuwe hobby’s en interesses ontdekken. De ene gaat bijvoorbeeld voor de eerste keer een penseel vastnemen al gaat de andere een instrument leren bespelen. Dit is een perfect actueel voorbeeld waarbij kunst en andere hobby’s bijdragen tot de gemoedstoestand van de mensen. Hierbij verwijs ik naar een interview met Dirk De Wachter op ROBtv. (ROBTV, 2020)

 

Met deze thesis wil ik het belang van creativiteit nadrukkelijk aantonen plus dat scenografie overal te vinden is en niet als extra bekeken mag worden. Het beperkt zich niet enkel tot theater en musea, maar kan weldegelijk tot een verrijking van ons dagelijks leven betekenen. Het bevordert ons creatief denken en kan onze gemoedstoestand verbeteren.

 

Het doel van deze scriptie kan samengevat worden in de volgende vraagzinnen:

Kan creativiteit de gemoedstoestand van mensen verbeteren?

Kan scenografie hierin een bijdrage leveren?

Heeft dit ook positieve effecten op mensen met een labiele gemoedstoestand?

 

Met deze vragen in mijn achterhoofd, ben ik uiteindelijk tot de essentie gekomen van mijn onderzoek: kan scenografie een meerwaarde zijn in het ziekteproces van mensen met psychisch lijden?

Het is voor mijn belangrijk de verzoening tussen scenografie en psychiatrie te stimuleren om zo de gemoedstoestand van de patiënten te helpen verbeteren. Op deze manier kan het hopelijk ook bijdragen bij het versnellen van het helingsproces.

 

Ook wil ik er op deze manier voor zorgen dat de drempel verlaagd kan worden tussen de psychiatrie en de buitenwereld. Graag zou ik het stigma helpen doorbreken dat doorheen de tijd ontwikkeld is over psychiatrie. Het is voor mij belangrijk dat men beseft dat psychiaters meer en meer een rol in ons leven zullen spelen. Dit komt doordat er zich meer problemen voordoen zoals stress, depressies en burn-outs waarbij men er niet onderuit kan om een psychiater aan te spreken. (Allegaert, e.a., 2016)

Daarbij is het ook van belang dat mensen, indien nodig, de bijkomende stap durven zetten om zich te laten opnemen. Dit is ook nog steeds een probleem waar niet altijd bij stilgestaan wordt.

 

Vervolgens vind ik het belangrijk dat de patiënten zelf meer het gevoel krijgen dat ze zelf mogen bepalen onder welke vorm ze zich creatief kunnen uiten, los van hun vast therapieschema. Ik wil accentueren dat het belangrijk is dat elk individu op die manier gemotiveerd wordt. Dit laatste wil ik bereiken door mij te richten op creatieve therapie. Hierin kan elk individu zich op eigen ritme ontwikkelen en men kan zo mekaar onderling ook sterk motiveren.