Hoog spel spelen

Inès
van de Vijver
  • Merel
    Theuninck
  • Lies
    Cools
  • Jarne
    Liedts
  • Myriam
    Qnioun
  • Wout
    Roose

Vooraanzicht van de maquette

Groen licht voor stad Kortrijk

Stad Kortrijk streeft naar een groenere stad aan de hand van verschillende onthardingsprojecten. Hierbij wordt het Conservatoriumplein tot een park omgevormd. Een deel van dit park wordt een speelruimte voor kinderen en jongeren. Wij keken naar noden van kinderen, jongeren en ouders ten aanzien van een speelruimte. Zo probeerden we een zicht te krijgen op de gewenste speelinfrastructuur, zitmogelijkheden en natuurelementen.

De noden onder de loep genomen

Sfeerbeeld van het participatiemoment tijdens het onderzoek

De nood aan meer groene publieke ruimte is groot. Dit merkten we door zestien observaties in de huidige groene ruimtes in Kortrijk te doen en vier stakeholders in de buurt te interviewen. Daarnaast deelden we een enquête, waarop we 222 responsen ontvingen. Als laatste organiseerden we een participatiemoment in de buurt, waaraan 140 mensen aan deelnamen. Dit waren mensen van alle leeftijden, zowel inwoner, passanten als werkers van de buurt rond het Conservatoriumplein.

Kortrijk schommelt

Een vogelnestschommel en dubbele schommel vanop de maquette

Doorheen ons onderzoek kwam de keuze voor de speelervaring schommelen terug. Opvallend is dat bij elke leeftijdscategorie tussen 0 en 25 jaar deze keuze binnen hun top drie favoriete buitenactiviteiten werd verkozen.

In de uiteindelijke optelling komt de keuze voor schommelen op plaats twee. Met een klein verschil komt ‘rustig zitten & chillen’ op de eerste plaats te staan. Naarmate de bevraagde ouder wordt, is de optie om rustig te zitten meer verkozen. Op de derde plaats verkoos de jeugd ‘balspelen’. Dit werd nauw door ‘slingeren’ en ‘klimmen’ gevolgd.

Een rugleuning om te rusten

Een boombank met rugleuning vanop de maquette

In een speelruimte moet er plaats zijn om te zitten. Niet enkel voor de ouders om hun kinderen in het oog te houden, maar ook omdat rustig zitten de populairste buitenactiviteit in ons onderzoek was.

Hiervoor gaat de voorkeur uit naar picknickbanken en speciale banken. Voorbeelden van speciale banken zijn een netbank, een boombank, een schommelbank…

Verder was een zitarena een populaire keuze. Dit is goed nieuws voor Stad Kortrijk, aangezien deze al in de originele plannen was ingebouwd. Een belangrijke opmerking bij de zitmogelijkheden is de nood aan een rugleuning. Vanaf 25 jaar en hoofdzakelijk de 55-plussers geven aan dat een rugleuning onmisbaar is om goed te kunnen zitten en uitrusten.

Na groen ook blauw

De plaats voorzien voor water en een waterpaddestoel als speelelement vanop de maquette

De speelruimte is een onderdeel van het park en zal bestaan uit natuurlijke bouwstenen. Zo kozen de bevraagden voor de aanwezigheid van bloemen en (fruit)bomen. Verder was vooral de wens voor een waterelement groot. De keuze voor een waterelement sprong boven de rest uit. Een waterelement kan eveneens als speelelement worden gezien.

Randvoorwaarden van ouders



Een belangrijke voorwaarde voor ouders om een speelruimte te gebruiken en hun kind al dan niet zelfstandig ernaartoe te laten gaan, is de verkeersveiligheid.

Het minder druk is. Veel verkeersdrukte schrikt af.

Veiligheid in het algemeen is een belangrijke voorwaarde voor ouder als het over de speelruimte gaat. Hierbij gaat het over de aanwezigheid van een omheining of toezicht en het imago van de buurt.

Opportuniteiten

Naast de inwoners en de passanten van en rond het Conservatoriumplein hebben ook de stakeholders hun wensen gedeeld. De stakeholders zijn verschillende organisaties, die rond het Conservatoriumplein zijn gevestigd. Volgens hen bieden de plannen nieuwe mogelijkheden voor hun organisaties en voor de buurt, door de opwaardering van de omgeving.

Een stadstuin waar toekomstige evenementen kunnen plaatsvinden. Ik zie er zelf ook een mogelijkheid om mijn organisatie naar buiten te brengen.

Een plaats om te zitten en te spelen

Alle noden en voorkeuren zijn in de uiteindelijke aanbeveling verwerkt. Deze is in een maquette gevisualiseerd, gebaseerd op de originele indeling van de stadsplanners.

Kabelbaan vanop de maquetteDe speelervaringen ‘schommelen’, ‘klimmen’ en ‘slingeren’ zijn in de speelinfrastructuur terug te vinden. Dit zijn een vogelnestschommel, een dubbele klassieke schommel, een kabelbaan en een klimpiramide. De wens voor een waterelement hebben we geïntegreerd door middel van een waterpaddenstoel. Klimpiramide vanop de maquetteZo zijn er in totaal vijf speeltoestellen in het ontwerp aanwezig. Voor de speelervaring ‘balspelen’ is er voldoende open ruimte gelaten in het ontwerp, zodat dit mogelijk is.

Schommelbank vanop de maquetteBij de zitmogelijkheden zijn er enkele banken, die tevens een speelfunctie hebben. Zo is er voor een schommelbank gekozen, waarin men rustig kan zitten maar ook schommelen. Daarnaast wordt een netbank verkozen, waarin men kan liggen, maar ook klimmen. Picknickbank vanop de maquetteVerder raden we aan om twee picknickbanken en een boombank te integreren in de ruimte. De boombank maakt het ook mogelijk om in de schaduw van de boom te vertoeven. Zowel bij de picknickbanken als de boombank wordt er een rugleuning voorzien, zodat ouderen mensen rustig kunnen zitten. Al deze zitmogelijkheden zorgen ervoor dat de meest verkozen buitenactiviteit namelijk, ‘rustig zitten & chillen’ mogelijk is. In totaal zijn er vijf zitmogelijkheden in het ontwerp opgenomen, naast de zitarena die al vastlag.

Bloemenweide vanop de maquetteWe spelen ook in op de gewenste natuurelementen. Zo plaatsten we fruitbomen, bloemen en een waterelement op de maquette.

Met deze aanbeveling hebben wij deze publieke ruimte naar de noden van kinderen, jongeren en hun ouders ingevuld. Wij hebben een uitnodigende en aangename ruimte gecreëerd, op basis van de noden en voorkeuren, die de gebruikers van deze ruimte zelf aangaven.Bovenaanzicht van de volledige maquette

Download scriptie (6.79 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2023
Promotor(en)
Dries Celis