Finalisten Agoriaprijs 2020

Persbericht

Agoria publieksprijs 2020

Een landbouwrobot voor onkruidbestrijding, een antenne voor veilige kernfusie en een slimme sturing van batterijen en zonnepanelen. Dat zijn de thema's van de 3 finalisten van de Agoriaprijs 2020.

In het kader van de Agoriaprijs gaan Scriptie vzw en Agoria Vlaanderen op zoek naar de sterkste technologische inzendingen van de Vlaamse Scriptieprijs. Die zoektocht leidde naar de onderstaande 3 finalisten. Bekijk hun filmpjes en breng een stem uit voor jouw favoriet! De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs van Agoria en sleept zo 250 euro in de wacht. De winnaar maken we bekend op maandag 14 december op de eerste dag van onze online uitreikingsweek.

De stemming voor de publieksprijs werd afgesloten op maandag 14 december om 18u

Volg de online onthulling


Landbouwrobot zal mechanische onkruidbestrijding ondersteunen in biologische beddenteelt

Rembrandt Perneel
UGent - Master in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen

Kleine biotelers hebben geen boodschap aan zware en dure landbouwmachines, gewassen telen staat voor hen daarom nog vaak gelijk aan handenarbeid. Daarom ontwikkelde Rembrandt Perneel een lichte en betaalbare robot die hen helpt bij de onkruidbestrijding. Om ervoor te zorgen dat hij over oneffen terrein kan, baseerde hij zijn ontwerp op de NASA Marsrover.

Lees meer over de scriptie van Rembrandt


R2P2, kaaskroketten en veel geduld

Johannes Lips
UGent - European Master of Science in Nuclear Fusion and Engineering Physics

Kernfusie is volgens Johannes Lips de heilige graal van de energievoorziening: een onuitputbare bron van elektriciteit die bovendien geen vervuiling of gevaar met zich meebrengt. Maar deze heilige graal geeft zichzelf niet zomaar prijs en er is nog veel onderzoek nodig. Zo moet er in de kernfusiereactor een zwevende “plasmadonut” in bedwang gehouden worden. Deze gloeiend hete donut van 150 miljoen graden mag immers de reactor zelf op geen enkel moment raken...

Lees meer over de scriptie van Johannes


Leert artificiële intelligentie ons om te gaan met groene energie?

Nadia Wiesé & Davy Didden
KU Leuven Master of Science in de ingenieurswetenschappen: energie

Op zonnige namiddagen produceren zonnepanelen meer elektriciteit dan er op dat ogenblik plaatselijk verbruikt wordt. Een te grote hoeveelheid lokaal geïnjecteerde energie kan leiden tot een spanning ver boven de gewoonlijke 230 volt, wat de normale werking van het net in gevaar brengt. Deze evolutie stelt de netbeheerder voor een uitdaging om de veilige werking te blijven garanderen. Nadia Wiesé en Davy Didden zochten de oplossing voor dit probleem in slimme batterijen en artificiële intelligentie.

Lees meer over de scriptie van Nadia en Davy