Hoe 100 miljoen kilogram larven kweken zonder ‘1 euro’ te investeren!

Carl-Victor
Deweer

DE LANDBOUW EVOLUEERT ZEER SNEL EN OOK DE VEETEELT HINKT NIET ACHTEROP. NIEUWE INNOVATIEVE MANIEREN OM DUURZAME EIWITBRONNEN TE PRODUCEREN ZIJN HOOGNODIG. DE INSECTENKWEEK IS HIERVAN EEN VOORBEELD. DEZE JONGE SECTOR IS NAMELIJK IN VOLLE EXPANSIE. IN 2022 MOET DE GROOTSTE INSECTENBOERDERIJ TER WERELD OPERATIONEEL ZIJN, IN DE FRANSE STAD AMIENS. DEZE INSECTENFABRIEK ZOU JAARLIJKS 100 MILJOEN KILOGRAM INSECTEN PRODUCEREN, DIE VOORNAMELIJK ALS VISVOER DIENEN.

De Zwarte Soldatenvlieg (Hermetia illucence) is een potentieel insect om massaal te kweken. De larven van deze vliegen bevatten zeer veel vetten en eiwitten. Het vet kan dienen als biodiesel en het eiwit kan in veevoeder verwerkt worden. Daarnaast kan chitine uit de larven gehaald worden dat talloze toepassingen kent in de chemiesector en de geneeskunde. De huidige manier van larven kweken is echter arbeidsintensief en kleinschalig. Automatisatie is hoognodig maar nog niet rendabel.

Verpopte larve van de Zwarte Soldatenvlieg.Larven kweken op granen is een zonde van hun groot potentieel om afval om te zetten in biomassa. Is het verantwoord om graanmeel eerst aan larven te voederen, om dan deze larven te voederen aan vissen en pluimvee? Het graanmeel zou ook rechtstreeks aan vissen of pluimvee gevoederd kunnen worden? Hierdoor wordt een stap overgeslaan. Het is dus duurzamer om gebruik te maken van grondstoffen, die niet bruikbaar zijn voor mens of vee, maar wel voor larven. Kippenmest is hier ideaal voor geschikt. In deze masterproef werd dan ook de groei van larven op vleeskippenmest geoptimaliseerd met het oog op nieuwe theoretische alternatieve kweekmethodes.

“DE INFRASTRUCTUUR OM ZO’N GROTE HOEVEELHEID AAN LARVEN TE KWEKEN HEBBEN WE AL, NU ALLEEN NOG DE WETGEVING EN VERDER ONDERZOEK.”

De huidige methode om vleeskuikens te kweken is door ééndagskuikens 6 weken lang vet te mesten in een kippenstal. Daarna worden ze opgeladen naar het slachthuis en wordt de kippenmest naar de mestverwerkingsinstallatie gebracht. De stal wordt gereinigd en staat 2 weken leeg. Deze leegstandsperiode dient om minder ziektedruk te hebben bij de volgende ronde aan vleeskuikens. Eén ronde duurt 8 weken (6 weken opkweek en 2 weken leegstand). Op die manier kan er per jaar 6,5 keer kuikens opgekweekt worden in eenzelfde kippenstal.

Nieuwe methode

Als nieuwe innovatieve methode om larven te kweken, stelt deze scriptie voor om de kippenmest in de stal te laten liggen nadat de vleeskuikens naar het slachthuis werden gebracht. Deze achtergebleven kippenmest wordt dan bevochtigd en gemixt met een tractor. Daarna worden de larven aan de mest toegevoegd. Nadat de larven 7 dagen groeien op de kippenmest kunnen ze machinaal geoogst worden. Vooral de luchtvochtigheid en de staltemperatuur zijn van belang voor een goede groei van de larven. Deze 2 parameters kunnen perfect geregeld worden in de huidige kippenstallen. Daarna wordt de achtergebleven mest uit de stal gehaald, de stal gereinigd en een leegstandsperiode voorzien. Zo is de kippenstal terug klaar voor een nieuwe ronde vleeskuikens.

Schematische weergave van een gangbaar ronde-systeem (bovenste tijdlijn) vs. het vernieuwde ronde-systeem (onderste tijdlijn) bij vleeskuikens.

Voordelen

Het grote voordeel van deze nieuwe methode is dat de larven gebruikmaken van hetzelfde gebouw en infrastructuur (verwarming, ventilatie, ammoniak reducerende luchtwassers…) als de vleeskuikens. Hierdoor zijn er minder gebouwen en grondstoffen nodig. Een ander groot voordeel is dat de larven de hoeveelheid kippenmest met 60%  reduceren. Dit betekent minder vrachtverkeer en een oplossing voor het mestoverschot in België. Voor pluimveeboeren betekent deze nieuwe methode een extra vorm van inkomen.

“LARVEN KWEKEN IN VLEESKUIKENSTALLEN HEEFT ALLEEN MAAR VOORDELEN: MINDER VRACHTVERKEER, MINDER MEST, MINDER GEBOUWEN EN INFRASTRUCTUUR…”

In België worden er elk jaar 400 miljoen kilogram aan kippen geslacht. Indien deze nieuwe methode over heel België toegepast wordt, zouden er 100 miljoen kilogram larven kunnen gekweekt worden.  De infrastructuur (alle vleeskuikenstallen in België) om zo’n grote hoeveelheid aan larven te kweken hebben we al, nu alleen nog de wetgeving en verder onderzoek.

Nadelen

Doordat er 1 week extra toegevoegd wordt per ronde, kunnen er minder rondes per jaar gekweekt worden. Hierdoor zouden er 11% minder kippen gekweekt kunnen worden. Hoe goed de larven effectief in vleeskuikenstallen groeien en de rendabiliteit hiervan, moet nog onderzocht worden. In deze scriptie werd namelijk enkel larven gekweekt op vleeskuikenmest onder experimentele omstandigheden. Een ander probleem is dat de huidige wetgeving het verbiedt om larven op kippenmest te kweken. Dit omdat het nog onduidelijk is, wat de invloed van larven op de bioveiligheid en de voedselveiligheid is. Ook mogen larven voorlopig alleen aan vissen gevoederd worden en niet aan pluimvee of varkens.

Alle vleeskuikenboeren in België zouden dus evenveel insecten kunnen kweken als de grootste insectenboerderij ter wereld. Voor deze grootste insectenboerderij is er in totaal 316 miljoen euro ingezameld. Alle Belgische vleeskuikenboeren hebben de stallen en infrastructuur al om deze larven te kweken, waardoor ze nog geen ‘1 euro’ moeten investeren.  

Download scriptie (1.35 MB)
Winnaar Eosprijs
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2021
Promotor(en)
Gunther Antonissen; David Deruytter
Thema('s)