Een grote stap vooruit naar de uitroeiing van malaria in Cambodja! Een nieuwe aanpak om de laatste malaria haarden op te sporen en uit te roeien.
Malaria is wereldwijd de meest voorkomende infectieziekte, veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door de steek van malariamuggen.
Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie leven 3.3 miljard mensen verspreid over 107 landen in risicogebieden. In Cambodja lopen ongeveer 2.1 miljoen mensen risico op malaria. Mijn onderzoek in dit land toonde aan dat een test die antilichamen tegen malariaparasieten opspoort de sleutel is om daar de laatste malariahaarden op te sporen en uit te roeien.
Het gevaar om malaria op te lopen is in Cambodja het grootst in het tropisch regenwoud, waar de gevaarlijkste malariamuggen hun broedplaatsen hebben. In risicogebieden gebruiken mensen gelukkig middelen om zich te beschermen tegen malaria. Ze spuiten bijvoorbeeld insecticiden op de binnenmuren van huizen, waardoor muggen die erop rusten sterven. Ze slapen ‘s nachts onder muggennetten die behandeld zijn met insecticiden, zodat muggen die op zoek zijn naar een lekker bloedmaal dit niet bij slapende mensen kunnen halen, en sterker nog, sterven als ze toch op de netten landen. Een ander controlemiddel is het opsporen en behandelen van zieke mensen.
Spijtig genoeg is de mens, zelfs met al deze middelen, er nog niet in geslaagd de malariaparasiet volledig uit te roeien. Sommige landen zoals Cambodja zijn goed op weg, maar hebben net iets extra’s nodig. Daarom zoeken onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Cambodja naar bijkomende middelen om de bevolking te beschermen tegen muggensteken. Eén van hun ideeën is het aanbrengen van muggenmelk op de huid bij valavond. Malariamuggen, die op dat moment actief zijn, krijgen zo geen kans om hun honger te stillen. ‘s Nachts zullen de mensen gebruik maken van een muggennet.
Om te onderzoeken of dit idee werkt, vroegen de onderzoekers aan 20.000 mensen uit meer dan 50 dorpen om zich elke avond met muggenmelk in te smeren en ‘s nachts onder een muggennet te slapen. In 50 andere dorpen gebruikten de mensen geen muggenmelk, maar sliepen ze wel onder een muggennet. Ook werd er bij een selectie van deze mensen een druppeltje bloed afgenomen, waarmee de onderzoekers de aanwezigheid van malariaparasieten wilden vaststellen. Zo kunnen ze beoordelen of het gebruik van muggenmelk leidt tot minder malaria besmettingen.
Maar daar ligt net het probleem! De meeste mensen, besmet met malariaparasieten, voelen zich niet ziek en raadplegen dus geen dokter. Deze asymptomatische mensen spelen echter een belangrijke rol als parasiet reservoir, omdat muggen die hen steken ook besmet kunnen worden. Door de aanwezigheid van DNA van parasieten in het bloed op te sporen kunnen we ook deze asymptomatische mensen identificeren. Het nadeel van deze test is dat die alleen informatie geeft over de aanwezigheid van de malariaparasiet op het moment van de bloedafname. Doordat er minder malaria overgedragen wordt, in Cambodia bijvoorbeeld zijn maar 5 procent van de mensen tegelijkertijd besmet, wordt het steeds moeilijker om besmette mensen te vinden en daarmee te evalueren of nieuwe controlemiddelen inderdaad bijdragen tot de vermindering van het aantal besmette mensen.
Gelukkig hebben we ook een andere mogelijkheid tot onze beschikking. Wordt een mens besmet met de parasiet, herkent het menselijk lichaam deze als iets lichaamsvreemd. Hierop reageert het, onder andere door het aanmaken van zogenaamde antilichamen. Dit zijn minuscule moleculen die binden op de eiwitten van de malariaparasiet om andere cellen in het lichaam te waarschuwen dat de malariaparasiet aangevallen moet worden. De aanwezigheid van deze antilichamen in het bloed vertellen ons dat de persoon besmet geweest is met malariaparasieten, zelf als deze niet meer aanwezig zijn. Indien we weten wie met welke antilichamen rondloopt, krijgen we een idee van wie recent, of lang geleden, besmet werd met de malariaparasiet.
Een test die deze antilichamen aantoont is de sleutel naar succes. In zo’n “serologische” test, gebruiken we de eiwitten van de malariaparasiet om antilichamen te vangen en aan te tonen. We kennen gelukkig al een aantal van deze eiwitten en wetenschappers zijn erin geslaagd een 20-tal van deze eiwitten na te maken. Het enige wat we moesten doen is testen of de mensen in Cambodja inderdaad antilichamen aanmaakten tegen de gekozen eiwitten. Hiervoor wilden we bloeddruppeltjes van 1400 mensen testen. Een grote meevaller in deze testfase was dat we tegenwoordig het vangen van antilichamen niet meer één voor één moeten uitvoeren. Dit was vroeger wel het geval. Het zou betekend hebben dat we in totaal 28.000 testen hadden moeten uitvoeren (namelijk 20 eiwitten vermenigvuldigd met 1400 bloeddruppeltjes). In de vroegere testmethode, werden de afzonderlijke eiwitten gebonden aan de plastieken wand van het buisje waaraan het bloeddruppeltje werd toegevoegd. In de test die wij nu hebben ontwikkeld, kunnen we de afzonderlijke eiwitten binden op minuscule magnetische bolletjes met elk hun eigen kleur. Alle verschillende bolletjes worden dan voor één persoon in hetzelfde buisje verzameld, waardoor we maar één bloeddruppeltje nodig hebben per persoon. Met gespecialiseerde magnetische apparatuur hebben we achteraf het onderscheid gemaakt tussen de verschillende gekleurde bolletjes, om de aanwezigheid van alle afzonderlijke antilichamen in het bloeddruppeltje te bepalen. Daarmee kan heel wat tijd, moeite én geld bespaard worden. Deze “multiplex” test is van wezenlijk belang, niet alleen om na te gaan of het gebruik van muggenmelk werkt, maar ook voor het uittesten van nieuwe wilde ideeën. Afhankelijk van welke antilichamen je zoekt (degenen die kort, of lang, in het bloed blijven), kunnen veranderingen in de malaria-overdracht op korte of lange termijn worden onderzocht.
In de toekomst zal deze test noodzakelijk zijn voor de evaluatie van nieuwe bestrijdingsmiddelen tegen malaria en om de laatste malaria haarden doeltreffend op te sporen en uit te roeien. Binnen mijn onderzoek, dat ik samen met mijn Cambodjaanse collega’s heb uitgevoerd, is het implementeren van de “multiplex” test succesvol verlopen. Deze methode bleek waardevol voor het testen van de aanwezigheid van antilichamen tegen malaria in een gebied waar het aantal malaria gevallen relatief laag is. Andere landen die in zo’n pre-eliminatie-fase terechtkomen, kunnen ook met deze test de doeltreffendheid van hun malariabestrijdings-programma meten.
Bibliography
Manguin, S., Carnevale, P., Mouchet, J., Coosemans, M., Julvez, J., Richard-Lenoble, D., and Sircoulon, J. (2008). Biodiversity of malaria in the world (Paris: John Libbey Eurotext).
Eddleston, M., Davidson, R., Brent, A., and Wilkinson, R. (2008). Oxford handbook of Tropical Medicine (New York: Oxford University Press).
WHO (2011). World malaria report 2011 (Geneva).
Snounou, G., and White, N. J. (2004). The co-existence of Plasmodium: sidelights from falciparum
and vivax malaria in Thailand. Trends Parasitol 20, 333–339.
WHO (2012). Malaria. Available at: http://www.who.int/malaria/en/index.html [Accessed
November 9, 2012].
Carter, R., and Mendis, K. N. (2002). Evolutionary and historical aspects of the burden of malaria.
Clin Microbiol 15, 564–594.
Alonso, P. L., Brown, G., Arevalo-Herrera, M., Binka, F., Chitnis, C., Collins, F., Doumbo, O. K., Greenwood, B., Hall, B. F., Levine, M. M., et al. (2011). A research agenda to underpin malaria eradication. PLoS med 8, e1000406.
Health, M. of (2010). Ministry of Health Strategic Master Plan (Cambodia).
Global Health Group (2012). Boundaries of malaria transmission by coutry. Available at: http://healthmap.files.wordpress.com/2011/10/malaria-transmission-map-1… [Accessed April 22, 2012].
Fujita, N., Zwi, A. B., Nagai, M., and Akashi, H. (2011). A comprehensive framework for human resources for health system development in fragile and post-conflict states. PLoS med 8, e1001146.
Institut Pasteur du Cambodge (2011). Annual Report of The National Center for Parasitology , Entomology and Malaria Control , Year 2011 (Cambodia).
World Health Organization (2007). Anopheline species complexes in South and South-East Asia (New Delhi, India).
Schofield, L., and Grau, G. E. (2005). Immunological processes in malaria pathogenesis. Immunol 5, 722–735.
Richard, D., and Pearson, M. (2011). Malaria. Available at: http://www.merckmanuals.com/professional/infectious_diseases/extraintes… ria.html#v1016466 [Accessed December, 2009]
Johns Hopkins, U. (2011). Malaria. Available at: http://ocw.jhsph.edu [Accessed, 2011]
Good, M. F., and Doolan, D. L. (2010). Malaria vaccine design: immunological considerations. Immunity 33, 555–566.
Perlmann, P., and Troye-Blomberg, M. (2002). Malaria and the immune system in humans. Chem Immunol 80, 229–242.
Coban, C., Ishii, K. J., Horii, T., and Akira, S. (2007). Manipulation of host innate immune responses by the malaria parasite. Trends Microbiol 15, 271–278.
Doolan, D. L., Dobaño, C., and Baird, J. K. (2009). Acquired immunity to malaria. Clin Microbiol 22, 13–36.
Leoratti, F. M. S., Durlacher, R. R., Lacerda, M. V. G., Alecrim, M. G., Ferreira, A. W., Sanchez, M. C. a, and Moraes, S. L. (2008). Pattern of humoral immune response to Plasmodium falciparum blood stages in individuals presenting different clinical expressions of malaria. Malar J 7, 186 - 196.
Fouda, G. G., Leke, R. F. G., Long, C., Druilhe, P., Zhou, A., Taylor, D. W., and Johnson, A. H. (2006). Multiplex assay for simultaneous measurement of antibodies to multiple Plasmodium falciparum antigens. Clin Vaccine Immunol 13, 1307–1313.
Palacpac, N. M. Q., Arisue, N., Tougan, T., Ishii, K. J., and Horii, T. (2011). Plasmodium falciparum serine repeat antigen 5 (SE36) as a malaria vaccine candidate. Vaccine 29, 5837–5845.
Mazier, D., Miltgen, F., Nudelman, S., Nussler, A., Renia, L., Pied, S., Goma, J., and Gentilini, M. (1988). Pre-erythrocytic stages of plasmodia. Role of specific and nonspecific factors. Biol Cell 64, 165–172.
Kurtis, J. D., Hollingdale, M. R., Luty, A. J. F., Lanar, D. E., Krzych, U., and Duffy, P. E. (2001). Pre- erythrocytic immunity to Plasmodium falciparum: the case for an LSA-1 vaccine. Trends Parasitol 17, 219–223.
Puentes, A., García, J., Vera, R., López, R., Suarez, J., Rodríguez, L., Curtidor, H., Ocampo, M., Tovar, D., Forero, M., et al. (2004). Sporozoite and liver stage antigen Plasmodium falciparum peptides bind specifically to human hepatocytes. Vaccine 22, 1150–1156.
Orlandi-Pradines, E., Penhoat, K., Durand, C., Pons, C., Bay, C., Pradines, B., Fusai, T., Josse, R., Dubrous, P., Meynard, J.-B., et al. (2006). Antibody responses to several malaria pre-erythrocytic antigens as a marker of malaria exposure among travelers. Am J Trop Med Hyg 74, 979–85.
Ambrosino, E., Dumoulin, C., Orlandi-Pradines, E., Remoue, F., Toure-Baldé, A., Tall, A., Sarr, J. B., Poinsignon, A., Sokhna, C., Puget, K., et al. (2010). A multiplex assay for the simultaneous detection of antibodies against 15 Plasmodium falciparum and Anopheles gambiae saliva antigens. Malar J 9, 317–328.
Hillier, C. J., Ware, L. A., Barbosa, A., Angov, E., Lyon, J. A., Heppner, D. G., Lanar, D. E., Al, H. E. T., and Mmun, I. N. I. (2005). Process Development and Analysis of Liver-Stage Antigen 1 , a Preerythrocyte-Stage Protein-Based Vaccine for Plasmodium falciparum. Infect Immun 73, 2109– 2115.
Triglia, T., Healer, J., Caruana, S. R., Hodder, a N., Anders, R. F., Crabb, B. S., and Cowman, a F. (2000). Apical membrane antigen 1 plays a central role in erythrocyte invasion by Plasmodium species. Mol Microbiol 38, 706–718.
Souza-Silva, F. a, Da Silva-Nunes, M., Sanchez, B. a M., Ceravolo, I. P., Malafronte, R. S., Brito, C. F. a, Ferreira, M. U., and Carvalho, L. H. (2010). Naturally acquired antibodies to Plasmodium vivax Duffy binding protein (DBP) in Brazilian Amazon. Am J Trop Med Hyg 82, 185–193.
Tangpukdee, N., Duangdee, C., Wilairatana, P., and Krudsood, S. (2009). Malaria diagnosis: a brief review. The Korean J Parasitol 47, 93–102.
Ghazanchyan (2002). Malaria Diagnosis. Available at: http://chsr.aua.am/malaria/eng/diagnostics.php [Accessed, 2002]
Hsiang, M. S., Hwang, J., Kunene, S., Drakeley, C., Kandula, D., Novotny, J., Parizo, J., Jensen, T., Tong, M., Kemere, J., et al. (2012). Surveillance for malaria elimination in Swaziland: a national cross-sectional study using pooled PCR and serology. PloS one 7, e29550.
WHO (2005). Lot testing of Malaria Rapid Diagnostic Tests Quality benefits all (Western Pacific).
Hoyer, S., Nguon, S., Kim, S., Habib, N., Khim, N., Sum, S., Christophel, E.-M., Bjorge, S., Thomson, A., Kheng, S., et al. (2012). Focused Screening and Treatment (FSAT): a PCR-based strategy to detect malaria parasite carriers and contain drug resistant P. falciparum, Pailin, Cambodia. PloS one 7, e45797.
Chiodini, P. L., Hartley, S., Hewitt, P. E., Barbara, J. a, Lalloo, K., Bligh, J., and Voller, A. (1997). Evaluation of a malaria antibody ELISA and its value in reducing potential wastage of red cell donations from blood donors exposed to malaria, with a note on a case of transfusion- transmitted malaria. Vox Sang 73, 143–148.
Leinco Technologies (2012). Technical Protocols. Leinco Technologies Inc. Available at: http://www.leinco.com/indirect_elisa [Accessed, 2006]
Cook, J., Speybroeck, N., Sochanta, T., Somony, H., Sokny, M., Claes, F., Lemmens, K., Theisen, M., Soares, I. S., D’Alessandro, U., et al. (2012). Sero-epidemiological evaluation of changes in Plasmodium falciparum and Plasmodium vivax transmission patterns over the rainy season in Cambodia. Malar J 11, 86–97.
Luminex Corporation (2012). Fundamental assay techniques protein. Luminex Corporation. Available at: www.luminexcorp.com [Accessed, 2006]
McNamara, D., Kasehagen, L., Grimberg, B., Cole, T., Collins, W., and Zimmerman, P. (2006). Diagnosins infection levels of four human malaria parasite species by a polymerase chain reaction/ligase detection reaction fluorescent microsphere-based assay. J Trop Med Hyg 74, 413– 421.
Luminex Corporation (2012). xMap technology. Luminex Corporation. Available at: www.luminexcorp.com [Accessed, 2006]
Luminex Corporation (2010). Equivalent analytical performance between the new MAGPIX System and the Luminex 100/200 System. Available at: http://www.luminexcorp.com/prod/groups/public/documents/lmnxcorp/314-ma…- white-pape.pdf [Accessed, 2010]
Held, P., Manager, L., Department, A., Inc, B. I., and Winooski (2011). Automated washing of multiplex bead based assays for the Luminex MAGPIX ® Reader system. BioTek, 1–5.
Carson, R. T., and Vignali, D. a (1999). Simultaneous quantitation of 15 cytokines using a multiplexed flow cytometric assay. J Immunol Methods 227, 41–52.
Cham, G. K. K., Kurtis, J., Lusingu, J., Theander, T. G., Jensen, A. T. R., and Turner, L. (2008). A semi-automated multiplex high-throughput assay for measuring IgG antibodies against Plasmodium falciparum erythrocyte membrane protein 1 (PfEMP1) domains in small volumes of plasma. Malar J 7, 108–115.
Durnez, L., Van Bortel, W., Denis, L., Roelants, P., Veracx, A., Trung, H. D., Sochantha, T., and Coosemans, M. (2011). False positive circumsporozoite protein ELISA: a challenge for the estimation of the entomological inoculation rate of malaria and for vector incrimination. Malar J 10, 195 – 203.
Tharavanij, S., Chongsa-nguan, M., Ketrangsi, S., Patarapotikul, J., Tantivanich, S., and Tapchaisri, P. (1986). Cross-sectional seroepidemiological survey of malaria in endemic areas with different activities of malaria control. Southeast Asian J Trop Med Public Health 17, 524–529.
Lee, M., Davis, D. R., Ballou, W. R., Folena-Wasserman, G., and Lewis, G. E. (1988). Interaction of Malaysian sera with Plasmodium Vivax sporozoite sera. Am J Trop Med Hyg 39, 535–539.
Ettling, M. B., Thimasarn, K., Krachaiklin, S., and Bualombai, P. (1889). Evaluation of malaria clinics in Maesot, Thailand: use of serology to assess coverage. Trans Royal Soc Trop Med Hyg 83, 325– 331.
Archibald, C. P., Mak, J. W., Mathias, R. G., and Selvajothi, S. (1990). Antibodies to Plasmodium falciparum in an indigenous population from a malaria endemic area of Malaysia. Ac Trop 48, 149–157.
Wirtz, R. a, Rosenberg, R., Sattabongkot, J., and Webster, H. K. (1990). Prevalence of antibody to heterologous circumsporozoite protein of Plasmodium vivax in Thailand. Lancet 336, 593–595.
Gordon, D. M., Davis, D. R., Lee, M., Lambros, C., Harrison, B. A., Samuel, R., Campbell, G. H., and Selvarajan, K. (1991). Significance of circumsporozoite-specific antibody in the natural transmission of Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax and Plasmodium malariae in an aboriginal (orang asli) population of central peninsular Malaysia. J Trop Med Hyg 45, 49–56.
Kamol-Ratanakul, P., Chirakalwasarn, N., Lertmaharit, S., Dhanamun, B., Seublinwong, T., Udomsangpetch, R., Perlmann, H., Perlmann, P., and Thaithong, S. (1992). Seroepidemiologic studies of humoral immune response to the Plasmodium falciparum antigens in thailand. J Trop Med Hyg 47, 554–561.
Chirakalwasan, N., Kamol-Ratanakul, P., Lertmaharit, S., Perlmann, H., Perlmann, P., and Thaitong, S. (1994). A longitudinal study of seroreactivities to a major blood stage antigen (pf155/RESA) or the malaria parasite Plasmodium falciparum in an endemic area of thailand. Southeast Asian J Trop Med Pub Health 25, 25–31.
Wang, L., Richie, T. L., Stowers, A., Nhan, D. H., and Coppel, R. L. (2001). Naturally acquired antibody responses to Plasmodium falciparum merozoite surface protein 4 in a population living in an area of endemicity in Vietnam. Infect Immun 69, 4390–4397.
Pitabut, N., Panichakorn, J., Mahakunkijcharoen, Y., Hirunpetcharat, C., Looareesuwan, S., and Khusmith, S. (2007). IgG antibody profile to c-terminal region of Plasmodium vivax merozoite surface protein-1 in thai individuals exposed to malaria. Southeast Asian J Trop Med Pub Health 38, 1–7.
Kim, T.-S., Kim, H.-H., Kim, J.-Y., Kong, Y., Na, B.-K., Lin, K., Moon, S.-U., Kim, Y.-J., Kwon, M.-H., Sohn, Y., et al. (2011). Comparison of the antibody responses to Plasmodium vivax and Plasmodium falciparum antigens in residents of Mandalay, Myanmar. Malar J 10, 228–234.
Khaireh, B. A., Briolant, S., Pascual, A., Mokrane, M., Machault, V., Travaillé, C., Khaireh, M. A., Farah, I. H., Ali, H. M., Abdi, A.-I. A., et al. (2012). Plasmodium vivax and Plasmodium falciparum infections in the Republic of Djibouti: evaluation of their prevalence and potential determinants. Malar J 11, 395 – 427.
Sarr, J. B., Orlandi-Pradines, E., Fortin, S., Sow, C., Cornelie, S., Rogerie, F., Guindo, S., Konate, L., Fusaï, T., Riveau, G., et al. (2011). Assessment of exposure to Plasmodium falciparum transmission in a low endemicity area by using multiplex fluorescent microsphere-based serological assays. Parasites Vectors 4, 212–219.
Greenwood, B. M., Bojang, K., Whitty, C. J. M., and Targett, G. a T. (2005). Malaria. Lancet 365, 1487–98.
Sutherland, C. J. (2009). Surface antigens of Plasmodium falciparum gametocytes--a new class of transmission-blocking vaccine targets? Mol and Biochem Parasitol 166, 93–98.
Twentyfirst Century Biochemicals (2012). How Do I Solubilize My Peptides? Available at: http://www.21stcenturybio.com/custom_services/cust_pep/faqs/solubilize_… [Accessed, 2003]
Bioformatics Resources Portal ExPASy (2013) institute of ProtParam tool. Available at: http://web.expasy.org/cgi-bin/protparam/protparam [Accessed, 2006]
Luminex Corporation (2011). xMAP Antibody Coupling Kit User Manual. 20.
Luminex Corporation (2012). Description and operation of the Luminex technology. 20.
Luminex Corporation (1998). Logistic Curve Fitting. AIAA J 36, 1728–1765.
Binnicker, M. J., Jespersen, D. J., Harring, J. a, Rollins, L. O., and Beito, E. M. (2008). Evaluation of a multiplex flow immunoassay for detection of epstein-barr virus-specific antibodies. Clin Vaccine Immunol 1410–1413.
Drummond, J. E., Shaw, E. E., Antonello, J. M., Green, T., Page, G. J., Motley, C. O., Wilson, K. a, Finnefrock, A. C., Liang, X., and Casimiro, D. R. (2008). Design and optimization of a multiplex anti- influenza peptide immunoassay. J Immunol Methods 334, 11–20.
Ferbas, J., Thomas, J., Hodgson, J., Gaur, A., Casadevall, N., and Swanson, S. J. (2007). Feasibility of a multiplex flow cytometric bead immunoassay for detection of anti-epoetin alfa antibodies. Clin Vaccine Immunol 14, 1165–1172.
Elshal, M. F., and McCoy, J. P. (2006). Multiplex bead array assays: performance valuation and comparison of sensitivity to ELISA. Methods 38, 317–23.
Elshal, M. F., and McCoy, J. P. (2006). Multiplex bead array assays: performance valuation and comparison of sensitivity to ELISA. Methods 38, 317–23.
Botuş, D., and Oncescu, T. (2006). Optimizing immunoenzymatic reactions (ELISA) for the detection of antibody against NDV virus. Chimie 2, 33–41.
Arcá, B., Lombardo, F., De Lara Capurro, M., Della Torre, A., Dimopoulos, G., James, a a, and Coluzzi, M. (1999). Trapping cDNAs encoding secreted proteins from the salivary glands of the malaria vector Anopheles gambiae. Proc Natl Acad Sci USA 96, 1516–1521.
Suwancharoen, C., Putaporntip, C., Rungruang, T., and Jongwutiwes, S. (2011). Naturally acquired IgG antibodies against the C-terminal part of Plasmodium falciparum sporozoite threonine- asparagine-rich protein in a low endemic area. Parasitol 109, 315–320.
Ondigo, B. N., Park, G. S., Gose, S. O., Ho, B. M., Ochola, L. a, Ayodo, G. O., Ofulla, A. V, and John, C. C. (2012). Standardization and validation of a cytometric bead assay to assess antibodies to multiple Plasmodium falciparum recombinant antigens. Malar J 11, 427 – 444.
Van Gageldonk, P. G. M., Van Schaijk, F. G., Van der Klis, F. R., and Berbers, G. a M. (2008). Development and validation of a multiplex immunoassay for the simultaneous determination of serum antibodies to Bordetella pertussis, diphtheria and tetanus. J Immunol Methods 335, 79–89.
Wipasa, J., Suphavilai, C., Okell, L. C., Cook, J., Corran, P. H., Thaikla, K., Liewsaree, W., Riley, E. M., and Hafalla, J. C. R. (2010). Long-lived antibody and B Cell memory responses to the human malaria parasites, Plasmodium falciparum and Plasmodium vivax. PLoS Pathog 6, e1000770.
Drakeley, C. J., Corran, P. H., Coleman, P. G., Tongren, J. E., McDonald, S. L. R., Carneiro, I., Malima, R., Lusingu, J., Manjurano, A., Nkya, W. M. M., et al. (2005). Estimating medium- and long-term trends in malaria transmission by using serological markers of malaria exposure. Proc Natl Acad Sci USA 102, 5108–5113.
Claes, F., Speybroeck, N., Van der Eede, P., Nguyen, V. H., Ta, T. T., Le, M. D., Balharbi, F., Van Overmeir, C., Theisen, M., Buscher, P., et al. Estimating the incidence of clinical malaria by measuring changes of Plasmodium falciparum GLURP antibody titres determined by ELISA in a community-based cohort in Vietnam. [Unpublished].
Incardona, S., Vong, S., Chiv, L., Lim, P., Nhem, S., Sem, R., Khim, N., Doung, S., Mercereau- Puijalon, O., and Fandeur, T. (2007). Large-scale malaria survey in Cambodia: novel insights on species distribution and risk factors. Malar J 6, 37 – 43.
Imwong, M., Nakeesathit, S., Day, N. P. J., and White, N. J. (2011). A review of mixed malaria species infections in Anopheline mosquitoes. Malar J 10, 253 – 264.
Van Bortel, W., Trung, H. D., Hoi, L. X., Van Ham, N., Van Chut, N., Luu, N. D., Roelants, P., Denis, L., Speybroeck, N., D’Alessandro, U., et al. (2010). Malaria transmission and vector behaviour in a forested malaria focus in central Vietnam and the implications for vector control. Malaria J 9, 373 – 380.