Insects as food

Aurélie Meeus
Insecten als voeding: de toekomst, of toch niet?Het wordt wel eens gezegd dat insecten het voedsel van de toekomst is. Het eten van insecten is meer en meer een actueel thema aan het worden. InleidingStel het u eens voor: geen vlees of vis meer op je bord, maar insecten. Zul je sneller geneigd zijn het te gaan eten als iedereen het doet? Of blijf je walgen bij het idee alleen al? Deze thesis heeft een kijk op het feit of mensen hun walg-neiging kunnen overwinnen door het zien eten van insecten door andere mensen.

Insects as food

Insecten als voeding: de toekomst, of toch niet?

Het wordt wel eens gezegd dat insecten het voedsel van de toekomst is. Het eten van insecten is meer en meer een actueel thema aan het worden. 

InleidingStel het u eens voor: geen vlees of vis meer op je bord, maar insecten. Zul je sneller geneigd zijn het te gaan eten als iedereen het doet? Of blijf je walgen bij het idee alleen al? Deze thesis heeft een kijk op het feit of mensen hun walg-neiging kunnen overwinnen door het zien eten van insecten door andere mensen. Om dit te testen werd een real-life experiment uitgevoerd.

Kerngedachte en resultatenZoals reeds aangehaald, onderzoekt dit artikel of mensen sneller geneigd zijn om, tijdens hun eerste kennismaking met insectenvoeding, te gaan proeven als ze een voorbeeld hebben. Helaas gaf ons onderzoek hier geen significante resultaten. Er konden wel andere interessante conclusies getrokken worden uit ons onderzoek: mensen die sociaal interageren zullen sneller geneigd zijn om te gaan proeven. Daarnaast toont ons onderzoek ook aan dat het aantal toeschouwers van belang is: hoe meer toeschouwers, hoe minder geneigd mensen zullen zijn om te gaan proeven. 

Wat de mogelijke redenen zijn van deze resultaten...? Dat is te lezen in het artikel zelf! :-)

 

 

Bibliografie

Becker, G.S. (1996) Accounting for Tastes, Harvard University Press, Cambridge, pp. 258.

Fleischman D. S. (2014). Women’s disgust adaptations, Evolutionary perspectives on human sexual psychology and behaviour, pp. 277-296.

 

Al-Shawaf L., Lewis D. M.G., Alley T.R. & Buss D.M (2015). Mating strategy, disgust and food neophobia, Appetite, 85, pp. 30-31.

Anderson S. (2013). The effects of social interactions on consumption: a test of social facilitation, 51(1), pp. 8

Axelson (1986). The impact of culture on food related behavior, Annual review of nutrition (6), pp. 346.

Burger J.M., Bell H., Harvey K., Johnson J., Stewart C., Dorian K. & Swedroe M. (2010). Nutritious or delicious? The effect of descriptive norm information on food choice, Journal of Social and Clinical Psychology, 29(2), pp. 228-242.

 

Caparros Megido R., Sablon L., Geuens M., Brostaux Y., Alabi T., Blecker C., Drugman D. Haubruge E. & Francis, F. (2014). Edible insects acceptance by belgian consumers: Promising attitude for entomophagy development. Journal of Sensory Studies, 29(1), pp. 14–20.

Curtis V., De Barra M. & Aunger R. (2011). Disgust as an adaptive system for disease avoidance behaviour. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences, 366(1563), pp. 389–395.

De Boer J., Schösler H. & Boersema, J. (2013). Motivational differences in food orientation and the choice of snacks made from lentils, locusts, seaweed or ‘‘hybrid’’ meat, pp. 28, 32–35.

De Castro J.M. (1994). Family and friends produce greater social facilitation on food intake than other companions, Physiology & Behavior, 1994, Vol.56(3), pp. 445-455.

Defoliart G.R. (1999). Insects as food: Why the Western attitude is important, Annu. Rev. Entomol 44: pp. 21-50.

Fatás-Villafranca F., Saura D. & Vázquez F.J. (2004). Emulation, prevention and social interaction on consumption dynamics, Metroeconomica, Nov, 2007, Vol.58(4),pp. 582-608.

Harper L.V. & Sanders K.M. (1975). The effects of adults' eating on young children's acceptance of unfamiliar foods, Journal of Experimental Child Psychology, 1975, Vol.20(2), pp. 206–214.

Herman C.P (2014). The social facilitation of eating. A review, Appetite, March 1, Vol.86, p.61(13), pp. 61.

Herman C.P., Roth D.A. & Polivy J. (2003). Effects of the presence of others on food intake: a normative interpretation, Psychological Bulletin, 2003, Vol.129(6), pp.873-886.

Larsen K.S (1974). Conformity in the Asch experiment, The Journal of Social Psychology, 1974, Vol.94(2), pp. 303-304.

Lumeng J & Hillman K. (2007). Eating in Larger Groups Increases Food Consumption, Archives of Disease in Childhood, 2007, Vol.92(5),  pp. 92, 384-387.

Martins Y., & Pliner, P. (2006). “Ugh! That’s disgusting!”. Identification of the characteristics of foods underlying rejections based on disgust, Appetite, 2006, Vol.46(1), pp. 75–85.

 

Martins Y., Pelchat, M.L. & Pliner, P. (1997). “Try it; it’s good and it’s good for you”. Effects of taste and nutrition information on willingness to try novel foods, Appetite, February 1997, Vol.28(2), pp. 89–102.

MCFerran B., Dahl D.W., Fitzsimons G.J. & Morales A.C. (2009). I’ll have what she’s having: effects of social influence and body types on the food choices of others, Journal of Consumer Research, 2009, Vol.36(6), p.915-929.

Nordin S., Broman D. A., Garvill J., & Nyroos, M. (2004). Gender differences in factors affecting rejection of food in healthy young Swedish adults, Appetite, 2004, Vol.43(3), pp. 295–301.

Pliner P. & Pelchat, M. (1991). Neophobia in humans and the special status of foods of animal origin, Appetite, 1991, Vol.16(3), pp. 205-218.

 

Pliner P. (1994). Development of measures of food neophobia in children, Appetite 1994, Vol.23(2), pp. 147–163.

Premalatha M., Abbasi T. & Abbasi S.A. (2011).  Energy-efficient food production to reduce global warming and ecodegradation: the use of edible insects. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2011, Vol.15(9), pp. 4357-4360.

Ramanathan S. & MCGill A.L. (2007). Consuming with Others: Social Influences on MomenttoMoment and Retrospective Evaluations of an Experience, Journal of Consumer Research, 2007, Vol.34(4), pp. 506.

Rozin P. & Vollmecke T.A. (1986). Food likes and dislikes, Annual Review of Nutrition, 1986, Vol.61(1), pp. 433-456.

Rozin P., Fallon A.E. (1987). A perspective on disgust, Psychological Review, Jan, 1987, Vol.94, p.23(19), pp. 22-41.

Sileshi G.W. & Kenis M. (2010). Food security: farming insects, Science, pp. 568.

Tybur J.M. (2009). Microbes, Mating, and morality: individual differences in three functional domains of disgust, Journal of Personality and Social Psychology, 2009, Vol.97(1), pp. 103-122.

Van Huis A., Van Itterbeeck J, Klunder H., Mertens E., Halloran A., Muir G. & Vantomme P., (2013). Edible insects: future prospects for food and feed security, Food and Agriculture Organization of the United Nations (Vol. 171), pp.1-5, 13, 36, 64, 73.

Veeck A. (2010). Encounters with extreme foods: neophilic/neophobic tendencies and novel foods, Journal of Food Products Marketing, 2010, Vol.16(2) ,pp. 246-260

Verbeke W. (2014). Profiling consumers who are ready to adopt insects as a meat substitute in a Western society, Food Quality and Preference, 2015, Vol.39, pp.147-155.

Wansink B. (2004). Environmental factors that increase the food intake and consumption volume of unknowing consumers, Annual review of nutrition, 2004, Vol.24, pp.455-79.

Pliner, P. & Salvy, S. J. (2006). Food neophobia in humans. In R. Shepherd & M. Raats (Eds.), The psychology of food choice (pp. 75–92). Wallingford, UK: CABI. 

Rozin, P. (1976). The selection of foods by rats, humans and other animals. In: Rosenblatt, J.; Hinde, R. A.; Beerand, C.; Shaw, C. E., eds. Advances in the study of behavior, vol 6. New York: Academic Press; pp. 21-76.

http://www.newsweek.com/2014/12/05/can-we-overcome-our-disgust-long-enough-eat-bugs-286293.html

http://www.favv.be/onzevoeding/insecten/vleesvandetoekomst/

http://qz.com/84127/five-reasons-we-should-all-be-eating-insects/

http://www.afsca.be/levensmiddelen/insecten/

http://kleinegedachten.tumblr.com/post/10094257942/klagen-voorkomt-slag…

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/opleiding-en-beroep/16625-conforme…

http://www.newsweek.com/2014/12/05/can-we-overcome-our-disgust-long-eno…

 

Universiteit of Hogeschool
Toegepaste Economische Wetenschappen
Publicatiejaar
2015
Kernwoorden
Share this on: