Wat de cel gemeen heeft met een jukebox

Ines
Cottignie

Geen muntje geworpen in de jukebox? Geen muziek! De jukebox is in rust-modus, er branden enkel een paar aanlokkelijke lichtjes. Werpt u een muntje in de jukebox? Na een reeks reacties klinkt uiteindelijk muziek.

U zou het niet verwachten, maar er zijn zekere gelijkenissen tussen de jukebox en de wondere wereld binnenin de cel. Beeld u even in: een jukebox is een cel, een muntje is voedsel. In een jukebox is muziek een actie die volgt op de aanwezigheid van het muntje. In de cel is celgroei de actie die volgt op de aanwezigheid van voedsel. Cellen stoppen met groeien wanneer er een tekort is aan voedsel, zoals de rust-modus van een jukebox omdat er geen muntje meer ingeworpen werd. Is voeding opnieuw aanwezig, dan zullen cellen ontwaken uit hun rust-modus na een reeks van reacties. Ze starten opnieuw met hun groei. Dit geldt voor alle soorten cellen, van bacteriële tot menselijke. Zo is het ook in alle soorten jukeboxen: het muntje leidt tot muziek.

Wat ik nu al heb verteld over de regulatie van celgroei is algemeen geweten. Wat de achterliggende processen zijn, is echter nog steeds een groot mysterie. Het doel van deze scriptie was dan ook de waarheid achter het mysterie van de regulatie van celgroei helpen ontrafelen via fundamenteel biologisch onderzoek.

Allemaal wel boeiend, maar wat heeft fundamenteel onderzoek voor nut?

Ik zie u wel denken hoor. Luister, er kunnen belangrijke toepassingen voortvloeien uit dit soort onderzoek. In bepaalde ziektes bijvoorbeeld is er een grote chaos in de organisatie van de groei. Denk maar aan kanker en diabetes, u kent vast wel iemand met zo’n ziekte. Hoe meer geweten is over de basisprocessen van cellen, hoe beter alles weer in goede banen geleid kan worden met behulp van voeding of medicijnen.

Gist met fluorescente eiwitten onder de loep

Om deze basisprocessen te bestuderen, werd in deze scriptie Saccharomyces cerevisiae gebruikt. Wat? Tja, wetenschappers maken het graag moeilijk. Synoniemen zijn bakkersgist of brouwersgist. Goed gezien, dit micro-organisme wordt ook gebruikt bij het bakken van brood en het brouwen van bier. Werken met dit micro-organisme heeft veel voordelen voor onderzoekers. Het is praktisch in gebruik, het is niet gevaarlijk en heeft meer gemeenschappelijk met de menselijke cel dan u zou denken. Ook moeten minder dieren afzien als bij de proeven eerst gist wordt gebruikt.

In teken van dit onderzoek werden eiwitten onderzocht in gist. Eiwitten zijn niet enkel aanwezig in lekkere proteïnerepen, maar overal in uw lichaam. Ze zijn nodig voor bijna alle taken in de cel. Sommige eiwitten geven vorm aan de cel, anderen helpen in de organisatie. Zo zijn er ook eiwitten die veranderingen in de buitenwereld waarnemen en ervoor zorgen dat de cel er zich kan aan aanpassen. Zoals u wel zou kunnen begrijpen, zijn eiwitten levensnoodzakelijk. Wat u hierbij ook moet weten, is dat een eiwit nooit alleen werkt om iets te realiseren. Er is altijd een samenwerking tussen eiwitten door middel van interacties.

Twee geavanceerde technieken werden in deze scriptie gebruikt om de aanwezigheid van interacties tussen eiwitten te achterhalen. De eerste techniek was ‘GST-pull-down’. Eiwitinteracties worden er onderzocht na het verwijderen van de eiwitten uit de cellen. Er wordt getest of eiwitten al dan niet binden aan elkaar. De tweede techniek was de ‘split-citrine-BiFC’. Hier worden eventuele eiwitinteracties zichtbaar gemaakt binnenin de levende cel met behulp van de fluorescentiemicroscoop. Gistcellen worden op zo’n manier gemaakt dat wetenschappers fluorescentie kunnen zien wanneer de twee eiwitten die ons interesseren samenkomen.

Naast het bestuderen van eiwitinteracties werd de locatie van bepaalde eiwitten in levende gistcellen bestudeerd om informatie te bekomen. Dit was mogelijk door het maken van cellen met een fluorescent eiwit met daaraan het eiwit dat ons interesseert. De plaats in de cel waar de fluorescentie te zien is, is ook de plaats waar het eiwit zich bevindt.

Samenwerkende eiwitten

In deze scriptie werd mogelijks aangetoond dat het eiwit ‘Gap1’ een interactie heeft met de eiwitten ‘Sch9’, ‘Pkh1’ en ‘Tpk1’. Klinkt als Chinees voor u? Da’s normaal, ik haal er even de jukebox bij. ‘Gap1’ kan u zien als de gleuf voor de muntjes van een jukebox, want het laat het voedsel binnen en start een reeks reacties. ‘Gap1’ is een eiwit dat de bouwstenen van eiwitten (specifiek soort voeding) in de buitenwereld kan transporteren in de cel. ‘Gap1’ laat dan ook weten aan de cel dat er voeding aanwezig is in de buitenwereld. De eiwitten ‘Sch9’, ‘Pkh1’ en ‘Tpk1’ zijn kinasen. Deze kunnen gezien worden als het mechanisme binnenin een jukebox. Het zijn eiwitten die op een specifieke manier de actie van andere eiwitten kunnen beïnvloeden. Een interactie van ‘Gap1’ met ‘Sch9’, ‘Pkh1’ en ‘Tpk1’ kan u dus zien als de samenwerking tussen de muntgleuf en het mechanisme van de jukebox.

Nog meer resultaten! Er werden ook indicaties gevonden voor interacties tussen eiwitten ‘Gcd1’ en/of ‘Gcd6’ met diezelfde kinasen ‘Sch9’, ‘Pkh1’ en ‘Tpk1’. ‘Gcd1’ en ‘Gcd6’ mag u voorstellen als de naald van de platenspeler in een jukebox. Het zijn eiwitten die de cel helpen bij het starten van het proces van het aanmaken van nieuwe eiwitten. Dit zorgt uiteindelijk voor de groei van de cel.

Missie twee keer geslaagd

Al deze resultaten speculeren dat er een link is tussen de gewaarwording van veranderingen in de buitenwereld in de hoeveelheid bouwstenen van eiwitten -de voeding of analoog het muntje- via ‘Gap1’. Deze zal de informatie communiceren in de cel via de kinasen -of analoog het mechanisme in de jukebox-. Dit leidt uiteindelijk tot de start van de groei van de cel via ‘Gcd1’ en ‘Gcd6’, de naald van de platenspeler die zorgt voor muziek in een jukebox. Missie onderzoek geslaagd!

U heeft zich zojuist geworsteld door de thesis ‘Involvement of Kinases Sch9, Pkh1 and PKA in Start-up of Growth in S. cerevisiae’. Proficiat! Met deze titel was u niet aan de tekst begonnen zeker? U weet nu wat voor bijzondere dingen onder andere gedaan worden door mensen met labojassen. Missie wetenschapscommunicatie geslaagd!

 

 

Bibliografie

Abastado, J. P., Miller, P. F., Jackson, B. M., & Hinnebusch, A. G. (1991). Suppression of ribosomal reinitiation at upstream open reading frames in amino acid-starved cells forms the basis for GCN4 translational control. Molecular Cell Biology, 486-96.

Aldrich, S. (n.d.). Product Information Ampicillin. Retrieved from Sigma Aldrich: https://www.sigmaaldrich.com/content/dam/sigma-aldrich/docs/Sigma/Produ…

Amresco. (n.d.). Terrific Broth Product Information. Retrieved from http://www.bio-protech.com.tw/databank/DataSheet/Biochemical/DFU-J869.p…

Bähler, J., Wu, J. Q., Longtine, M. S., Shah, N. G., McKenzie, A., Steever, A. B., . . . Pringle, J. R. (1998). Heterologous modules for efficient and versatile PCR-based gene targeting in SchizoSaccharomyces pombe. Yeast(14), 943-951.

Belotti, F., Tisi, R., Paiardi, C., Rigamonti, M., Groppi, S., & Martegani, E. (2012). Localization of Ras signaling complex in budding yeast. Biochimica et Biophysica Acta (BBA). Molecular Cell Research(1823), 1208–1216.

Brachmann, C. B., Davies, A., Cost, G. J., Caputo, E., Li, J., Hieter, P., & Boeke, J. D. (1998). Designer deletion strains derived from Saccharomyces cerevisiae S288C: a useful set of strains and plasmids for PCR-mediated gene disruption and other applications. Yeast, 14, 115-132.

Brengues, M., & Parker, R. (2007). Accumulation of polyadenylated mRNA, Pab1p, eIF4E, and eIF4G with P-bodies in Saccharomyces cerevisiae. Molecular Biology of the Cell, 2592–2602.

Briza, P., Winkler, G., Kalchhauser, H., & Breitenbach, M. (1986). Dityrosine is a prominent component of the yeast ascospore wall. A proof of its structure. The Journal of Biological Chemistry, 261, 4288-4294.

Broach, J. R., & Deschenes, R. J. (1990). The function of ras genes in Saccharomyces cerevisiae. Advances in Cancer Research, 54, 79–139.

Buchan, J. R., Muhlrad, D., & Parker, R. (2008). P bodies promote stress granule assembly in Saccharomyces cerevisiae. The Journal of Cell Biology, 441–455.

Budhwar, R., Lu, A., & Hirsch, J. P. (2010). Nutrient control of yeast PKA activity involves opposing effects on phosphorylation of the Bcy1 regulatory subunit. Molecular biology of the cell, 21, 3749–3758.

Bushman, J. L., Foiani, M., Cigan, A. M., Paddon, C. J., & Hinnebusch, A. G. (1993). Evidence that GCD6 and GCD7, translational regulators of GCN4, are subunits of the guanine nucleotide exchange factor for eIF-2 in Saccharomyces cerevisiae. Molecular and Cellular Biology, 1920-1932.

Cameroni, E., Hulo, N., Roosen, J., Winderickx, J., & De Virgilio, C. (2004). The novel yeast PAS kinase Rim 15 orchestrates G0-associated antioxidant defense mechanisms. Cell Cycle, 3, 462–468.

Campbell, S. G., Hoyle, N. P., & Ashe, M. P. (2005). Dynamic cycling of eIF2 through a large eIF2B-containing cytoplasmic body: implications for translation control. The Journal of Cell Biology, 170(6), 925-934.

Casamayor, A., Torrance, P. D., Kobayashi, T., Thorner, J., & Alessi, D. R. (1999). Functional counterparts of mammalian protein kinases PDK1 and SGK in budding yeast. Current Biology, 186-97.

Chalfie, M., & Kain, S. R. (2005). Green fluorescent protein: properties, applications and protocols. John Wiley & Sons.

Checler, F. (2013). Alzheimer's and prion diseases: PDK1 at the crossroads. Nature Medicine, 1088-1090.

Citovsky, V. (2006). Subcellular localization of interacting proteins by bimolecular fluorescence complementation in planta. Journal of Molecular Biology, 1120-1131.

Coller, J., & Parker, R. (2005). General translational repression by activators of mRNA decapping. Cell, 122(6), 875–886.

Colombo, S., Ma, P., Cauwenberg, L., Winderickx, J., Crauwels, M., Teunissen, A., . . . Thevelein, J. M. (1998). Involvement of distinct G-proteins, Gpa2 and Ras, in glucose- and intracellular acidification-induced cAMP signalling in the yeast Saccharomyces cerevisiae. EMBO Journal, 17, 3326–3341.

Colombo, S., Ronchetti, D., Thevelein, J. M., Winderickx, J., & Martegani, E. (2004). Activation state of the Ras2 protein and glucose-induced signaling in Saccharomyces cerevisiae. Journal of Biological Chemistry(279), 46715–46722.

Connolly, B., White, C. I., & Haber, J. E. (1988). Physical monitoring of mating type switching in Saccharomyces cerevisiae. Molecular and cellular biology, 2342-2349.

Conrad, M., Schothorst, J., Kankipati, H. N., Van Zeebroeck, G., Rubio-Texeira, M., & Thevelein, J. M. (2014). Nutrient sensing and signalling in the yeast Saccharomyces cerevisiae. FEMS microbiology reviews, 38, 254-299.

Crauwels, M., Donaton, M. C., Pernambuco, M. B., Winderickx, J., de Winde, J. H., & Thevelein, J. M. (1997). The Sch9 protein kinase in the yeast Saccharomyces cerevisiae controls cAPK activity and is required for nitrogen activation of the fermentable-growth-medium-induced (FGM) pathway. Microbiology, 143, 2627–2637.

Denis, C. L., Kemp, B. E., & Zoller, M. J. (1991). Substrate specificities for yeast and mammalian cAMP-dependent protein kinases are similar but not identical. The Journal of Biological Chemistry, 17932-5.

Dietzel, C., & Kurjan, J. (1987). The yeast SCG1 gene: a G alpha-like protein implicated in the a- and alpha-factor response pathway. Cell, 50(7), 1001-1010.

Donaton, M. C., Holsbeeks, I., Lagatie, O., Van Zeebroeck, G., Crauwels, M., Winderickx, J., & Thevelein, J. M. (2003). The Gap1 general amino acid permease acts as an amino acid sensor for activation of protein kinase A targets in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Molecular Microbiology, 911–929.

Dowell, R. D., Ryan, O., Jansen, A., Cheung, D., Agarwala, S., Danford, T., . . . Boone, C. (2010). Genotype to phenotype: a complex problem. Science, 328(5977), 469.

Dufour, J.-F., & Clavien, P.-A. (2009). Diseases, Signaling Pathways in Liver. Springer Science & Business Media.

Duntze, W., MacKay, V., & Manney, T. R. (1970). Saccharomyces cerevisiae: a diffusible sex factor. Science, 168, 1472-1473.

Esposito, R. E., & Klapholz, S. (1981). The molecular biology of the yeast Saccharomyces: life cycle and inheritance. Cold Spring Harbor Laboratory: J. N. Strathern, E. W. Jones.

Field, J., Nikawa, J., Broek, D., MacDonald, B., Rodgers, L., Wilson, I. A., . . . Wigler, M. (1988). Purification of a RAS-responsive adenylyl cyclase complex from Saccharomyces cerevisiae by use of an epitope addition method. Molecular Cell Biology, 2159–2165.

Forsburg, S. L., & Nurse, P. (1991). Cell cycle regulation in the yeasts Saccharomyces cerevisiae and SchizoSaccharomyces pombe. Annual Review of Cell and Developmental Biology, 7, 227-256.

Gao, M., & Kaiser, C. A. (2006). A conserved GTPase-containing complex is required for intracellular sorting of the general amino-acid permease in yeast. Nature Cell Biology, 8, 657-667.

Gasch, A. P., Spellman, P. T., Kao, C. M., Carmel-Harel, O., Eisen, M. B., Storz, G., . . . Brown, P. O. (2000). Genomic expression programs in the response of yeast cells to environmental changes. Molecular Biology of the Cell, 11(12), 4241–4257.

Gerisch, G., & Hess, B. (1974). Cyclic-AMP-controlled oscillations in suspended Dictyostelium cells: their relation to morphogenetic cell interactions. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of Amerika, 71(5), 2118–2122.

Ghaddar, K., Merhi, A., Saliba, E., Krammer, E. M., Prévost, M., & André, B. (2014). Substrate-induced ubiquitylation and endocytosis of yeast amino acid permeases. Molecular and Cellular Biology, 34, 4447-4463.

Giaever, G. (2002). Functional profiling of the Saccharomyces cerevisiae genome. Nature, 387-391.

Gietz, D. R., & Schiestl, R. H. (2007). Large-scale high-efficiency yeast transformation using the LiAc/SS carrier DNA/PEG method. Nature Protocols, 2(1), 38-41.

Gilstring, C. F., & Ljungdahl, P. O. (2000). A Method for Determining the in vivoTopology of Yeast Polytopic Membrane Proteins Demonstrates That Gap1p Fully Integrates into the Membrane Independently of Shr3p. The Journal of Biological Chemistry, 275, 31488-31495.

Giots, F., Donaton, M. C., & Thevelein, J. M. (2003). Inorganic phosphate is sensed by specific phosphate carriers and acts in concert with glucose as a nutrient signal for activation of the protein kinase A pathway in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Molecular Microbiology, 47, 1163–1181.

Goberdhan, D. C., Meredith, D., Boyd, C. A., & Wilson, C. (2005). PAT-related amino acid transporters regulate growth via a novel mechanism that does not require bulk transport of amino acids. Development, 132, 2365–2375.

Gojon, A., Krouk, G., Perrine-Walker, F., & Laugier, E. (2011). Nitrate transceptor(s) in plants. Journal of Experimental Botany, 2299–2308.

Gourlay, C. W., & Ayscough, K. R. (2006). Actin-induced hyperactivation of the Ras signaling pathway leads to apoptosis in Saccharomyces cerevisiae. Molecular and Cellular Biology, 26(17), 6487.

Greig, D., & Leu, J.-Y. (2009). Natural history of budding yeast. 19(19), R886–890.

Griffioen, G., Anghileri, P., Imre, E., Baroni, M. D., & Ruis, H. (2000). Nutritional control of nucleocytoplasmic localization of cAMP-dependent protein kinase catalytic and regulatory subunits in Saccharomyces cerevisiae. The Journal of Biological Chemistry, 1449-1456.

Gupta, P. K. (2005). Cell and molecular biology. Rastogi Publications.

Haesendonckx, S., Tudisca, V., Voordeckers, K., Moreno, S., Thevelein, J. M., & Portela, P. (2012). The activation loop of PKA catalytic isoforms is differentially phosphorylated by Pkh protein kinases in Saccharomyces cerevisiae. Biochemical Journal, 307–320.

Hansen, J., & Kielland-Brandt, M. C. (1996). Inactivation of MET10 in brewer's yeast specifically increases SO2 formation during beer production. Nature Biotechnology, 1587.

Harashima, T., & Heitman, J. (2002). The Galpha protein Gpa2 controls yeast differentiation by interacting with kelch repeat proteins that mimic Gbeta subunits. Molecular Cell, 163–173.

Hartwell, L. H., Hood, L., Goldberg, M. L., Reynolds, A. E., & Silver, L. M. (2011). Genetics: From genes to genomes (4 ed.). McGraw-Hill Global Education Holdings.

Hayworth, D. (n.d.). Protein gel stains Thermo Scientific. Retrieved from Protein Gel Stains.: www.piercenet.com/method/protein-gel-stains

Held, P. (2010). Monitoring growth of beer brewing strains of Saccharomyces cerevisiae.

Hernández-Corbacho, M. J., Jenkins, R. W., Clarke, C. J., Hannun, Y. A., Obeid, L. M., Snider, A. J., . . . Riezman, H. (2011). Accumulation of Long-Chain Glycosphingolipids during Aging Is Prevented by Caloric Restriction. PLoS ONE.

Herskowitz, I. (1988). Life cycle of the budding yeast Saccharomyces cerevisiae. Microbiological Reviews, 536-553.

Hinnebusch, A. (1997). Translational regulation of yeast GCN4. A window on factors that control initiator-tRNA binding to the ribosome. The Journal of Biological Chemistry, 21661-­21664.

Hinnebusch, A. G. (1985). A hierarchy of trans-acting factors modulates translation of an activator of amino acid biosynthetic genes in Saccharomyces cerevisiae. Molecular Cell Biology, 2349-60.

Hirimburegama, K., Durnez, P., Keleman, J., Oris, E., Vergauwen, R., Mergelsberg, H., & Thevelein, J. M. (1992). Nutrient-induced activation of trehalase in nutrient-starved cells of the yeast Saccharomyces cerevisiae: cAMP is not involved as second messenger. Journal of General Microbiology, 2035–2043.

Holsbeeks, I., Lagatie, O., Van Nuland, A., Van de Velde, S., & Thevelein, J. M. (2004). The eukaryotic plasma membrane as a nutrient-sensing device. TRENDS in biochemical sciences, 556–564.

Hoyle, N. P., Castelli, L. M., Campbell, S. G., Holmes, L. E., & Ashe, M. P. (2008). Stress-dependent relocalization of translationally primed mRNPs to cytoplasmic granules that is kinetically and spatially distinct from P-bodies. The Journal of Cell Biology, 65-74.

Huh, W.-K., Falvo, J. V., Gerke, L. C., Carroll, A. S., Howson, R. W., Weissman, J. S., & O’Shea, E. K. (2003). Global analysis of protein localization in budding yeast. Nature, 686-691.

Hyde, R., Cwiklinski, E. L., Macaulay, K., Taylor, P. M., & Hundal, H. S. (2007). Distinct sensor pathways in the hierarchical control of SNAT2, a putative amino acid transceptor, by amino acid availability. The Journal of biological chemistry, 19788-19798.

Illuxley, C., Green, E. D., & Dunbam, I. (1990). Rapid assessment of S. cerevisiae mating type by PCR. Trends in Genetics(6), 236.

Jackson, R. J., Hellen, C. U., & Pestova, T. V. (2010). The mechanism of eukaryotic translation initiation and principles of its regulation. Nature Reviews Molecular Cell Biology, 113–127.

Kaeberlein T, L. K. (2002). Isolating “uncultivable” microorganisms in pure culture in a simulated natural environment. Science(296), 1127–1129.

Kankipati, H. N., Rubio­Texeira, M., Castermans, D., Diallinas, G., & Thevelein, J. M. (2015). Sul1 and Sul2 sulfate transceptors signal to protein kinase A upon exit of sulfur starvation. Journal of Biological Chemistry, 10430-10446.

Kassir, Y., & Simchen, G. (1976). Regulation of mating and meiosis in yeast by the mating-type region. Genetics, 187-206.

Kataoka, T., Broek, D., & Wigler, M. (1985). DNA sequence and characterization of the S. cerevisiae gene encoding adenylate cyclase. Cell, 493–505.

Kerppola, T. M. (2006). Design and Implementation of Bimolecular Fluorescence Complementation (BiFC) Assays for the Visualization of Protein Interactions in Living Cells. Nature Protocols, 1278-1286.

Kimball, S. (1999). Eukaryotic initiation factor eIF2. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 25-29.

Kimpe, M. (2012). PhD Thesis: Gap1 amino acid signaling and translation initiation in Saccharomyces cerevisiae.

Kodama, Y., & Hu, C.-D. (2012). Bimolecular fluorescence complementation (BiFC): A 5-year update and future perspectives. BioTechniques, 53(5), 285–298.

Kraakman, L., Lemaire, K., Ma, P., Teunissen, A. W., Donaton, M. C., Van Dijck, P., . . . Thevelein, J. M. (1999). A Saccharomyces cerevisiae G-protein coupled receptor, Gpr1, is specifically required for glucose activation of the cAMP pathway during the transition to growth on glucose. Molecular Microbiology, 1002–1012.

Kriel, J., Haesendonckx, S., Rubio-Texeira, M., Van Zeebroeck, G., & Thevelein, J. M. (2011). From transporter to transceptor: signaling from transporters provokes re-evaluation of complex trafficking and regulatory controls: endocytic internalization and intracellular trafficking of nutrient transceptors may, at least in part, be governed by thei. BioEssays, 870–879.

Laurino, J., Thompson, G., Pacheco, E., & Castilho, B. (1999). The β Subunit of Eukaryotic Translaton Initiation Factor 2 Binds mRNA through Lysine repeats and a Region Comprising the C2­C2 Motif. Molecular and Cellular Biology, 173-181.

Lauwers, E., Erpapazoglou, Z., Haguenauer-Tsapis, R., & Andre, B. (2010). The ubiquitin code of yeast permease trafficking. Trends in Cell Biology, 196-204.

Leegwater, P. A., Vermeulen, G., Konst, A. A., Naidu, S., Mulders, J., Visser, A., . . . van Berkel, C. G. (2001). Subunits of the translation initiation factor eIF2B are mutant in leukoencephalopathy with vanishing white matter. Nature Genetics, 383-388.

Lempiainen, H., & Shore, D. (2009). Growth control and ribosome biogenesis. Current Opinion in Cell Biology, 855–863.

Lewis, M. (n.d.). Agarose gel electrophoresis (basic method) - Methodbook. Retrieved from http://www.methodbook.net/dna/agarogel.html

Lillie, S. H., & Pringle, J. R. (1980). Reserve carbohydrate metabolism in Saccharomyces cerevisiae: responses to nutrient limitation. Journal of Bacteriology, 1384-1394.

Lodish, H., Berk, A., Krieger, M., Scott, M. P., & Kaiser, C. A. (2007). Molecular cell biology (6 ed.). W. H. Freeman and Company.

Loewith, R., & Hall, M. N. (2011). Target of Rapamycin (TOR) in nutrient signaling and growth control. Genetics, 1177–1201.

Longtine, M. S., McKenzie, A., Demarini, D. J., Shah, N. G., Wach, A., Brachat, A., . . . Pringle, J. R. (1998). Additional modules for versatile and economical PCR-based gene deletion and modification in Saccharomyces cerevisiae. Yeast(14), 953-961.

Lowry, O. H., Rosebrough, N. J., Farr, A. L., & Randall, R. J. (1951). Protein measurement with the Folin phenol reagent. The Journal of Biological Chemistry, 265–275.

Lu, A., & Hirsch, J. P. (2005). Cyclic AMP-independent regulation of protein kinase A substrate phosphorylation by Kelch repeat proteins. Eukaryotic Cell, 1794–1800.

Ma, P., Wera, S., Van Dijck, P., & Thevelein, J. M. (1999). The PDE1-encoded low-affinity phosphodiesterase in the yeast Saccharomyces cerevisiae has a specific function in controlling agonist-induced cAMP signaling. Molecular biology of the cell, 91–104.

Mackay, J. P., Sunde, M., Lowry, J. A., Crossley, M., & Matthews, J. M. (2007). Protein interactions: is seeing believing? Trends in Biochemical Sciences, 530–531.

MacKay, V. L., & Manney, T. F. (1974). Mutations affecting sexual conjugation and related processes in Saccharomyces cerevisiae. Genetics, 255-271.

Madhani, H. D. (2007). From a to alpha: yeast as a model for cellular differentiation. CSHL Press.

Mager, W. H., & Planta, R. J. (1991). Coordinate expression of ribosomal protein genes in yeast as a function of cellular growth rate. Molecular and Cellular Biochemistry, 181–187.

Martin, D. E., Soulard, A., & Hall, M. N. (2004). TOR Regulates Ribosomal Protein Gene Expression via PKA and the Forkhead Transcription Factor FHL1. Cell, 969–979.

McCusker, J. H., & Haber, J. E. (1990). Mutations in Saccharomyces cerevisiae which confer resistance to several amino acid analogs. Molecular Cellular Biology, 10, 2941-2949.

Mohammad-Qureshi, S. S., Jennings, M. D., & Pavitt, G. D. (2008). Clues to the mechanism of action of eIF2B, the guanine-nucleotide-exchange factor for translation initiation. Biochemical Society transactions, 658-664.

Mortimer, R. K. (2000). Evolution and variation of the yeast (Saccharomyces) Genome. Genome Research(10), 403-409.

Munder, T., & Küntzel, H. (1988). Glucose-induced cAMP signaling in Saccharomyces cerevisiae is mediated by the CDC25 protein. Federation of European Biochemical Societies, 341-345.

Murray, A. (1995). Cyclin ubiquitination: the destructive end of mitosis. Cell, 149-152.

Nguyen, N., & Goodrich, J. (2006). Protein-protein interaction assays: eliminating false positive interactions. Nature Methods, 135-139.

Niederberger, P., Aebi, M., & Hütter, R. (1986). Identification and characterization of four new GCD genes in Saccharomyces cerevisiae. Current Genetics, 657-64.

Nissan, T., Rajyaguru, P., She, M., Song, H., & Parker, R. (2010). Decapping cctivators in Saccharomyces cerevisiae act by multiple mechanisms. Molecular Cell, 773–783.

Norcum, M. T. (1991). Structural analysis of the high molecular mass aminoacyl-tRNA synthetase complex. Effects of neutral salts and detergents. The Journal of biological chemistry(266), 15398–15405.

Pavitt, G. (2005). eIF2B, a mediator of general and gene­specific translational control. Biochemical Society Transactions, 1487-­1492.

Peeters, K. (2013). PhD Thesis: Molecular mechanisms involved in activation of the Ras proteins by glycolytic flux.

Peeters, T., Versele, M., & Thevelein, J. M. (2007). Directly from Ga to protein kinase A: the kelch repeat protein bypass of adenylate cyclase. TRENDS in biochemical Sciences, 547­-554.

Pestova, T., & Kolupeva, V. (2002). The roles of individual eukaryotic translation initiation. Genes & Development, 2906-2922.

Pringle, J. R., & Hartwell, L. H. (1981). The molecular biology of the yeast Saccharomyces: life cycle and inheritance. Cold Spring Harbor Laboratory: J. N. Strathern, E. W. Jones, and J. R. Broach.

Ptacek, J., Devgan, G., Michaud, G., Zhu, H., Zhu, X., Fasolo, J., . . . Gerstein, M. (2005). Global analysis of protein phosphorylation in yeast. Nature, 679-84.

Raught, B., & Gingras, A. C. (1999). eIF4E activity is regulated at multiple levels. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 43–57.

Ravishankar, R. V. (2016). Advances in food biotechnology. John Wiley & Sons Ltd.

Rolland, F., De Winde, J. H., Lemaire, K., Boles, E., Thevelein, J. M., & Winderickx, J. (2000). Glucose-induced cAMP signalling in yeast requires both a G-protein coupled receptor system for extracellular glucose detection and a separable hexose kinase-dependent sensing process. Molecular Microbiology, 348–358.

Roman, H., Phillips, M. M., & Sands, S. M. (1955). Studies of polyploid Saccharomyces. I. Tetraploid segregation. Genetics, 546-561.

Rose, M. D., Winston, F., & Hieter, P. (1990). Methods in yeast genetics, a laboratory course manual. Cold Spring Harbor Laboratory, New York.

Sahut-Barnola, I., de Joussineau, C., Val, P., Lambert-Langlais, S., Damon, C., Lefrançois-Martinez, A.-M., . . . Bertherat, J. (2010). Cushing’s syndrome and fetal features resurgence in adrenal cortex-specific Prkar1a knockout mice. Plos Genetics.

Sampaio-Marques, B., Felgueiras, C., Silva, A., Rodrigues, F., & Ludovico, P. (2011). Yeast chronological lifespan and proteotoxic stress: is autophagy good or bad? Biochemical Society transactions, 1466-70.

SantaLucia, J. (1998). A unified view of polymer, dumbbell, and oligonucleotide DNA nearest-neighbor thermodynamics. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 1460-1465.

Sass, P., Field, J., Nikawa, J., Toda, T., & Wigler, M. (1986). Cloning and characterization of the high-affinity cAMP phosphodiesterase of Saccharomyces cerevisiae. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 9303–9307.

Satyanarayana, T., & Kunze, G. (2009). Yeast biotechnology: diversity and applications. Springer Science & Business Media.

Schiestl, R. H., & Gietz, R. D. (1989). High efficiency transformation of intact yeast cells using single stranded nucleic acids as a carrier. Current Genetics(16), 339–346.

Sherman, F. (1991). Getting started with yeast. Methods in Enzymology, 3-21.

Shyu, J., Liu, H., Deng, X., & Hu, C.-D. (2006). Identification of new fluorescent protein fragments for bimolecular fluorescence complementation analysis under physiological conditions. BioTechniques, 40(1), 61-66.

Sonenberg, N., & Hinnebusch, A. (2009). Regulation of translation initiation in eukaryotes: mechanisms and biological targets. Cell, 731-745.

Steensels, J., Snoek, T., Meersman, E., Picca Nicolino, M., Voordeckers, K., & Verstrepen, K. J. (2014). Improving industrial yeast strains: exploiting natural and artificial diversity. FEMS Microbiology Reviews(38), 947–995.

Stolarczyk, E., Guissard, C., Michau, A., Even, P., Grosfeld, A., Serradas, P., . . . Le Gall, M. (2010). Detection of extracellular glucose by GLUT2 contributes to hypothalamic control of food intake. American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, 1078–1087.

Streiblová, E., & Beran, K. (1963). Demonstration of yeast scars by fluorescence microscopy. Experimental Cell Research, 603-605.

Thevelein, J. M. (1994). Signal Transduction in Yeast. Yeast, 1753-­1790.

Thevelein, J. M., & de Winde, J. H. (1999). Novel sensing mechanisms and targets for the cAMP­protein kinase A pathway in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Molecular Microbiology, 904-918.

Thevelein, J. M., Cauwenberg, L., Colombo, S., De Winde, J. H., Donation, M., Dumortier, F., . . . W. (2000). Nutrient-induced signal transduction through the protein kinase A pathway and its role in the control of metabolism, stress resistance, and growth in yeast. Enzyme and Microbial Technology, 819–825.

Toda, T., Cameron, S., Sass, P., Zoller, M., & Wigler, M. (1987). Three different genes in S. cerevisiae encode the catalytic subunits of the cAMP-dependent protein kinase. Cell, 277–287.

Toda, T., Cameron, S., Sass, P., Zoller, M., Scott, J. D., McMullen, B., . . . Wigler, M. (1987). Cloning and characterization of BCY1, a locus encoding a regulatory subunit of the cyclic AMP-dependent protein kinase in Saccharomyces cerevisiae. Molecular and Cellular Biology, 1371–1377.

Tudisca, V., Recouvreux, V., Moreno, S., Boy-Marcotte, E., Jacquet, M., & Portela, P. (2010). Differential localization to cytoplasm, nucleus or P-bodies of yeast PKA subunits under different growth conditions. European Journal of Cell Biology, 339–348.

Ueki, S., Lacroix, B., & Citovsky, V. (2011). Protein membrane overlay assay: a protocol to test interaction between soluble and insoluble proteins in vitro. Journal of Visualised Experiments, 2961.

Urban, J., Soulard, A., Huber, A., Lippman, S., Mukhopadhyay, D., Deloche, O., . . . R, L. (2007). Sch9 is a major target of TORC1 in Saccharomyces cerevisiae. Molecular Cell, 663–674.

Van Nuland, A., Vandormael, P., Donaton, M., Alenquer, M., Lourenço, A., Quintino, E., . . . Thevelein, J. M. (2006). Ammonium permease-based sensing mechanism for rapid ammonium activation of the protein kinase A pathway in yeast. Molecular Microbiology, 1485–1505.

Van Zeebroeck, G., Kimpe, M., Vandormael, P., & Thevelein, J. M. (2011). A Split­Ubiquitin Two­hybrid screen for proteins physically interacting with the yeast amino acid transceptor Gap1 and ammonium transceptor Mep2. PLoS ONE, 24275.

Van Zeebroeck, G., Rubio-Texeira, M., Schothorst, J., & Thevelein, J. M. (2014). Specific analogues uncouple transport, signalling, oligo-ubiquitination and endocytosis in the yeast Gap1 amino acid transceptor. Molecular Microbiology, 213-233.

Versele, M., de Winde, J. H., & Thevelein, J. M. (1999). A novel regulator of G protein signalling in yeast, Rgs2, downregulates glucose-activation of the cAMP pathway through direct inhibition of Gpa2. EMBO Journal, 5577–5591.

Visser, W., Scheffers, W. A., Batenburg-van der Vegte, W. H., & van Dijken, J. P. (1990). Oxygen requirements of yeasts. Applied and Environmental Microbiology(56), 3785–3792.

Voordeckers, K., Kimpe, M., Haesendonckx, S., Louwet, W., Versele, M., & Thevelein, J. M. (2011). Yeast 3-phosphoinositide-dependent protein kinase-1 (PDK1) orthologs Pkh1-3 differentially regulate phosphorylation of protein kinase A (PKA) and the protein kinase B (PKB)/S6K ortholog Sch9. Journal of Biological Chemistry, 22017–22027.

Walker, G. M. (1998). Yeast physiology and biotechnology. John Wiley & Sons.

Walker, J. M., & Rapley, R. (2008). Molecular biomethods handbook (2 ed.). Humana Press.

Weissman, J., Guthrie, C., & Fink, G. R. (2010). Methods in enzymology. guide to yeast genetics: functional genomics, proteomics and other systems analysis (2 ed.). Elsevier.

Welsh, G., Price, N., Bladergroen, B., Bloomberg, G., & Proud, C. (1994). Identification of novel phosphorylation sites in the beta­subunit of translation initiation factor eIF2. Biochemical and Biophysical Research Communications, 1279-­1288.

Winge, Ø., & Roberts, C. (1948). Inheritance of enzymatic characters in yeasts, and the phenomenon of long-term adaptation. Comptes rendus des travaux du Laboratoire Carlsberg. Série Physiologique, 263–315.

Xuemin, W., & Christopher, G. P. (2008). A Novel Mechanism for the Control of Translation Initiation by Amino Acids, Mediated by Phosphorylation of Eukaryotic Initiation Factor 2B. Molecular and Cellular Biology, 1429–1442.

Yörük, E., & Albayrak, G. (2015). Geneticin (G418) resistance and electroporation-mediated transformation of Fusarium graminearum and F. culmorum. Biotechnology, Biotechnological Equipment, 29(2), 268-273.

Zabrocki, P., Van Hoof, C., Goris, J., Thevelein, J., Winderickx, J., & Wera, S. (2002). Protein phosphatase 2A on track for nutrient-induced signalling in yeast. Molecular Microbiology, 835-842.

Zamyatnin, A. A., Solovyev, A. G., Bozhkov, P. V., Valkonen, J. P., Morozov, S. Y., & Savenkov, E. I. (2006). Assessment of the integral membrane protein topology in living cells. Plant Journal, 145-54.

Zhang, A., Shen, Y., Gao, W., & Dong, J. (2011). Role of Sch9 in regulating Ras-cAMP signal pathway in Saccharomyces cerevisiae. FEBS Letters, 3026–3032.

Zhang, B., Pasini, R., Dan, H., Joshi, N., Zhao, Y., Leustek, T., & Zheng, Z. L. (2013). Aberrant gene expression in the Arabidopsis SULTR1;2 mutants suggests a possible regulatory role for this sulfate transporter in response to sulfur nutrient status. Plant Journal.

Zhang, S. P., Zubay, G., & Goldman, E. (1991). Low-usage codons in Escherichia coli, yeast, fruit fly and primates. Gene, 61-72.

Zheng, H. Z., Liu, H. H., Chen, S. X., Lu, Z. X., Zhang, Z. L., Pang D, W., . . . Shen, P. (2005). Yeast transformation process studied by fluorescence labeling technique. Bioconjugate Chemistry(16), 250–254.

Zurita-Martinez, S. A., & Cardenas, M. E. (2005). Tor and cyclic AMP-protein kinase A: two parallel pathways regulating expression of genes required for cell growth. Eukaryotic Cell, 63-71.

Download scriptie (1.81 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Johan Thevelein