Met 3000 zijn ze, de eerste klimaatspijbelaars in België. Met vier zijn wij, de werkstudenten landschapsarchitectuur die zich in een bachelorproef bijten. Het is een druilerige januaridag. Niet abnormaal voor de tijd van het jaar, maar zij en wij zijn daar niet langer gerust in.
De bachelorproef is opgevat als een ontwerpwedstrijd. In minder dan drie weken verwacht een externe jury van elk van ons acht A2-panelen met onze visie, een masterplan, uitgewerkte details, technische oplossingen en een beplantingsplan. De te ontwerpen site is de wijk Faubourg in Vilvoorde.
Analyse.
De wijk Faubourg is ontstaan in het Interbellum naar het voorbeeld van toenmalig gangbare tuinwijken. Doel ervan was de levensomstandigheden van de arbeidersklasse te verbeteren. De site bevindt zich ten oosten van het verstedelijkte Vilvoorde en is geïsoleerd tussen een drukke spoor- en autosnelweg.
De ligging van de wijk is geen toeval.
Oude kaarten leren ons hoe Vilvoorde ontstaat in een groene oksel van de Zenne, op de rand van beemd en kouter. Het kanaal Brussel-Schelde en de eerste spoorweg van België geven een boost aan de industriële ontwikkeling. De arbeidersklasse neemt toe. De stad breidt uit. Faubourg krijgt een plek op de historische kouter. In de omgeving zijn nog biologisch waardevolle restanten van het vroegere landschap te herkennen zoals bosgebiedjes en oude meanders.
Een landschapsarchitect trekt op onderzoek, gebruikt alle zintuigen, praat met mensen, bestudeert kaarten, doet er kortweg alles aan om een plek te begrijpen: wat zijn sterke punten, zwakke punten, bedreigingen en kansen?
De nabijheid van de stad en de aanwezige basismobiliteit zijn bijvoorbeeld sterke punten. De brede straten met geparkeerde auto’s is een zwak punt. De teloorgang van de charme van de tuinwijk door hoogbouw en het toenemend lawaai van de luchthaven vormen een bedreiging. Maar de geplande fietsostrade en het nieuwe jeugdlokaal bieden dan weer kansen.
Visie.
Een landschapsarchitect durft dromen. Mijn droom is om deze arbeiderswijk te laten evolueren naar:
Zal ik die droom kunnen waarmaken? Ja. Mits auto’s te verbannen, aanwezige verharding te halveren, en vervolgens meer groen en wateropvang te voorzien in een circulair ontwerp.
Ontwerp.
Gesterkt door inspirerende voorbeelden en slimme technieken die ik ontdekte tijdens mijn opleiding, vertaal ik mijn visie ontwerpmatig naar twee basisconcepten:
Een landschapsarchitect verduidelijkt concepten in een structuurschets met kleurige lijnen, punten en vlakken. Daarna wordt de visie duidelijker gemaakt in een masterplan. Detailstudies maken vervolgens het ontwerp concreet: afmetingen, materialen, technische haalbaarheid, beplanting en beheer.
Mijn ontwerpverhaal vertelt zich makkelijkst in zeven stappen:
Draagvlak?
Het is 25 januari 2019. Greta Thunberg spreekt het Wereld Economisch Forum toe. Wij, werkstudenten landschapsarchitectuur, stellen onze acht panelen voor.
Vurig verdedig ik dat de klimaatadaptieve oplossingen voor de wijk Faubourg ook toepasbaar zijn elders in Vlaanderen. Enkele juryleden knikken. Iemand stelt de vraag: zal je bewoners en gemeentebestuur hiervan kunnen overtuigen?
Lichtjes verbouwereerd verwijs ik naar geslaagde voorbeelden in het buitenland. Ik gooi met woorden als co-creativiteit en publiek-private samenwerking. Zeg dat ik als werkstudent weet hoe aartsmoeilijk het soms is om bewustzijn te creëren. En voeg er stellig aan toe dat ik weiger te geloven dat het onmogelijk is.
Het sterkt mij in mijn overtuiging dat onze planeet dringend ‘overtuigde’ landschapsarchitecten nodig heeft, landschapsarchitecten die ‘kunnen overtuigen’.
Want er is gewoonweg geen planeet B.
Graag vermeld ik het cursusmateriaal en de inspirerende colleges van de opleiding Lanschaps- en tuinarchitectuur van de Erasmushogeschool Brussel.
Daarnaast hebben mij volgende bronnen bijzonder geïnspireerd:
Alterra (2001). Handboek Robuuste Verbindingen; ecologische randvoorwaarden. Wageningen: Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte.
Ruyten, F. (2006). De Integrale Beplantingsmethode, naar een dynamische benadering voor het ontwerpen van beplantingen. Wageningen: Wageningen University.
Sennett, R. (2018). Stadsleven. Een visie op de metropool van de toekomst. Amsterdam: Meulenhoff Boekerij.
Smets, B. (2014). Strategies for a land without a landscape. Ghent: TEDx Talks, Youtube.com.
Van Damme, S., e.a. (2017). Duurzaam ontwerpen van groene ruimten. Antwerpen: Garant.