De keerzijde van een Uber-rit

Mathieu
Cambier

" "

 

De ride-sharing applicatie Uber kampt de laatste jaren met een imagoprobleem. Er komt steeds meer kritiek op de manier waarop het bedrijf met haar gebruikers omgaat en de data van haar gebruikers verwerkt. Ook het statuut van de Uberchauffeurs (drivers) staat al lang ter discussie.

 

In augustus van dit jaar besliste een rechter in Californië dat Uberdrivers – mensen die als chauffeur werken via de applicatie Uber – onder het statuut van werknemer vallen. Dit is een belangrijke uitspraak want het betekent dat de chauffeurs nu recht hebben op overuren, ziekteverzekeringen en allerhande andere arbeidsvoorwaarden. Het statuut van de chauffeurs is reeds vele jaren een heikel punt voor de applicatie. Uber ziet zichzelf namelijk niet als werkgever maar eerder als intermediair platform tussen koper (klant) en verkoper (chauffeur).

 

Uber is in dat opzicht wat men in vakjargon een ‘Peer-to-Peer Sharing Network’ noemt. Het biedt een platform aan waarop potentiële verkopers, namelijk chauffeurs of drivers, verbonden worden met een groot aantal potentiële klanten (riders). Op de transacties tussen deze partijen neemt het bedrijf een commissie. Op deze manier fungeert de applicatie als “matchmaker” tussen klanten en hun chauffeurs. Zo claimt ze niet verantwoordelijk te kunnen worden gesteld voor de transportdiensten die deze chauffeurs aanbieden. Als intermediair platform (in plaats van werkgever) ontdoet Uber zich van alle verantwoordelijkheid wat betreft arbeidsvoorwaarden, wettelijke bepalingen inzake werknemersrechten én verschuiven ze de risico’s van zichzelf naar de drivers.

 

Machtspositie Uber

Naast de problematiek rond het statuut van de drivers klinkt er ook veel kritiek inzake de toegang tot informatie die Uber heeft en hoe de applicatie deze informatie gebruikt. Het verschil tussen de kennis die de Uber app heeft over haar gebruikers en de informatie waarover de drivers en riders zelf beschikken zorgt voor ongelijkheid. De Uber app, die werkt op basis van software en algoritmes, is immers “slimmer” dan de gebruikers van de app.

Deze ‘informatieasymmetrie’ kan leiden tot een luxueuze machtspositie voor Uber. Vanuit die positie kan ze haar drivers controleren, manipuleren of onder druk zetten. De drivers zijn namelijk afhankelijk van het platform om uitbetaald te worden en zijn bijgevolg genoodzaakt om naar Ubers pijpen te dansen. 

 

" "

 

Uber in Frankrijk

Sinds het ontstaan van Uber in 2009 kende het bedrijf een razendsnelle opmars. Na uitbreiding van de activiteiten in de Verenigde Staten werd Parijs in 2011 uitgekozen als debuutlocatie van de internationale expansie. Ondanks vele tegenkanting en tegenslagen omtrent de regulering van de applicatie is het bedrijf sinds zijn intrede in de Franse markt ontzettend gegroeid. Vandaag is Uber er actief in meer dan 20 verschillende steden en geldt Frankrijk, naast het Verenigd Koninkrijk, als een van de grootste internationale markten voor het bedrijf. Dit maakt van Frankrijk een ideale markt om de ervaringen van drivers te bestuderen.

Uit de ervaringen die Franse Uberdrivers met elkaar op online fora delen blijkt dat Uber haar machtspositie misbruikt en precaire werkomstandigheden in de hand werkt. Zo zijn er verschillende klachten over de uitbetalingen en transparantie vanwege Uber, alsook onvrede over het rating-systeem, de druk om ritten te aanvaarden en het fenomeen ‘Surge Pricing’.

 

Rating

Het valt op dat veel drivers gebukt gaan onder de stress van het evaluatiesysteem. Drivers worden op het einde van elke rit door hun klant geëvalueerd door middel van een ratingschaal waarbij de klant een score van 1 tot 5 sterren toekent. Deze methode van evalueren klinkt fair, maar wat vele klanten niet weten is dat Uber een minimumgemiddelde van 4,6 op 5 hanteert. Wanneer een driver onder dit gemiddelde zakt kan die zijn of haar toegang tot het platform (en dus ook inkomsten) verliezen. Vele klanten beseffen niet dat een score van 4/5 sterren een onvoldoende betekent, waardoor zij onterecht het gevoel hebben hun chauffeur een goede score toe te kennen.

Druk om ritten te aanvaarden

Uber ontzegt tevens veel drivers de toegang tot hun account wanneer zij te veel ritten ‘niet aanvaarden’. De druk die Uber op deze manier uitoefent is een schoolvoorbeeld van de asymmetrische machtsverhoudingen tussen de applicatie en haar drivers. Wanneer de applicatie een rit voorstelt heeft een driver maar 15 seconden om deze te aanvaarden, zonder te weten of de rit winstgevend zal zijn. De bestemming van de rit wordt immers niet gespecifieerd. Wanneer drivers te veel ritten ‘weigeren’ verliezen ze de toegang tot hun account en bijgevolg ook hun inkomstenbron. Op deze manier dwingt het algoritme de drivers om zoveel mogelijk ritten te aanvaarden ongeacht de bestemming van de rit, de lange werkuren, de rendabiliteit van de rit, etc.

Surge Pricing

Een van de duidelijkste voorbeelden die de manipulatie van Uber ten opzichte van haar drivers aantoont is het fenomeen van ‘Surge Pricing’. Het gaat hier om prijsverhogingen in bepaalde gebieden waar de vraag hoog en het aanbod laag is. Een driver kan op dat moment in dat gebied veel meer per rit verdienen dan op andere plaatsen. Al werkt de Surge Pricing-notificatie die Uber naar zijn drivers uitstuurt als een self-denying prophecy. Veel drivers begeven zich zo snel mogelijk naar het gebied waar een prijstoename te vinden is, waardoor het aanbod drivers enorm groeit en de prijs zich hierop weer normaliseert. Uber kan op deze manier zijn drivers bijna letterlijk van het kastje naar de muur sturen om een hoog aanbod voor de consumenten te garanderen.

 

Bovenop voorgenoemde voorbeelden blijkt het ook nagenoeg onmogelijk om als driver in contact te komen met Uber. Alle vragen of klachten worden gecounterd door middel van robotachtige standaardantwoorden. Van klassieke bedrijfsstructuur met managers en werknemers wil Uber niet weten, want het weigert de drivers als werknemers in plaats van ‘gebruikers van het platform’ te zien.

 

Tot op vandaag is het leven van een Uberdriver met andere woorden allesbehalve rozengeur en maneschijn. De recente uitspraak van de Californische rechter zou een eerste overwinning kunnen zijn in de strijd tegen de machtsongelijkheid tussen driver en platform.

Bibliografie

Akerlof, G. (1970). The Market for "Lemons": Quality Uncertainty and the Market Mechanism. The Quarterly Journal of Economics,84(3), 488-500

Bardhi, F., & Eckhardt, G. M. (2012). Access-Based Consumption: The Case of Car Sharing. Journal of Consumer Research39(4), 881–898. https://doi.org/10.1086/666376

Becker, J. & Lißmann, H.-J. (1973). Inhaltsanalyse - Kritik einer sozialwissenschaftlichen Methode. Arbeitspapiere zur politischen Soziologie 5. München: Olzog.

Belk, R. (2014). You are what you can access: Sharing and collaborative consumption online. Journal of Business Research67(8), 1595–1600. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2013.10.001

Benkler, Y. (2004). Sharing Nicely: On Shareable Goods and the Emergence of Sharing as a Modality of Economic Production. Yale Law Journal114, 273.

Berelson, B. (1971). 1971, Content Analysis in Communication Research (Hafner: New York).

Berger, T., Frey, C. B., Levin, G., & Danda, S. R. (2019). Uber happy? Work and well-being in the ‘gig economy’. Economic Policy34(99), 429-477.

Bialick, A. (2015). Lyft and Uber Won’t Release Data to Shed Light on How They Affect Traffic.

Böcker, L., & Meelen, T. (2017). Sharing for people, planet or profit? Analysing motivations for intended sharing economy participation. Environmental Innovation and Societal Transitions23, 28–39. https://doi.org/10.1016/j.eist.2016.09.004

Botsman, R., & Rogers, R. (2011). Whatʼs mine is yours.NY: Collins, New York.

Bowles, N. (2016, February 4). The uber-loneliness of the sharing economy driver. The Guardian. https://www.theguardian.com/technology/2016/feb/04/uber-protest-app-zel…

Bryman, A. (2012). Social Research Methods(4th ed.). Oxford University Press.

Calo, R., & Rosenblat, A. (2017). The Taking Economy: Uber, Information, and Power. Columbia Law Review117, 1623.

Calo, R. (2013). Digital market manipulation. Geo. Wash. L. Rev.82, 995.

Campbell, H. (2015, June 9). Have We Become Too Dependent on Uber?. Forbes. Retrieved from: https://www.forbes.com/sites/harrycampbell/2015/06/09/have-we-become-too-dependent-on-uber/#2782d63c758b

Chen, M. K., Rossi, P. E., Chevalier, J. A., & Oehlsen, E. (2019). The value of flexible work: Evidence from uber drivers. Journal of Political Economy,127(6), 2735-2794

Cook, J. (2015, July 3). Uber is Suspending One of its Services in France After Taxi Drivers Rioted in the Streets. Business Insider. Retrieved from: http://www.businessinsider.com/uber-suspends-uber-pop-in-france-2015- 7?r=UK&IR=T.

DeAmicis, C. (2014, January 2). Uber driver hits, kills 6 year old girl. Is “Not our problem” still an appropriate response?. Pando. Retrieved from https://pando.com/2014/01/02/uber-driver-hits-kills-6-year-old-girl-is-…

DeMasi, A. A. (2016). Uber: Europe’s Backseat Driver for the Sharing Economy. Creighton International and Comparative Law Journal7, 73.

Edelman, B. G., & Geradin, D. (2015). Efficiencies and Regulatory Shortcuts: How Should We Regulate Companies Like Airbnb and Uber. Stanford Technology Law Review19, 293.

Forman, J. and Damschroder, L. (2007), "Qualitative Content Analysis", Jacoby, L. and Siminoff, L.A. (Ed.) Empirical Methods for Bioethics: A Primer (Advances in Bioethics, Vol. 11), Emerald Group Publishing Limited, Bingley, pp. 39-62.

Gruszka, K., & Novy, A. (2018). Sharing the liberal utopia. The case of Uber in France and the US. SRE - Discussion Papers, 2018/07. WU Vienna University of Economics and Business, Vienna.

Hamari, J., Sjöklint, M., & Ukkonen, A. (2016). The sharing economy: Why people participate in collaborative consumption. Journal of the Association for Information Science and Technology67(9), 2047–2059. https://doi.org/10.1002/asi.23552

Hanson, J. D., & Kysar, D. A. (1999a). Taking Behavioralism Seriously: Some Evidence of Market Manipulation. Harvard Law Review112(7), 1420–1572. JSTOR. https://doi.org/10.2307/1342413

Hanson, J. D., & Kysar, D. A. (1999b). Taking Behavioralism Seriously: The Problem of Market Manipulation. New York University Law Review74, 630.

https://doi.org/10.1007/s10209-009-0154-3

Haselton, M. G., Nettle, D., & Murray, D. R. (2015). The evolution of cognitive bias. The handbook of evolutionary psychology, 1-20.

Heikkilä, M. (2019, November 13). Uber plots reconquest of Europe – via smaller countries. Retrieved from https://www.politico.eu/article/uber-plots-reconquest-of-europe-via-sma…

Helberger, N., Pierson, J., & Poell, T. (2018). Governing online platforms: From contested to cooperative responsibility. The information society, 34(1), 1-14.

Hsieh, H.-F., & Shannon, S.E. (2005). Three approaches to qualitative content analysis. Qual. Health Res. 15(9), 1277–1285 

JCDecaux. (2016). How many drivers work with Uber in France? Retrieved from https://www.jcdecaux.com/mobility-trends/how-many-drivers-work-uber-fra…

Kahneman D., Tversky A. (1996). On the Reality of Cognitive Illusions, 103 PSYCHOL. REV. 582 

Kalamar, A. (2013, May 13. Sharewashing is the New Greenwashing. OpEd News. Retrieved from https://www.opednews.com/articles/Sharewashing-is-the-New-Gr-by-Anthony…

Kaplan, A. M., & Haenlein, M. (2010). Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media. Business Horizons53(1), 59–68. https://doi.org/10.1016/j.bushor.2009.09.003

Kartch, J. (2014, July 22). Uber Battle of New Orleans Pits Old Guard vs. New. Forbes. Retrieved from http://www.forbes.com/sites/johnkartch/2014/07/22/uber-battle-of-new-or…

Kathan, W., Matzler, K., & Veider, V. (2016). The sharing economy: Your business model’s friend or foe? Business Horizons59(6), 663–672. https://doi.org/10.1016/j.bushor.2016.06.006

Kostova, Z., Caiata-Zufferey, M., & Schulz, P. J. (2014). The impact of social support on the acceptance process among RA patients: A qualitative study. Psychology & Health29(11), 1283–1302. https://doi.org/10.1080/08870446.2014.925895

Krippendorff, K. (1984). Content Analysis: An Introduction To Its Methodology. In Journal of the American Statistical Association(Vol. 79).

Krueger, N. (2012). Bridging town and gown: best practice? An essay on growing the local entrepreneurial ecosystem. International Journal of Business and Globalisation9(4), 347–358. https://doi.org/10.1504/IJBG.2012.050903

Lee, M. K., Kusbit, D., Metsky, E., & Dabbish, L. (2015, April). Working with machines: The impact of algorithmic and data-driven management on human workers. In Proceedings of the 33rd annual ACM conference on human factors in computing systems(pp. 1603-1612).

Leinberger, C. (2008). The Option of Urbanism: Investing in a New American Dream. Bibliovault OAI Repository, the University of Chicago Press.

Lesteven, G., & Godillon, S. (2020). Fuelling the controversy on Uber's arrival: A comparative media analysis of Paris and Montreal. Cities, 106, 102864.

Levitt, S. (2016, September 07). H. Huggins. (Producer). Why Uber Is an Economist’s Dream [Podcast]. Retrieved from http://freakonomics.com/podcast

Lobel, O. (2016). The Law of the Platform. Minnesota Law Review101, 87.

Malhotra, A., & Van Alstyne, M. (2014). The dark side of the sharing economy and how to lighten it. Communications of the ACM. https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/2668893

Markham, A. M. (2004). The internet as research context research. SEALE, C.; GOBO, G.; GUBRIUM, J, 358-374

Mason J. (2002). Qualitative researching, 2nd ed. London: Sage Publications, pp. 149-154.

Mayring, P. (2000). Qualitative content analysis. Forum on Qualitative Social Research, 1(2).

McLaren, D., & Agyeman, J. (2015). Sharing Cities: A Case for Truly Smart and Sustainable Cities. MIT Press.

Miles, M. B., & Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis: An Expanded Sourcebook. SAGE.

Möhlmann, M., & Zalmanson, L. (2017). Hands on the wheel: Navigating algorithmic management and Uber drivers'. 38th ICIS Proceedings.

Morgan, D. L. (1993). Qualitative Content Analysis: A Guide to Paths not Taken. Qualitative Health Research3(1), 112–121. https://doi.org/10.1177/104973239300300107

Mortelmans, D. (2013). Handboek kwalitatieve onderzoeksmethoden. Leuven: Acco.

Oei, S.-Y., & Ring, D. M. (2017). The Tax Lives of Uber Drivers: Evidence from Internet Discussion Forums. Columbia Journal of Tax Law8, 56.

Oh, S., & Moon, J. Y. (2016, August). Calling for a shared understanding of the" sharing economy". In Proceedings of the 18th Annual International Conference on Electronic Commerce: e-Commerce in Smart connected World (pp. 1-5).

Patton, MQ (2002). Qualitative research & evaluation methods, 3rd ed. California: Sage Publications, pp. 4-5, 104, 247, 482.

Pfeil, U., & Zaphiris, P. (2010). Applying qualitative content analysis to study online support communities. Universal Access in the Information Society,9(1), 1–16. https://doi.org/10.1007/s10209-009-0154-3

Pleijter, A. R. J. (2006). Typen en logica van kwalitatieve inhoudsanalyse in de Research in Communications, 3(1), 67-77.

Pollman, E., & Barry, J. M. (2016). Regulatory Entrepreneurship. Southern California Law Review90, 383.

PWC. (2015). The sharing economy: A report from the Consumer Intelligence Series, Retrieved from: www.pwc.com/ us/en/technology/publications/assets/pwc-consumer- intelligence-series-the-sharing-economy.pdf

Rauch, D. E., & Schleicher, D. (2015). Like Uber, but for Local Government Law: The Future of Local Regulation of the Sharing Economy. Ohio State Law Journal76, 901.

Rosenblat, A., & Stark, L. (2016). Algorithmic Labor and Information Asymmetries: A Case Study of Uber’s Drivers(SSRN Scholarly Paper ID 2686227). Social Science Research Network. https://papers.ssrn.com/abstract=2686227

Rothschild, M., & Stiglitz, J. (1976). Equilibrium in Competitive Insurance Markets: An Essay on the Economics of Imperfect Information. The Quarterly Journal of Economics,90(4), 629-649.

Schor, J. (2016). Debating the Sharing Economy. Journal of Self-Governance and Management Economics4(3), 7–22.

Sinan, M. (2011, December 15). On Heels of New Funding and Global Expansion, Car Service Uber Launches in D.C. Today. VENTURE BEAT. Retrieved from http://venturebeat.com/2011/12/15/uber/.

Singer, N. (2014, August 16). In the Sharing Economy, Workers Find Both Freedom and Uncertainty. N.Y. Times. Retrieved from http://www.nytimes.com/2014/08/17/technology/in-the-sharing-economy-wor…

Smith, A. (2013). Smartphone Ownership. PEW RES. CTR. Retrieved from http://www.pewintemet.org/2013/06/05/smartphone-ownership-2013/

Statista (2018). Priori Data. Retrieved from : https://www.statista.com/chart/17209/uber-app-downloads-in-europe/

The Economist. 2013, March 9. The Rise of the Sharing Economy. The Economist. Retrieved from https://www.economist.com/leaders/2013/03/09/the-rise-of-the-sharing-economy

The Economist. (2016, September 3). Personal transportation: Uberworld. The Economist 420 (9005):9. Retrieved from: http://www.econo mist.com/news/leaders/21706258-worlds-most-valuable- startup-leading-race-transform-future  

Terry, M (2009). Twittering healthcare: social media and medi- cine. Telemed J E Health; 15: 507-510.

Tesch, R. (1990). Qualitative research: Analysis types and software tools. Bristol, PA: Falmer 

Transport for London v. Uber London Limited. (2015). EWHC (Admin) 2918 CO/1449/2015, [11], (Eng.).

Tsai, S., Crawford, E., & Strong, J. (2018). Seeking virtual social support through blogging: A content analysis of published blog posts written by people with chronic pain. DIGITAL HEALTH4, 2055207618772669. https://doi.org/10.1177/2055207618772669

Tversky, A., & Kahneman, D. (1974). Judgment under Uncertainty: Heuristics and Biases. Science185(4157), 1124–1131. https://doi.org/10.1126/science.185.4157.1124

Uber Technologies, Inc. (UBER) (2020). Profile, business summary. Yahoo! Finance. Retrieved from https://finance.yahoo.com/quote/UBER/

UZ. (n.d.). Uberzone - Le Forum des Chauffeurs Professionnels VTC. Uberzone - Le Forum des Chauffeurs Professionnels VTC. Retrieved July 31, 2020, from https://uberzone.fr/

Vaccaro, A. (2016, December 05). Highly touted Boston-Uber partnership has not lived up to hype so far. Boston.com.

Vaughan, R., & Hawksworth, J. (2014). The sharing economy: how will it disrupt your business?. Retrieved from https://pwc.blogs.com/files/sharing-economy-final_0814.pdf

Vaughan R., & Hawkswort, J. (2014). Assessing the size and presence of the collaborative economy in Europe. Retrieved from https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi9nMegm_7qAhVJzqQKHTRoCUgQFjABegQIBBAB&url=http%3A%2F%2Fec.europa.eu%2FDocsRoom%2Fdocuments%2F16952%2Fattachments%2F1%2Ftranslations%2Fen%2Frenditions%2Fnative&usg=AOvVaw3mGJ-2pMjjmaDm1MKzzFNz

Wallenstein, J., Shelat, U., (2017). Hopping Aboard the Sharing Economy. BCG. Retrieved from: https://www.bcg.com/en-ch/publications/2017/strategy-accelerating- growth-consumer-products-hopping-aboard-sharing-economy.aspx

World Economic Forum. (2017).  Collaboration in Cities: From Sharing to ‘Sharing Economy’. Retrieved from http://www3.weforum.org/docs/White_Paper_Collaboration_in_Cities_report_2017.pdf

www.uber.com

Yang, S., Song, Y., Chen, S., & Xia, X. (2017). Why are customers loyal in sharing-economy services? A relational benefits perspective. Journal of Services Marketinghttps://doi.org/10.1108/JSM-01-2016-0042

 

Download scriptie (879.93 KB)
Universiteit of Hogeschool
Vrije Universiteit Brussel
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Jo Pierson