The New York Times: onafhankelijke journalistiek of instrument van het Amerikaanse War on Terror-narratief?

Myrthe
Timmermans

We leven (terecht) in een tijd van buitengewoon veel aandacht voor inclusiviteit en racisme. De media zijn streng voor overheden, maar ook voor andere organisaties als het gaat om bijvoorbeeld te veel ‘witte mensen’ of te weinig vrouwen aan het woord. Maar ook de academische wereld kan én moet op zijn beurt zelfs streng zijn voor diezelfde media.

In haar media-kritisch onderzoek richt Myrthe Timmermans nu de schijnwerpers op The New York Times, een van ‘s werelds grootste krantentitels. Dit Amerikaanse medium is een van de belangrijkste instanties die dit zogenaamde niet-woke-gedrag veroordeelt, of zo profileert het zich in elk geval. Maar is hun eigen verslaggeving wel zo divers als ze zelf beweren? Krijgen we niet vooral een westerse (en eenzijdige) blik op de wereld voorgeschoteld?

In het kader van het doctoraatsonderzoek van Bette Dam, Nederlandse onderzoeksjournaliste en Afghanistan-experte aan de Sciences Po, nam Timmermans de Afghanistan-verslaggeving van The New York Times onder de loep. De uitkomsten zijn niet mild. Het lijkt er soms op dat een krant als The New York Times toch nog een belangrijk bastion is waar koloniaal denken heerst. 

De keuze voor dat medium is niet toevallig. Als een van de grootste spelers binnen de internationale media, behoort de krant onmiskenbaar tot de belangrijkste agenda setters. De editoriale en journalistieke keuzes van The New York Times beïnvloeden andere media wereldwijd, waaronder ook Belgische nieuwsmerken. “Onderschatten hoe ver de macht van The New York Times reikt, zou naïef zijn”, stelt Timmermans.

Het onderzoek zoomde in op de periode 2002-2021. 690 artikelen over de oorlog in Afghanistan werden geanalyseerd. De thesis ging na welke bronnen het Amerikaanse medium gebruikte en welk narratief hierdoor domineerde.

Al snel werd duidelijk dat The New York Times vooral westerse ‘elitebronnen’ aan het woord liet. Door deze bias heeft het jarenlang belangrijke ‘suppressed narratives’ zoals vredeoffers gemist in zijn verslaggeving over Afghanistan. Het Amerikaanse War on Terror-narratief domineerde, omdat (vooral) Amerikaanse overheidsbronnen de bovenhand kregen. “Maar deze militaire en officiële bronnen hadden vaak geen idee van de complexiteit van het land”, zegt Timmermans. “Ze propageerden het oorlogsnarratief op een land dat eigenlijk niet meer in oorlog was. Dit wakkerde het geweld alleen maar aan waardoor het aantal slachtoffers toenam.”

Een andere zijde van het Afghaanse verhaal

Leunend op het academisch werk van Stathis Kalyvas (Oxford University) legt Timmermans uit hoe bepaalde micro-verhalen verwaarloosd werden door enkel het macro-narratief van terreur en oorlog te omarmen. Deze micro-verhalen, door onze westerse blik afgedaan als ‘lokaal’ en dus minder belangrijk, zijn net de verhalen die de broodnodige inzichten hadden kunnen bieden, niet enkel in het land maar ook in het conflict. Zo bijvoorbeeld de vele gevallen van ‘false reporting’, waarbij lokale bestuurders al snel ontdekten hoe de Amerikanen voor hun persoonlijke belangen te laten opdraven. Een vinger met het bijbehorende zinnetje “Daar zit Taliban!” en de Amerikaanse troepen werden zonder medeweten ingeschakeld in lokale – vaak eeuwenoude – rivaliteiten.

 

image-20221002110948-1

 

Verder toont het onderzoek dat hoewel Afghaanse bronnen iets meer dan de helft van het totaal uitmaken, deze bronnen gebruikt worden om het Amerikaanse narratief te bevestigen en te versterken. Zo zijn er veel Afghaanse bronnen, maar dan vooral Afghaanse high-level officials zoals presidenten en ministers, die het Amerikaanse narratief van ‘dit is oorlog tegen terreur’ sterk omarmen en verspreiden. Bovenstaande grafiek illustreert deze focus op geweld: 74 procent van de artikelen waarin de Afghaanse regering een stem kreeg, ging over geweld. Er komen ook beduidend minder niet-officiële Afghaanse bronnen zoals burgers aan bod. Wanneer ze dan toch een stem krijgen, resoneert deze vooral binnen het oorlogsframe van terreur. Aandacht voor andere thema’s zoals vredeoffers, onderhandelingen, diplomatie of tribale oplossingen is er nagenoeg niet.

 

image-20221002110948-2

 

Maar ook vrouwen komen amper aan bod in de artikelen, zichtbaar in de grafiek hiernaast. Hoewel The New York Times nu moord en brand schreeuwt wanneer het gaat om (de onderdrukking van) vrouwenrechten in Afghanistan, liet het er zelf de afgelopen twintig jaar slechts een handjevol aan het woord. Wanneer Afghaanse vrouwen dan toch een stem krijgen, worden ze vooral opgevoerd als getuige van geweld, binnen het alom bekende War on Terror-frame.

Daarnaast ontdekte Timmermans dat The New York Times vooral in de pen klimt wanneer het gaat om een Amerikaans nieuwsfeit. Zo heeft de krant enorm veel aandacht voor gesneuvelde Amerikaanse troepen, maar de vele duizenden Afghaanse burgers die het leven lieten in het conflict, verdwijnen in de marge. 

Ook belangrijke vredeoffers zoals die van de Taliban in 2001 (een suppressed narrative) blijven simpelweg onbesproken, waardoor we vaak slechts een kant van het verhaal te zien krijgen. “Deze westerse bias in de mainstream media is een diepgeworteld probleem waardoor conflict net wordt aangewakkerd, iets waar we dus snel vanaf moeten”, stelt Timmermans.

Tijd voor betere journalistiek       

Daarom is het tijd voor verandering, tijd om af te stappen van deze vorm van one-sided verslaggeving. Het publiek heeft namelijk recht op een betere vorm van journalistiek. Door een brug te slaan tussen het journalistieke veld en de academische wereld hoopt Bette Dam, op basis van onder andere deze onderzoeksresultaten, dit te bereiken. Dam en Timmermans werpen in een vervolgonderzoek ook een licht op hoe de Vlaamse en Nederlandse media het hebben gedaan.

Dit onderzoek houdt The New York Times een spiegel voor over twintig jaar Afghanistan-verslaggeving, maar wil hen in een volgende fase ook de hand reiken om samen na te denken hoe we kunnen loskomen van deze geïnternaliseerde westerse bias om tot een vorm van journalistiek te komen die voortdurend oog heeft voor een minder ‘wit’ verhaal en net een meer globaal verhaal, iets wat The New York Times ook belooft aan de lezers in het mission statement: “We seek the truth and help people understand the world. We help a global audience understand a vast and diverse world.”[1]

 

[1] https://www.nytco.com/company/mission-and-values/

Bibliografie

AFP. (2019, August 30). US to keep 8,600 troops in Afghanistan even after deal.

Dawn. https://www.dawn.com/news/1502511

 

Aikins,        M.        (2011,        November). Our        Man        in        Kandahar. The Atlantic. https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2011/11/our-man- in-kandahar/308653/

 

Altheide, D.L. (2007). The Mass Media and Terrorism. Discourse & Communication 1(3), 287-308. DOI: 10.1177/1750481307079207

 

BBC News. (September 3, 2021). Afghanistan: What has the conflict cost the US and its allies?. BBC. https://www.bbc.com/news/world-47391821

 

Beck, U. (2009). Critical Theory of World Risk Society: A Cosmopolitan Vision. Constellations, 16(1). 1-20. https://doi.org/10.1111/j.1467- 8675.2009.00534.x

 

Bennett, W.L. (1990). Toward a Theory of Press-State Relations in the United States. Journal        of                                     Communication,                             40(2),             103-

125. https://doi.org/10.1111/j.1460-2466.1990.tb02265.x

 

Bennet, W.L., Lawrence, R.G., & Livingston, S. (2007). When the Press Fails: Political Power and the News Media from Iraq to Katrina. The University of Chicago Press.

 

Berglez, P. (2013). Global Journalism: Theory and Practice. Peter Lang.

 

Bird, T., & Marshall, A. (2011). Afghanistan: How the West lost its way. Yale University Press.

 

Brooks, R. A., Campbell, T. J., Ndung’u, G., Okwir, M. D., & Taskovic, A. (2014). Afghanistan in the British Print Media. British and Irish Agencies Afghanistan Group (BAAG). https://www.baag.org.uk/resources/baaglse- afghanistan-british-print-media-june-2014

 

Bose, P. (2020). Intervention Narratives: Afghanistan, the United States and the Global War on Terror. Rutgers University Press.

 

Boyd-Barett, O. (2004a). Judith Miller, The New York Times, and the propaganda model. Journalism Studies, 5(4), 435-449. DOI: 10.1080/14616700412331296383

 

Boyd-Barett, O. (2004b). Understanding: The Second Casualty. In S. Allan & B. Zelizer (Eds.), Reporting War: Journalism in Wartime (pp. 25-42). Routledge.

 

Burns, R., & Lederman, J. (2017, August 21). WATCH: Trump says U.S. can’t afford ‘hasty’          withdrawal                          from                         Afghanistan.  PBS.

 

https://www.pbs.org/newshour/world/watch-trump-says-u-s-cant-afford- hasty-withdrawal-afghanistan

 

Bush, G.W. (2001, September 20). Text: President Addresses the Nation [Speech Transcript]. The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/wp- srv/nation/specials/attacked/transcripts/bushaddress_092001.html

 

Carlson, M. (2009). Dueling, Dancing, or Dominating? Journalist and Their Sources. Sociology Compass (3/4), 526-542. DOI: 10.1111/j.1751- 9020.2009.00219.x 

 

Chayes, S. (2007). The Punishment of Virtue: Inside Afghanistan After the Taliban.

Penguin Books.

 

Chomsky, N., & Herman, E.S. (1998). Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media. Pantheon Books. 

 

Cleveland, W.L., & Bunton, M. (2016). A History of The Modern Middle East (6th ed).

Westview Press.

 

Colhoun, D. (2014, November 14). Why ISIS coverage sounds familiar. Columbia Journalism    Review.

https://archives.cjr.org/behind_the_news/why_isis_coverage_sounds_famil. php

 

Coll, S. (2018). Directorate S: The C.I.A. and America’s secret wars in Afghanistan and Pakistan. Penguin Press.

 

Cottle S. (2009). Global Crises in the News: Staging New Wars, Disasters and Climate Change. International Journal of Communication, 3, 494-516. https://ijoc.org/index.php/ijoc/article/view/473

 

Cozma, R., Hamilton, J.M., & Lawrence, R. (2012). NYT Pulitzer Stories Show More Independence in Foreign Sourcing. Newspaper Research Journal, 33(2), 84- 99. DOI: 10.1177/073953291203300207 

 

Crawford, N. C., & Lutz, C. (2021). Human Cost of Post-9/11 Wars: Direct War Deaths in Major War Zones, Afghanistan & Pakistan (Oct. 2001 – Aug. 2021); Iraq (March 2003 – Aug. 2021); Syria (Sept. 2014 – May 2021); Yemen (Oct. 2002 – Aug. 2021) and Other Post-9/11 War Zones. Watson Institute for                        International                           and           Public           Affairs. https://watson.brown.edu/costsofwar/figures/2021/WarDeathToll

 

Culhane, W., & Spangenberg K. (2018). Western Media Sourcing in the War on Terror [Unpublished paper]. Sciences Po Paris. 

 

Dam, B. (2010, June 10). The Story of ‘M’: US-Dutch Shouting Matches in Uruzgan. Afghanistan Analysts Network. https://www.afghanistan- analysts.org/en/reports/international-engagement/guest-blog-the-story-of-m- us-dutch-shouting-matches-in-uruzgan/ 

 

Dam,    B.    (2011,   May    22). The    cycle    of    revenge.   The    Sydney    Morning Herald. https://www.smh.com.au/national/the-cycle-of-revenge-20110521- 1exzc.html 

 

Dam, B. (2014). A Man and a Motorcycle: How Hamid Karzai became Afghanistan’s President. Ipso Facto.

 

Dam, B. (2016, October 17). Hoe de Amerikanen in 2001 de vredesdeal met de taliban onder het vloerkleed veegden. Vrij Nederland. https://www.vn.nl/hoe-de- amerikanen-in-2001-de-vredesdeal-met-de-taliban-onder-het-vloerkleed- veegden/

 

Dam,         B.         (2019a). Op zoek naar de vijand:         Het verhaal van een terrorist die een vriend wilde zijn. De Bezige Bij. 

Dam,            B.            (2019b). The            Secret            Life            of            Mullah Omar. Zomia Center. https://www.zomiacenter.org/projects/secrethistorymu llahomar 

 

Dam, B. (2021, August 11). Pas op voor de schoonmaker: Afghanistan en het eenzijdige verhaal. De Groene Amsterdammer, 32, 30-34. https://www.groene.nl/artikel/pas-op-voor-de-schoonmaker

 

Darda, J. (2017). Kicking the Vietnam Syndrome Narrative: Human Rights, the Nayirah Testimony, and the Gulf War, American Quarterly, 69(1), 71- 92. DOI: 10.1353/aq.2017.0004

Dearing, W.J., & Rogers, E.M. (1996). Agenda-Setting. SAGE Publications. Foerstel, H.N. (2001). From Watergate to Monicagate: Ten Controversies in Modern

Journalism and Media. Abc-Clio.

 

Frau-Meigs, D., Nicey, J., Palmer, M., Pohle, J., & Tupper, P. (2012). From NWICO to WSIS: 30 years of Communication Geopolitics. Actors and Flows, Structures and Divides. Intellect.

 

Gall, C. (2014). The Wrong Enemy. America in Afghanistan 2001-2014. Houghton Mifflin Harcourt.

 

Galtung, J. (2002). Peace Journalism: A Challenge. In W. Kempf et al. (Eds.), Journalism and the New World Order, Vol. 2. Studying the War and the Media (pp. 260-280). Nordicom. 

 

Gans, H. J. (2003). Democracy and the News. Oxford University Press.

 

Gans, H. J. (2004). Deciding What’s News: A Study of CBS Evening News, NBC Nightly News, Newsweek, and Time. Northwestern University Press.

 

Gopal, A. (2014). No Good Men among the Living: America, the Taliban, and the war through Afghan eyes. Picador.

 

Hacket, R. A. (1984). Decline of a Paradigm? Bias and Objectivity in News Media Studies. Critical Studies in Mass Communication, 1(3), 292-259. https://doi.org/10.1080/15295038409360036

 

Hackett, R. A. (2001). Covering up the ‘war on terrorism’: The Master Frame and the Media Chill. Canadian Business and Current Affairs, 8(3), 8–11.

 

Haider, A. S. (2017). Frequency Analysis as a Way of Uncovering News Foci: Evidence from the Guardian and The New York Times. International Journal of English Linguistics, 7(2), 1-20. http://dx.doi.org/10.5539/ijel.v7n2p1

 

Hallin, D.C. (1986). The “Uncensored War”: The Media and Vietnam. Oxford University Press.

 

Hallin, D.C., Manoff, R.K., & Weddle J.K. (1993). Sourcing Patterns of National Security Reporters. Journalism & Mass Communication Quarterly, 70(4), 753-766. https://doi.org/10.1177%2F107769909307000402

 

Hatef, A., & Luqiu, R. (2021). Media and Intervention: Examining Representations of Afghan Women in The New York Times. Journalism Practice 12(5), 688- 703. https://doi.org/10.1080/17512786.2020.1749110

 

Herman, E. H. (2010). The Propaganda Model: a retrospective. Journalism Studies, 1(1), 101-112. http://dx.doi.org/10.1080/146167000361195

 

Higgins, K.C. (2020, June 9). Why police violence is a media problem. The London School          of                       Economics                          and            Political           Science. https://blogs.lse.ac.uk/medialse/2020/06/09/why-police-violence-is-a- media-problem/

 

Ibelema, M. (2008). The African Press, Civic Cynicism, and Democracy. Palgrave Macmillan.

 

ISAF (2012, March 3). History. Afghanistan International Security Assistance Force. Retrieved      from

https://web.archive.org/web/20120303174231/http://www.isaf.nato.int/histo ry.html

 

Izadi, F., & Saghaye-Biria, H. (2007). A Discourse Analysis of Elite American Newspaper Editorials: The Case of Iran’s Nuclear Program. Journal of Communication                          Inquiry,           31(2),  140-165.

https://doi.org/10.1177/0196859906298073

 

Jackson, R. (2020, May 12). War on terrorism. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/war-on-terrorism

 

Jackson, H.M. (2021). The New York Times Distorts the Palestinian Struggle: A Case Study of Anti-Palestinian Bias in American News Coverage of the First and Second Palestinian Intifadas [Unpublished paper]. Massachusetts Institute of Technology. 

Kalyvas, S. N. (2006). The Logic of Violence in Civil War. Cambridge University Press.

 

Keane, J. (2022, June 20). Journalism and Democracy in the Age of Metaverse Wars. Democracy  and      Its                              Enemies,   Retrieved                         from https://johnkeane.substack.com/p/journalism-and-democracy-in-the-age

 

Kellner, D. (2008). War Correspondents, the Military, and Propaganda: Some Critical Reflections. International                                                Journal       of       Communication,       2, 297- 330. https://www.researchgate.net/publication/228478028_War_correspond ents_the_military_and_propaganda_Some_critical_reflections 

 

Koetsenruijter, W., & Van Hout, T. (2018). Methoden voor journalism studies. Boom Uitgevers Amsterdam.

 

Kuypers, J.A., Cooper, S.D., & Althouse, M.T. (2008). The President and the press: The framing of George W. Bush’s speech to the United Nations on November 10, 2001. The American Communication Journal, 10(3). 1-22. http://www.ac-journal.org/?page_id=37

 

Llamas-Rodriguez, J., & Saglier, V. (2021, August 31). Postcolonial Media Theory. Oxford          Research                                                Encyclopedias. https://oxfordre.com/communication/view/10.1093/acrefore/978019022861 3.001.0001/acrefore-9780190228613-e-

1065#:~:text=Postcolonial%20accounts%20of%20piracy%2C%20repair,ten ets%20of%20traditional%20media%20theories.

 

Lugo-Ocando, J. (2015). Journalists do live in a parallel universe: A response to practitioner critiques of journalism academics. Journal of Applied Journalism & Media Studies, 4(3). 369-379. https://doi.org/10.1386/ajms.4.3.369_1

Lynch, J., & McGoldrick, A. (2005). Peace Journalism. Hawthorn Press.  MacArthur, J. R. (1992, January 6). Remember Nayirah, Witness for Kuwait? The

New York Times. https://www.nytimes.com/1992/01/06/opinion/remember- nayirah-witness-for-kuwait.html

 

MacArthur, J.R. (2004). Second Front: Censorship and Propaganda in the 1991 Gulf War. University of California Press.

 

Martin, M. (2017). An Intimate War: An Oral History of the Helmand Conflict. Hurst & Company.

 

Maté, A., & Goodman, A. (2013, May 7). Robert Fisk on Syria’s Civil War, Chemical Weapons “Theater” & Obama’s Backing of Israeli Strikes. Democracy Now. https://www.democracynow.org/2013/5/7/robert_fisk_on_syrias_civil_war? autostart=true

McLaughlin, G. (2002). The War Correspondent. Pluto Press. 

Miller Center. (n.d.). September 22, 2001: Address on the U.S. Response to the Attacks of     September       11.       Miller           Center. https://millercenter.org/the- presidency/presidential-speeches/september-22-2001-address-us-response- attacks-september-11 

 

Miller, D., & Mills, T. (2009). The Terror Experts and the Mainstream Media: The Expert Nexus and its Dominance in the News Media. Critical Studies on Terrorism, 2(3), 414-437. https://doi.org/10.1080/17539150903306113

 

Mitra, S. (2019). ‘Picturing Afghan Women’ for Western audiences: The Afghan perspective. Journalism,    21(6),  800-820.

https://doi.org/10.1177/1464884919849359

 

Morewedge, C. K., Yoon, H., Scopelliti, I., Symborski C. W., Korris, J. H., & Kassam,

K. S. (2015). Debiasing Decisions: Improvised Decision Making With a Single Training Intervention. Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences, 2(1). 129-140. https://doi.org/10.1177/2372732215600886

 

Mowlana, H. (2018). Triumph Of The Image: The Media's War In The Persian Gulf, A Global Perspective. Avalon Publishing.

 

Mukhopadhyay, D. (2014). Warlords, Strongman Governors, and the State in Afghanistan. Cambridge University Press

 

Neumann, R. E. (2015). Failed Relations between Hamid Karzai and the United States. What Can We Learn? Washington DC, United States Institute of Peace.

 

Nothias, T. (2020). Postcolonial Reflexivity in the News Industry: The Case of Foreign Correspondents in Kenya and South Africa. Journal of Communication, 70(2), 245-273. https://doi.org/10.1093/joc/jqaa004

 

Ottosen, R. (2010). The War in Afghanistan and Peace Journalism in Practice. Media, War & Conflict, 3(3), 261-278. https://www.jstor.org/stable/26000185

 

Oxford Reference. (n.d.). Spheres of consensus, legitimate controversy, and deviance. In    Oxford Reference.      Retrieved                    from https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/oi/authority.201108031005 23227

 

Peleg, S. (2006). Peace Journalism through the Lens of Conflict Theory: Analysis and Practice.      Conflict           &                    Communication   Online,                    5(2),           1-17.

https://www.researchgate.net/publication/264725593_Peace_Journalism_thr ough_the_Lens_of_Conflict_Theory_Analysis_and_Practice

 

Pierson, D. (2022). Hierarchy of Afghan Sources in Western Media Reporting on the Afghanistan conflict. [Unpublished paper]. Free University of Brussels.

 

PTI (2016, December 16). Obama gives Karzai a time line of 18 to 24 months. The Hindu. https://www.thehindu.com/news/international/Obama-gives-Karzai- a-time-line-of-18-to-24-months/article16851016.ece#

 

Rafeeq, A., & Jiang, S. (2018). From the Big Three to elite news sources: a shift in international news flow in three online newspapers TheNational.ae, Nst.com.my, and Nzherald.co.nz, The Journal of International Communication, 1-19. DOI: 10.1080/13216597.2018.1444663

 

Reese, S. D. (2001). Understanding the Global Journalist: a hierarchy-of-speeches approach. Journalism Studies, 2(2), 173-182. DOI: 10.1080/14616700118394

 

Reese, S.D. (2007). The Framing Project: A Bridging Model for Media Research Revisited. Journal of Communication, 57(1), 148-154. DOI:10.1111/j.1460- 2466.2006.00334.x

 

Reese, S. D. (2009). Managing the symbolic arena. The media sociology of Herbert Gans. In C. Holtz-Bacha, G. Reus, & L. B. Becker (Eds.), Wissenschaft mit Wirkung (pp. 279-293). VS Verlag für Sozialwissenschaften.

 

Robinson, P. (2001). Theorizing the Influence of Media on World Politics. Models of Media Influence on Foreign Policy. European Journal of Communication, 16(4), 523-544. DOI: 10.1177/0267323101016004005

 

Scott, B., & McChesney, R.W. (2002). [Review of the book The Brass Check, by U. Sinclair]. Monthly Review, https://monthlyreview.org/2002/05/01/upton- sinclair-and-the-contradictions-of-capitalist-journalism/

 

Scott, B., & McChesney, R.W. (2003). Introduction. In Sinclair, U. (Ed.), The Brass Check (reprinted from ninth edition, pp. ix-xxxiii). University of Illinois Press.

 

Sigal, L.V. (1999). Reporters and Officials: The Organization and Politics of Newsmaking. In H. Tumber (Ed.), News: A Reader (pp. 224-234). Oxford University Press.

 

Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction. (n.d.). Funding tables. Retrieved      July     3,                                    2022,                  from https://www.sigar.mil/quarterlyreports/fundingtables/index.aspx?SSR=6&S ubSSR=25&WP=Funding%20Tables

 

Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction. (n.d.). Governance & Development.           Retrieved                                  July                    3,                2022,      from https://www.sigar.mil/quarterlyreports/fundingtables/interactive.aspx?SSR= 6&SubSSR=25&Sub2SSR=28&WP=Governance%20and%20Development

 

Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction. (n.d.). Security. Retrieved July   3,         2022,   from https://www.sigar.mil/quarterlyreports/fundingtables/interactive.aspx?SSR= 6&SubSSR=25&Sub2SSR=27&WP=Security

 

Stack, M. (2013). Sourcing and Framing the ‘War on Terror’: A Study of Attribution in Elite Newspaper Coverage. [Unpublished paper]. Dublin City University.

 

Strick van Linschoten, A., & Kuehn, F. (2011). Separating the Taliban from Al- Qaeda: The Core of Success in Afghanistan. New York University Center on International Cooperation. https://cic.nyu.edu/regioncountry/afghanistan?page=24

 

Strick van Linschoten, A., & Kuehn, F. (2012). An Enemy We Created: The Myth of the Taliban/Al-Qaeda Merger in Afghanistan, 1970-2010. Hurst & Company.

 

Sundaram, A. (2017). Forgotten Newsmakers: Postcolonial chronicles of stringers and local journalists in Central Africa. [Unpublished paper]. University of East Anglia.

 

Takenaga, L. (2010, January 17). Why The Times Published a Disturbing Photo of Dead Bodies After an Attack in Nairobi. The New York Times. https://www.nytimes.com/2019/01/17/reader-center/nairobi-kenya- photo.html?smid=tw-nytimes&smtyp=cur

 

The Economist. (2021, August 21). From Saigon to Kabul: what America’s Afghan fiasco           means  for       the                              world. https://www.economist.com/briefing/2021/08/21/from-saigon-to-kabul- what-americas-afghan-fiasco-means-for-the-world

 

The         New         York         Times.         (n.d.).         Mission         and         Values.

https://www.nytco.com/company/mission-and-values/

Tumber, H. (2009). Covering War and Peace. In K. Wahl-Jorgensen, & T. Hanitzsch (Eds.), The Handbook of Journalism Studies (pp. 386-397). Taylor & Francis.

 

Usher, N. (2011, March 21). “News media are targeted but audiences are not”: Herbert         Gans   on                   multiperspectival                               journalism.      NiemanLab. https://www.niemanlab.org/2011/03/news-media-are-targeted-but- audiences-are-not-herbert-gans-on-multiperspectival-journalism/

 

Van Dijk, T.A. (2012). The Role of the Press in the Reproduction of Racism. In M. Messer, R. Schroeder, & R. Wodak (Eds.), Migrations: Interdisciplinary Perspectives                            (pp.      15-29). Springer. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-7091-0950-2_2

 

Van Leuven, S. (2009). De wereld, ons huis? [Unpublished paper]. Universiteit Gent.

Van Leuven, S., Heinrich, A., & Deprez, A. (2015). Foreign Reporting and Sourcing Practices in the Network Sphere: A Quantitative Content Analysis of the Arab Spring in Belgian News Media, New Media & Society, 17(4), 573-591. DOI: 10.1177/1461444813506973

 

Wasburn, P.C. (2002). The Social Construction of International News. We’re Talking about Them, They’re Talking about Us. Greenwood Publishing Group.

White, J. (2020). Terrorism and the Mass Media. Royal United Services Institute for Defense an. Security Studies. https://rusi.org/publication/occasional- papers/terrorism-and-mass-media 

 

Who is ASTRSC for? (2017). ASTRSC. https://astrsc.com/hestia-front/who-is-astrsc- for/

 

Witte, G. (2021, August 16). Afghanistan War. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/event/Afghanistan-War

Universiteit of Hogeschool
Vrije Universiteit Brussel
Thesis jaar
2022
Promotor(en)
Jelle Mast en Bette Dam