Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Het langdurig nuchter houden van patiënten voor endoscopische onderzoeken: eenvoud of noodzaak?

UC Leuven-Limburg
2022
An-Sofie
Iser
Genomineerde shortlist Scriptieprijs
Onderzoek naar het nuchterbeleid (nuchter blijven vanaf middernacht) omtrent endoscopische onderzoeken. Confronterend verschil tussen de aanbevelingen van de literatuur en wat er in de praktijk gebeurd. Raadpleging van wetenschappelijke artikels en interview met assistent-arts om de problematiek te bespreken.
Meer lezen

'De mondhygiënist: Een nieuwe (tot nu toe onbekende) essentiële zorgverlener binnen het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose'

UC Leuven-Limburg
2022
Louise
Fouyn
  • Emma
    Pareng
Inclusie van de mondhygiënist in het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose. Effecten van deze aandoening op de (mond)gezondheid van de personen en hoe de mondhygiënist hierop kan inspelen.
Meer lezen

Vermoeibaarheid van de tongspieren en gepercipieerde inspanning bij de ziekte van Parkinson

Thomas More Hogeschool
2019
Isabelle
Raskin
Deze studie onderzoekt of de tongspieren van personen met de ziekte van Parkinson vermoeibaar zijn én of deze personen de geleverde tongkrachtinspanningen correct kunnen inschatten.
Meer lezen

Malnutritie en infecties bij bewoners in een woonzorgcentrum

Vrije Universiteit Brussel
2016
Els
Suys
Nutritionele screening is noodzakelijk om de levenskwaliteit van ouderen te bevorderen. Er is een relatie tussen malnutritie en infecties bij ouderen. Er is voldoende preventie, screening en behandeling noodzakelijk van malnutritie om het risico op inflammatie en de weerslag op het fysiek functioneren van de bewoners in een woonzorgcentrum te beperken.
Meer lezen

Alternatieve zoetstoffen in de preventie van obesitas

Universiteit Antwerpen
2013
Jinthe
Van Loenhout
InleidingHet instinct om van een zoete smaak te houden, is aangeboren. Deze zoete smaak wordt meestal bekomen door calorische suikers toe te voegen. Ze geeft ons een aangenaam gevoel en helpt om onaangename componenten te maskeren (Reedy en Krebs-Smith, 201. De primaire bron van calorische suikers zijn frisdranken (American Dietetic Association, 2004). Deze worden voornamelijk besproken in deze review.De laatste jaren is de consumptie van calorische suikers erg gestegen over alle delen van de wereld, waardoor men ook een stijging ziet in de obesitas epidemie (Popkin en Nielsen, 2003).
Meer lezen

Knelpunten in de curatieve oncologische thuisverpleging

Thomas More Hogeschool
2011
Lore
Van Loo
  • Micheline
    Van Hooste
Knelpunten in de curatieve oncologische thuisverplegingInleidingUit ervaring weten we dat een oncologische patiënt niet altijd over een verpleegkundige in de thuissituatie beschikt. In sommige situaties zou het zinvol zijn om beroep te kunnen doen op een verpleegkundige van de thuiszorg. Op de afdeling horen we vaak van patiënten dat ze thuis niet weten wat ze moeten doen in bepaalde situaties (bv.:ontstekingen van de mond, misselijkheid,…).
Meer lezen