Van een papieren naar een digitale wereld - Een onvermijdelijke evolutie voor ondernemingen?

Serena
Van der Donckt

VAN EEN PAPIEREN NAAR EEN DIGITALE WERELD - EEN ONVERMIJDELIJKE EVOLUTIE?

Digitalisering. We hebben allemaal een andere mening omtrent dit thema. Sommigen zijn prodigitalisering, terwijl anderen zeer doemdenkend zijn en bij het horen van dit begrip meteen een scène van de ondergang van de mensheid voor ogen hebben. Maar wie heeft het nu bij het rechte eind? Biedt digitalisering ons werkelijk enkel voordelen? Of zorgt deze evolutie langzaam maar zeker voor een mensdom dat onderdanig is aan machines?

Digitalisering in onze maatschappij
Welke gevolgen digitalisering op onze maatschappij zal hebben, zal enkel de tijd ons leren. Maar hoe we het ook draaien of keren, wij zijn degenen die dagelijks in contact komen met deze evolutie. Denkt u maar aan al de sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, etc.  De tijd van vriendenboekjes en briefjes is voorbij. Alles wordt via Internet gedeeld. We willen dat iedereen weet hoe het met ons gesteld is en wat de laatste nieuwtjes zijn. Velen kunnen dit misschien allemaal zeer leuk en “cool” vinden, maar om eerlijk te zijn, ik ben er helemaal niet zo gerust in. Vroeger was het namelijk veel veiliger om met elkaar te communiceren. Een brief is eenvoudig te vernietigen, maar alles wat je ooit via Facebook of dergelijke hebt gedeeld,  blijft voor altijd geregistreerd. Van privacy is tegenwoordig geen sprake meer.

Digitalisering binnen ondernemingen
Digitalisering is een thema dat ook vaak aan bod komt binnen ondernemingen. Denk maar aan het archief van een onderneming. Vroeger werd alles analoog bijgehouden. De laatste jaren wordt er meer en meer gestreefd naar een digitaal archief. U kan misschien denken : “Een digitaal archief biedt toch zoveel voordelen voor een onderneming?”. Inderdaad, dat klopt. Maar vergeet niet….wat voordelen biedt, biedt  meestal ook nadelen. U wilt misschien niet stilstaan bij de nadelen van digitalisering, maar geloof me als ik zeg dat ik niet alleen sta in mijn twijfel omtrent de positieve effecten van digitalisering op onze maatschappij. Om het met de woorden van J.K. Rowling te zeggen:” Never trust anything that can think for itself if you can’t see where it keeps its brain.”

Digitale archivering: een aanknopingspunt voor mijn bachelorproef
Het is misschien niet zo moeilijk te achterhalen dat digitalisering een thema is dat mij enorm aanspreekt. Het was dan ook voor de hand liggend dat ik mijn bachelorproef zou schrijven omtrent dit onderwerp. Niet enkel worden de voor-en nadelen aangehaald van een digitaal archief, verder heb ik ook onderzoek gedaan naar wat het personeel van een onderneming vindt van een dergelijke digitalisering. Dit onderzoek heb ik uitgevoerd binnen de onderneming waar ik vijf maanden stage heb mogen lopen, namelijk Jan De Nul NV. Bij Jan De Nul NV hanteert men een archiveringsproces dat eigen is aan de onderneming. De verschillende stappen van het overzetten van het analoog archief naar een digitaal wordt tot in detail toegelicht in mijn bachelorproef.  Hoewel dit onderzoek me enkele verrassende resultaten heeft opgeleverd, vroeg ik me ook af hoe het op wettelijk vlak nu eigenlijk zit. Hoe zit het wanneer een onderneming z’n archief volledig heeft gedigitaliseerd en plotseling voor de rechtbank moet verschijnen? Heeft een digitaal archief enige vorm van bewijskracht? Het is misschien allemaal veel om te verwerken, maar eigenlijk komt het neer op het volgende: Het is aan de onderneming zelf om te beslissen wat het beste is voor de onderneming en waarom deze voor een bepaalde archiveringsmethode heeft gekozen. Bij het nemen van een beslissing is het niet enkel belangrijk om aan het belang van de onderneming zelf te denken, maar ook aan die van het personeel. Zonder de volledige medewerking van het personeel is het praktisch onmogelijk om een digitaal archief tot z’n recht te laten komen.

Wat brengt de toekomst?
Om nog even terug te komen op het feit of het mensdom onderdanig zal zijn aan machines in de toekomst, kan ik het volgende meedelen. Het is aan ons om te zorgen dat de toenemende digitalisering en ons vertrouwen in machines niet uit de hand zal lopen. Terminator hielp John Connor misschien in zijn strijd tegen de machines, maar in deze wereld zijn wij degenen die hier een stokje voor moeten steken. En indien ons dit niet zou lukken… we’ll be back!