Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Studie van de bundelpositiemetingen voor de luminositeitscalibratie in CMS

Universiteit Gent
2022
Maarten
De Coen
Deze scriptie omvat een studie van de positiemetingen in de LHC deeltjesversneller. Die metingen zijn een vereiste om nauwkeurig de afmetingen van de protonen pakketjes in de LHC te bepalen en zo precies fyische kansen te kunnen meten.
Meer lezen

Een Geavanceerde Statistische Aanpak in de Zoektocht naar Astrofysische Tau Neutrino's met IceCube

Universiteit Gent
2018
Simon
De Kockere
Deze scriptie bestudeert een statistische methode die de zoektocht naar astrofysische tau neutrino signalen met het IceCube Neutrino Observatorium zou kunnen verbeteren.
Meer lezen

Ontwerp van een SAR ADC in 65 nm CMOS technologie voor nucleaire toepassingen

KU Leuven
2017
Sven
Jansen
Elektronica faalt wanneer het wordt blootgesteld aan straling. Deze scriptie beschrijft het ontwerp van een analoog-digitaal convertor die wel gebruikt kan worden in dergelijke omgevingen.
Meer lezen

Search for stop quarks using the matrix element method at the LHC

Vrije Universiteit Brussel
2013
Lieselotte
Moreels
Een nieuwe aanpak van de zoektocht naar stop quarks aan de Large Hadron Collider met behulp van de matrixelementmethodeSinds de ontdekking van het Higgs deeltje in 2012 is het standaard model der deeltjes weer op het voorplan verschenen. Ondanks zijn opmerkelijke overeenkomst met experimentele resultaten kan dit model niet alles verklaren. Een mogelijke oplossing voor tal van onopgeloste vragen is de introductie van een nieuwe symmetrie, “supersymmetrie”, die deeltjes en krachten op gelijke voet behandelt.
Meer lezen

Integratie van een CAN bus in een ADPMS

Odisee
2011
Stijn
Wielandt
Communicatie in de ruimtevaart klaar voor de toekomstIn de ruimtevaartsector wordt een breed scala aan ruimtetuigen ontwikkeld, zoals satellieten, ruimteveren, marswagentjes, enz. Al deze ruimtetuigen hebben een gemeenschappelijk kenmerk: ze bezitten een boordcomputer die communiceert met alle elektronische onderdelen van het ruimtetuig, bijvoorbeeld een temperatuursensor of een zuurstofklep. Deze interne communicatie verliep de afgelopen decennia volgens gespecialiseerde militaire protocols.
Meer lezen