Windenergie voor een Senegalees pluimveebedrijf

Thomas
Snijders
  • Kristof
    Van Wassenhove

Als je in België eten aan het kopen bent voor de komende dagen, denk je voornamelijk na over waar je zin in hebt. In Senegal is dat helemaal anders. Als je daar eten aan het kopen bent denk je vooral na over welk eten er niet bederft als de koelkast een hele dag niet werkt door een stroompanne.

Elektriciteit: een vanzelfsprekendheid of een luxe?

In België laden we onze gsm’s op, gebruiken we verlichting of steken we eten in de koelkast zonder er bij na te denken. De (bijna) continue aanwezigheid van een werkend elektriciteitsnet is vanzelfsprekend voor velen. Helaas is dit niet in alle landen zo. In vele Afrikaanse landen treden er geregeld, zelfs op dagelijkse basis, stroompannes op. Dit is niet alleen vervelend indien men eten wilt bewaren, maar zorgt voor vele zelfstandigen en bedrijven voor immense inkomstenverliezen. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is het Senegalese pluimveebedrijf ‘Le Coquetier Social’ in Ndiéguène. Dit pluimveebedrijf, opgericht door de Belgische vzw Afractie, leidt straatkinderen op tot kippenboer. Elke stroompanne zorgt echter voor verliezen: de lampen in de kippenstallen vallen uit waardoor de kuikens niet kunnen groeien en de diepvriezer en koelkast vallen uit met als gevolg dat vlees en eieren bederven.

Figuur 1: De locatie van Le Coquetier Social [1]

 

Figuur 2: Eén van de kippenstallen in Le Coquetier Social

Oplossingen zoeken!

Om het pluimveebedrijf draaiende te houden, moest er dus een oplossing gezocht worden voor het elektriciteitsprobleem. Hiervoor nam Afractie contact op met vzw Students for Energy in Africa. Dit is een vzw die Vlaamse studenten de kans geeft om een energieproject uit te werken in een Afrikaans land. Zo zijn ze bij ons, Thomas Snijders en Kristof Van Wassenhove, twee masterstudenten industriële wetenschappen energie, terecht gekomen. Wij zijn meteen begonnen met het probleem in detail te bekijken. Zo zijn we gestart met het oplijsten van alle essentiële verbruikers, dit zijn toestellen die zeker niet zonder elektriciteit mogen vallen. Een belangrijke voorwaarde van Afractie was dat er enkel gebruik wordt gemaakt van groene energie.

We hebben drie mogelijke energiebronnen met elkaar vergeleken. De energieopwekking d.m.v. biomassa, waarbij kippenmest wordt gebruikt om energie op te wekken, bleek niet haalbaar. Hiervoor wordt er te weinig mest geproduceerd. Zonne-energie en windenergie waren dus de twee grootste kanshebbers. Vermits het pluimveebedrijf in een warme en stoffige omgeving ligt, en er geregeld een waterschaarste is, zijn zonnepanelen niet optimaal. De opbrengst van zonnepanelen daalt namelijk bij hoge temperaturen en als er stof op ligt. Vermits water onmisbaar is om de kippen te onderhouden, kunnen de zonnepanelen niet stofvrij gehouden worden door ze geregeld te kuisen. Hierdoor kwam een windmolen naar voren als beste oplossing. De energie die een windmolen opwekt, varieert echter met de windsnelheid. Hierdoor moet er een mogelijkheid bestaan om energie op te slaan. Hiervoor hebben we een vergelijking gemaakt tussen opslag m.b.v. waterstofgas en met batterijen. Wegens de veiligheid, de eenvoud en de grote beschikbaarheid in Senegal, werd er gekozen voor (gel)batterijen.

Ontwerp van de windmolen

Na de keuze van de energiebron was de volgende stap het ontwerp ervan. Om genoeg wind te vangen moet de windmolen hoog genoeg boven het landschap uitsteken. Op de locatie van Le Coquetier Social, waar kippenstallen en bomen staan, bleek dit 13m hoog te zijn. Er zijn echter verschillende types torens mogelijk voor windmolens. Wij hebben twee torenontwerpen vergeleken: een vakwerktoren en een tilt-up-toren. Een vakwerktoren bestaat uit metalen delen die op elkaar gezet worden, zoals te zien is in onderstaande figuur . Het nadeel hiervan is dat er op de toren geklommen moet worden, zowel bij de opbouw als bij het onderhoud van de windmolen. Het tweede torenontwerp dat we bekeken hebben, is een tilt-up-toren. Hierbij kan de windmolen gekanteld worden waardoor hij platgelegd kan worden. Dit heeft als voordeel dat de windmolen op de grond opgebouwd en daarna rechtgetrokken kan worden. Ook kan de windmolen plat gelegd worden bij onderhoud of bij te hoge windsnelheden.

Figuur 3: een vakwerktoren

 

In de omgeving van Ndiéguène wonen geen mensen die opgeleid zijn in het onderhouden van windmolens. Ook is veiligheidsmateriaal (zoals klimharnassen) minder toegankelijk in Senegal. Daarom werd er voor de veiligheid gekozen voor een tilt-up-toren. Vermits dit type bij hoge windsnelheden kan platgelegd worden, moet deze niet ontworpen worden om stormen te weerstaan. Hierdoor moet de windmolen minder grote krachten kunnen opvangen, waardoor er materiaal kan bespaard worden.

Figuur 4: Het concept van de windmolen

Realisatie in de praktijk

Na het ontwerp, was het tijd om het project in de praktijk uit te voeren. Hiervoor zijn we in februari vertrokken naar Senegal, met als doel de windmolen op drie maand tijd op te bouwen. We hebben meteen de handen uit de mouwen gestoken en zijn begonnen met de graafwerken voor de fundering. Al snel kregen we hulp uit een naburig dorp. Alles moest met de hand gedaan worden: een put van 12m³ graven en 27 ton beton maken. Zowel voor ons als voor de lokale bevolking was dit puffen en zweten. Een vaak gehoorde zin was dan ook: “Une éolienne, ce n'est pas facile”.

Het metaal voor de windmolen hebben we in een atelier in Dakar laten bewerken. Vermits de metaalbewerker weinig ervaring had met het lezen van technische tekeningen, hebben we dit van dichtbij moeten opvolgen. De wieken van de windmolen, die 2,50 meter lang zijn, hebben we uit houten blokken laten maken, die aan elkaar gelijmd worden. Op deze manier zijn ze beter bestand tegen uitzettingen door de warmte.

Figuur 5: (v.l.n.r.) Kristof, Iba en Thomas die de put voor de fundering uitgraven


Dankzij de COVID-19-crisis zijn we halsoverkop moeten terugkeren naar België. Hierdoor is de windmolen jammer genoeg nog niet af. In de zomer van 2021 gaan we terug om deze af te maken. Hopelijk zijn de stroompannes daarna verleden tijd en wordt een werkend elektriciteitsnet, in Le Coquetier Social, een even grote vanzelfsprekendheid als in België.

 

Bibliografie

[1]

Students for Energy in Africa, „Missie,” [Online]. Available: https://studentsforenergyinafrica.com/nl/missie/. [Geopend 22 september 2019].

[2]

„Le Coquetier Social,” Afractie VZW, [Online]. Available: http://afractie.be/new/?page_id=1025. [Geopend 24 Juni 2019].

[3]

„Over ons,” Afractie, [Online]. Available: www.afractie.be/new/?page_id=40. [Geopend 21 Juni 2019].

[4]

climate-data.org, „DAKAR CLIMATE,” climate-data.org, [Online]. Available: https://en.climate-data.org/africa/senegal/dakar/dakar-521/. [Geopend 16 april 2020].

[5]

K. Bollen en S. Michiels, „KU Leuven scientists crack the code for affordable, eco-friendly hydrogen gas,” 26 Februari 2019. [Online]. Available: https://nieuws.kuleuven.be/en/content/2019/belgian-scientists-crack-the…. [Geopend 24 Juni 2019].

[6]

J. Ouwehand, T. Papa, W. Gilijalse en J. de Geus, Toegepaste Energietechniek Deel 2: Duurzame Energie, Den Haag: Academic Service , 2009.

[7]

Solargis, „Solar resource maps of Senegal,” 16 januari 2017. [Online]. Available: https://solargis.com/maps-and-gis-data/download/senegal. [Geopend 20 februari 2019].

[8]

Global Solar Atlas, „Global Solar Atlas,” 2019. [Online]. Available: https://globalsolaratlas.info/?c=14.81412,-16.947782,11&s=14.859054,-17…. [Geopend 2019 september 20].

[9]

Solar Radiation Data, „MONTHLY MEANS OF SOLAR IRRADIANCE, TEMPERATURE AND RELATIVE HUMIDITY,” Solar Radiation Data, november 2016. [Online]. Available: http://www.soda-pro.com/web-services/meteo-data/monthly-means-solar-irr…. [Geopend 20 september 2019].

[10]

J. Souza en N. d. Sousa, „Scielo,” 18 februari 2019. [Online]. Available: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-1117201900…. [Geopend 27 augustus 2019].

[11]

R. Ehrlich, Renewable energy: A first course, Boca Raton: CRC Press, 2013.

[12]

J. A. Kadhem Alanbary, „Design and Construction of a Tracking Device for Solar Electrical Systems,” januari 2018. [Online]. Available: https://www.researchgate.net/figure/Current-voltage-characteristic-of-a…. [Geopend 24 juni 2019].

[13]

J. Rakovec, K. Zaksek, K. Brecl, D. Kastelec en M. Topic, „Orientation and Tilt Dependence of a Fixed PV Array Energy Yield Based on Measurements of Solar Energy and Ground Albedo – a Case Study of Slovenia,” in Energy management systems, IntechOpen, 2011, pp. 145-160.

[14]

M. Z. Jacobson en V. Jadhav, „World estimates of PV optimal tilt angles and ratios of sunlight incident upon tilted and tracked PV panels relative to horizontal panels,” Solar Energy, nr. 169, pp. 55-66, 2018.

[15]

Latlong, „Get Latitude and Longitude,” [Online]. Available: https://www.latlong.net/. [Geopend 2019 12 16].

[16]

S. Ekici en M. Ali Kopru, „Investigation of PV System Cable Losses,” INTERNATIONAL JOURNAL of RENEWABLE ENERGY RESEARCH , vol. 7, nr. 2, p. 811, 2017.

[17]

P. Mohanty, T. Muneer en M.  Kolhe, „Performance of solar PV-systems,” in Solar Photovoltaic System Applications: A Guidebook for Off-Grid Electrification, Switzerland, Springer, 2016, p. 115.

[18]

R. Glazema, „Windenergie,” in cursus Duurzame Energie in ontwikkelingslanden , Twente, studievereniging MONSOON; Werkgroep OntwikkelingsTechnieken, Universiteit Twente, 2003, pp. 3.1-3.27.

[19]

M. Lenzen en O. Baboulet, „Wind Energy,” in Handbook of Climate Change Mitigation and Adaptation, Sydney, Springer International Publishing, 2017, pp. 1975-2005.

[20]

Technical University of Denmark, „Global Wind Atlas,” [Online]. Available: https://globalwindatlas.info/area/Senegal/Dakar. [Geopend 25 September 2019].

[21]

V. Sohoni, S. Gupta en R. Nema, „A comparative analysis of wind speed probability distributions for wind power assessment of four sites,” Turkish journal of electrical engineering and computer science, vol. 24, p. 4724 – 4735, 2016.

[22]

E. C. Morgan, M. Lackner, R. M. Vogel en L. G. Baise, „Probability distributions for offshore wind speeds,” Energy conversion and management, vol. 52, nr. 1, pp. 15-26, 2011.

[23]

B. Ould Bilal, M. Ndongo, C. M. F. Kebe, V. Sambou en P. A. Ndiaye, „TerraGreen 13 International Conference 2013 - Advancements in Renewable Energy and Clean Environment,” in Feasibility study of wind energy potential for electricity generation in the northwestern coast of Senegal, Beirut, Libanon, 2013.

[24]

ABB, Technical Application Papers No.13: Wind power plants, Bergamo: ABB, 2011.

[25]

A. Kalmikov, K. Dykes en K. Araujo, „Wind power fundamentels,” MIT Wind Energy Group & Renewable Energy Projects in Action.

[26]

C. A. Badurek, „wind turbine,” Britannica academic, [Online]. Available: https://academic-eb-com.kuleuven.ezproxy.kuleuven.be/levels/collegiate/…. [Geopend 16 December 2019].

[27]

M. Ebrahimpour, R. Shafaghat, R. Alamian, S. Shadloo en Mostafa, „Numerical Investigation of the Savonius Vertical Axis Wind Turbine and Evaluation of the Effect of the Overlap Parameter in Both Horizontal and Vertical Directions on Its Performance,” Symmetry, vol. 11, nr. 6, pp. 1-16, 2019.

[28]

J. Melkebeek, Electrical Machines and Drives: Fundamentals and Advanced Modelling, Zwijnaarde: Springer International Publishing, 2018.

[29]

G. Vandensande, Elektrische machines [cursus], KULeuven, 2017.

[30]

M. Recep Minaz en M. Çelebi, „Design and analysis of a new axial flux coreless PMSG with three rotors and double stators,” Results in Physics, vol. 7, pp. 183-188, 2017.

[31]

R. Syahputra en I. Soesanti, „Performance Improvement for Small-Scale Wind Turbine System Based on Maximum Power Point Tracking Control,” Energies, vol. 12, pp. 1-18, 2019.

[32]

J. Ness en B. Moghtaderi, „Biomass and Bioenergy,” in Coal-Biomass Cofiring Handbook, Cooperative Research Centre for Coal in Sustainable Development, 2007, pp. 1-36.

[33]

S. R. Decker, J. Sheehan, D. C. Dayton, J. J. Bozell, W. S. Adney, B. Hames, S. R. Thomas, R. L. Bain, S. Czernik, M. Zhang en M. E. Himmel, „Biomass Conversion,” in Handbook of Industrial Chemistry and Biotechnology , New Yotk, Springer Science+Business Media, 2012, pp. 1249-1322.

[34]

V. P. Soudham, Biochemical conversion of biomass to biofuels [eindwerk], Umeå, Sweden: Department of Chemistry Umeå University, 2015.

[35]

International renewable energy agency, „Biomass for power generation,” Renewable energy technologies: cost analysis series, nr. 1, 2012.

[36]

E. Dimpl, „Part I: Biomass Gasification,” in Small-scale Electricity Generation from Biomass , Eschborn, GIZ HERA – Poverty-oriented Basic Energy Service , 2011.

[37]

A. Singh, K. s. Rawat, O. nautiyal en T. V. Chavdal, „Biomass to fuel: conversion techniques,” in Energy resources: Development, Harvesting and Management, Dehra Dun, Abhimanyu Gahlot, 2016, pp. 155-194.

[38]

F. Lettner, H. Timmerer en P. Haselbacher, „Biomass gasification – State of the art description,” Intelligent Energy – Europe (IEE), Graz, Austria, 2007.

[39]

N. Singh, N. Maurya en M. Singh, „Biochemical Conversion of Biomass and Status of Biomass Energy in India,” International Journal of Engineering Research & Technology (IJERT), vol. 3, nr. 10, pp. 900-904, 2014.

[40]

E. Dimpl, „Part II: Biogas,” in Small-scale Electricity Generation from Biomass, GTZ-HERA – Poverty-oriented Basic Energy Service, 2010.

[41]

Irena, „Biogas for domestic cooking,” International Renewable Energy Agency, Abu Dhabi, 2017.

[42]

Electrabel, „biomassa,” [Online]. Available: https://corporate.engie-electrabel.be/nl/lokaal-producent/biomassa/. [Geopend 25 Juni 2019].

[43]

Y. Van den Broeck, „Waterstof als energie-opslagmedium: wat, status en perspectieven,” WaterstofNet, Diepenbeek , 2019.

[44]

W. Martinez en C. Suarez, Electric Vehicles and High Power Chargers [cursus], Diepenbeek: KULeuven, 2019.

[45]

M. Safari, „Slides Fundamentals of battery engineering course 1-3,” UHasselt, Diepenbeek, 2019.

[46]

M. Bates, „How does a battery work?,” MIT School of Engineering, 1 Mei 2012. [Online]. Available: http://engineering.mit.edu/engage/ask-an-engineer/how-does-a-battery-wo…. [Geopend 29 Augustus 2019].

[47]

D. Linden en T. B. Reddy, Linden's Handbook of Batteries, McGraw-Hill, 2011.

[48]

D.-M. Duong, „Volumetric and Gravimetric energy density of different types of battery technology.,” 2014.

[49]

J. B. Calvert, „Lead+,” 10 November 2002. [Online]. Available: http://mysite.du.edu/~jcalvert/phys/lead.htm. [Geopend 29 augustus 2019].

[50]

Victron Energy, „Gel and AGM Batteries,” Almere.

[51]

E. Ogunniyi en H. Pienaar, „Overview of Battery Energy Storage System Advancement for Renewable (Photovoltaic) Energy Applications,” 2017.

[52]

J. Tarabay en N. Karami, „International Conference on Technological Advances in Electrical, Electronics and Computer Engineering,” in Nickel Metal Hydride Battery: Structure, Chemical Reaction, and Circuit Model, International Conference on Technological Advances in Electrical, Electronics and Computer Engineering, 2015.

[53]

N. Narayan, T. Papakosta, V. Vega-Garita, Z. Qin, J. Popovic-Gerber, P. Bauer en M. Zeman, „Estimating battery lifetimes in Solar Home System design using a practical modelling methodology,” Applied Energy, vol. 228, pp. 1629-1639, 2018.

[54]

R. A. Huggins, „Hydrogen Storage,” in Energy Storage, New York, Springer ScienceþBusiness Media, LLC, 2010 , pp. 95-117.

[55]

Y. Van den Broeck, Interviewee, Studiedag UCLL "Storage Day", spreker waterstofnet. [Interview]. 28 November 2019.

[56]

IEC, „White paper: Electrical Energy Storage,” IEC, Geneva , 2011.

[57]

College of the desert, „Hydrogen Fuel Cell Engines and Related Technologies.,” in Module 1: Hydrogen Properties, Palm Desert, US Departement of Energy, 2001, pp. 1-47.

[58]

F. Schüth, „Challenges in hydrogen storage,” The European Physical Journal Special Topics, vol. 176, pp. 155-166, 2009.

[59]

R.-A. Felseghi, E. Carcadea, M. S. Raboaca, C. N. Trufin en C. Filote, „Hydrogen Fuel Cell Technology for the Sustainable Future of Stationary Applications,” Energies, vol. 12, nr. 4593, pp. 1-28, 2019.

[60]

S. Dharmalingam, V. Kugarajah en M. Sugumar, „Chapter 1.7 - Membranes for Microbial Fuel Cells,” in Biomass, Biofuels, Biochemicals, Elsevier, 2019, pp. 143-194.

[61]

Mattuci, „Diagram of a PEM fuel cell,” 1 september 2015. [Online]. Available: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Proton_Exchange_Fue…. [Geopend 2 mei 2020].

[62]

E. de Vries, „Small wind turbines: Driving performance,” Renewable energy world, vol. 3, nr. 11, 2008.

[63]

Hotel Energy Solutions, „Renewable Energy Solutions: Small wind energy system,” [Online]. Available: http://www.hes-unwto.org/HES/files/HES_Key_EE_Technology_30_EN.pdf. [Geopend 6 mei 2020].

[64]

R. Beckers, „Small Wind Turbine Site Selection,” Solacity Inc., [Online]. Available: https://www.solacity.com/small-wind-turbine-site-selection/. [Geopend 5 mei 2020].

[65]

A. C. Way en G. van Zijl, „A study on the design and material costs of tall wind turbine towers in South Africa,” Journal of the South African Institution of Civil Engineering, vol. 57, pp. 45-54, 2015.

[66]

B. A. Harper, J. D. Kepert en J. D. Ginger, „Guidelines for converting between various wind averaging periods in tropical cyclone conditions,” World Meteorological Organization, Geneva, Switzerland, 2008.

[67]

The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, „Basic wind speed in various countries,” [Online]. Available: http://ifrc-sru.org/wp-content/uploads/2017/07/Annex_4.pdf. [Geopend 3 december 2019].

[68]

T. J. Pedley, „Introduction to Fluid Dynamics,” Scientia Marina, vol. 61, pp. 7-24, 1997.

[69]

Y. A. Çengel en J. M. Cimbala, „Chapter 11 external flow: drag and lift,” in Fluid Mechanics: Fundamentals and Applications, 2013, p. 573.

[70]

Centre Tecnològic de Transferència de Calor (CTTC), „Flow past a circular cylinder from critical to trans-critical Reynolds numbers”.Solar Energy and Thermal Systems. Development Aerodynamics and CFD&HT.

[71]

M. A. Pellow, C. J. M. Emmott, C. J. Barnhart en S. M. Benson, „Hydrogen or batteries for grid storage? A net energy analysis,” Energy & Environmental Science, vol. 7, 2015.

[72]

Electropedia, „Battery Performance Characteristics,” Electropedia, [Online]. Available: https://www.mpoweruk.com/performance.htm. [Geopend 7 mei 2020].

[73]

E. Wertheimer, „Hydrogen Fuel Cells vs Lithium-ion Batteries in Electric Vehicles,” 20 juni 2018. [Online]. Available: https://www.furosystems.com/news/hydrogen-fuel-cells-vs-lithium-ion-bat…. [Geopend 7 mei 2020].

[74]

B. Sunden, „Tubes, Crossflow over,” 2 februari 2011. [Online]. Available: http://thermopedia.com/content/1216/. [Geopend 10 april 2020].

[75]

Climates To Travel, „Climate - Senegal,” [Online]. Available: https://www.climatestotravel.com/climate/senegal. [Geopend 10 april 2020].

[76]

engineers edge, „Viscosity of Air, Dynamic and Kinematic,” engineersedge, [Online]. Available: https://www.engineersedge.com/physics/viscosity_of_air_dynamic_and_kine…. [Geopend 10 april 2020].

[77]

J. J. Lienhard, Synopsis of lift, drag, and vortex frequency data for rigid circular cylinders, Washington: Technical extension service, 1966.

[78]

Z. Lin, Numerical Study of the Interactionbetween Fluid and Multiple Cylinders [thesis], Cambridge: University of Cambridge, 2016.

[79]

C.-K. Choi en D. K. Kwon, „Determination of the Strouhal Number Based on the Aerodynamic Behavior of Rectangular Cylinders,” Wind and Structures An International Journal, vol. 3, nr. 3, pp. 209-220, 2000.

[80]

M. Arshad en B. C. O'Kelly, „Analysis and design of monopile foundations for offshore wind-turbine structures,” Marine Georesources and Geotechnology, vol. 4, nr. 166, pp. 139-152, 2015.

[81]

R. Hibbeler, Sterkteleer: negende editie, Amsterdam: Pearson, 2017.

[82]

M. K. Chaudhary en A. Roy, „Design & Optimization of a Small Wind Turbine Blade for Operation at Low wind speed,” International Journal on Recent Technologies in Mechanical and Electrical Engineering (IJRMEE) , vol. 2, nr. 3, pp. 62-73, 2015.

[83]

L. A. Viterna en R. D. Corrigan, „DOE/NASA Workshop on Large Horizontal Axis Wind Turbines,” in Fixed pitch rotor performance of large horizontal axis wind turbines, Ohio, US, 1984.

[84]

B. Montgomerie, DRAG COEFFICIENT DISTRIBUTION ON A WING AT 90 DEGREES TO THE WIND, Netherlands Energy Research Foundation ECN, 1996.

[85]

W. D. Musial en C. S. Butterfield, „Windworks '97,” in Using Partial Safety Factors in Wind Turbine Design and Testing, Austin, Texas, 1997.

[86]

WindPMG, „Axial Flux PM Generator 12V/24V/48V/110V 1000W 100RPM Alternator,” WIndPMG, 2 Oktober 2019. [Online]. Available: http://www.windpmg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=10&produc…. [Geopend 26 april 2020].

[87]

Nature Bois Concept, „Essence de bois,” Nature Bois Concept, [Online]. Available: https://www.nature-bois-concept.com/fr/terrasse-bois/conseils/essences-…. [Geopend 5 mei 2020].

[88]

European Commission, Soil atlas of Africa, Luxembourg, Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2013.

[89]

G. Verstraeten, Fysische geografie [cursus], Leuven: KULeuven, 2018.

[90]

United States Departement of Agriculture, „Global Soil Regions Map,” United States Departement of Agriculture, november 2005. [Online]. Available: https://www.nrcs.usda.gov/wps/portal/nrcs/detail/soils/use/?cid=nrcs142…. [Geopend 26 april 2020].

[91]

Det Norske Veritas; Wind Energy Department, Guidelines for Design of Wind Turbines, Denmark: Jydsk Centraltrykkeri, 2002.

[92]

V. Schaefer en J. C. Ashlock, Foundations for wind turbines [cursus], Iowa: Iowa State University, 2011.

[93]

I. Ickiewicz, „Soil freezing and the depth of spread foundations,” Solina, vol. 49, pp. 1-7, 2018.

[94]

P. J. Lang, Sensivity of shallow wind turbine foundation design and soil response to geotechnical variance with construction cost implications, Wisconsin: University of Wisconsin-Madison, 2012.

[95]

Texas A&M University, Foundation Design [cursus], Texas: Texas A&M University, 2012.

[96]

N. López-Acosta, E. Martínez-Hernández, A. Espinosa-Santiago, J. Mendoza-Promotor en A. Ossa López, „XVI Pan-american Conference on Soil Mechanics,” in Geotechnical Engineering in the XXI Century: Lessons learned and future challenges, Cancun, Mexico, 2019.

[97]

Ahmed en Al-Agha, Basics of Foundation Engineering with Solved Problems, Gaza: Islamic University of Gaza, 2015.

[98]

J. D. Sorensen en J. N. Sorensen, Wind energy systems: Optimising design and construction for safe and reliable operation, Cambridge: Woodhead Publishing, 2011.

[99]

U. C. Kalita, Soil Mechanics and Foundation Engineering, New Delhi: PHI Learning private limited, 2011.

[100]

B. M. Das, Principles of Foundation Engineering, Stamford: Cengage Learning, 2011.

[101]

D. P. Coduto, Foundation design: principles and practices, Upper Sadle River, N.J.: Prentice Hall, 2001.

[102]

L. Davison, „Basic Mechanics of Soils,” University of West England, mei 2000. [Online]. Available: http://environment.uwe.ac.uk/geocal/SoilMech/basic/soilbasi.htm. [Geopend 27 april 2020].

[103]

O. Blaker, T. Lunne, T. Vestgarden, L. Krogh, N. V. Thomsen, J. J. M. Powell en C. F. Wallace, „Method dependency for determing maximum and minimum dry unit weights of sands,” Canadian geotechnical journal, vol. 56, nr. 4, pp. 536-553, 2019.

[104]

S. Narayanan, „Introduction to reinforced concrete,” in Design of RC Structures, Oxford University Press, 2013, pp. 1-44.

[105]

NPTEL, „Lesson 29: Design of foundations,” in Foundations - Theory and Design, Kharagpur, National Programme on Technology Enhanced Learning, pp. 1-41.

[106]

D. Jenkins, Renewable Energy Systems: The Earthscan Expert Guide to Renewable Energy Technologies for Home and Business, Routledge, 2013.

[107]

McGraw Hill, McGraw-Hill Encyclopedia of Science & Technology, McGraw-Hill Professional, 2012.

[108]

EngineeringToolbox, „Wire rope - Strength,” EngineeringToolbox, 2009. [Online]. Available: https://www.engineeringtoolbox.com/wire-rope-strength-d_1518.html. [Geopend 25 april 2020].

[109]

A. E. P. Veldman en A. Velická, Stromingsleer [cursus], Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, 2010.

[110]

M. O. L. Hansen, „Aerodynamics and Design of Horizontal-Axis Wind Turbines,” in Wind Energy Engineering, 2017, pp. 161-183.

[111]

H. Ren, X. Zhang, S. Kang en S. Liang, „Actuator Disc Approach of Wind Turbine Wake Simulation Considering Balance of Turbulence Kinetic Energy,” Energies, vol. 12, nr. 1, 2019.

[112]

University of Notre Dame, „Aerodynamic Performance,” in Windturbine Course, University of Notre Dame, pp. 1 - 45.

[113]

J. P. T. Mo, S. C. P. Cheung en R. Das, „Wind Power and Aerodynamics Systems,” in Demystifying numerical models: step-by-step modeling of engineering systems, Oxford, Elsevier , 2019, pp. 33-60.

[114]

M. Ragheb en A. M. Ragheb, „Wind Turbines Theory - The Betz Equation and Optimal Rotor Tip Speed Ratio,” in Fundamental and Advanced Topics in Wind Power, InTechOpen, 2011.

[115]

H. Gitano-Briggs, „Low Speed Wind Turbine Design,” in Advances in Wind Power, 2012, pp. 267-283.

[116]

S. F. Ramdin, Prandtl tip loss factor assessed [thesis], Delft: TU Delft, 2017.

[117]

Y. El khchine en M. Sriti, „2nd International Conference on Advances on Clean Energy Research, ICACER 2017,” in Tip Loss Factor Effects on Aerodynamic Performances of Horizontal Axis Wind Turbine, Berlin, Germany, 2017.

[118]

P. J. Schubel en R. J. Crossley, „Wind turbine blade design,” Energies, vol. 5, p. 3431, 2012.

[119]

R. Kumar en P. Baredar, „Solidity Study and its Effects on the Performance of A Small Scale Horizontal Axis Wind Turbine,” in Impending Power Demand and Innovative Energy Paths, New Delhi, Excellent Publishing house, 2014, pp. 290-297.

[120]

Airfoiltools, „Airfoil plotter (sd7032-il),” 2020. [Online]. Available: http://airfoiltools.com/plotter/index. [Geopend 17 mei 2020].

[121]

O. Ceyhan, „50th AIAA ASM Conference,” in Towards 20MW Wind Turbine: High Reynolds Number Effects on Rotor Design, Nashville, Tennessee, 2012.

[122]

H. Bredmose, „Flow and forces around a wind turbine blade,” Danmarks Tekniske Universitet: Wind Energy, 24 februari 2016. [Online]. Available: https://www.youtube.com/watch?v=wOkm1oqpRhk. [Geopend 17 april 2020].

[123]

D. Kreider en D. Lahr, Trapezoid Rule and Simpson’s Rule, Dartmouth: Dartmouth College: department of Mathematics, 2010.

[124]

„QBlade: Wind turbine design and simulation,” TU Berlin, [Online]. Available: http://www.q-blade.org/#welcome. [Geopend 17 mei 2020].

[125]

D. Marten, QBlade v0.9: guidelines, Berlin: TU Berlin, 2015.

[126]

J. Biggar, „Build A DIY  3 kW Wind Turbine ,” New Brunswick, 2019.

[127]

C. B. Vick, „Adhesive bonding of wood materials,” in Wood handbook : wood as an engineering material, Madison, USDA Forest Service, 1999, pp. 9.1-9.24.

[128]

MatWeb, „Tropical Niangon Wood,” [Online]. Available: http://www.matweb.com/search/datasheet.aspx?matguid=9feee843d18d4b4db31…. [Geopend 12 april 2020].

[129]

M. Ragheb, Wind power systems: harvesting the wind, Illinois, 2018.

[130]

N. C. Raikar en S. A. Kale, „Effect of Tail Shapes on Yawing Performance of Micro Wind Turbine,” International Journal of Energy and Power Engineering, vol. 4, nr. 5-1, pp. 38-42, 2015.

[131]

K. Kwan, T. Leung, P. Mireault, P. Newman, M. M. Rahman, N. Truong en D. H. Wood, A catalogue of tail fin shapes for small wind turbines, Calgary, Canada: Schulich School of Engineering, University of Calgary, 2011.

[132]

D. Bartmann en D. Fink, Homebrew Wind Power: A Hands-on Guide to Harnessing the Wind, Masonville, Colorado, VS: Buckville Publications LLC, 2009.

[133]

University of Wisconsin – Madison, Wind Competition 2017 Technical Report, Wisonsin: University of Wisconsin – Madison, 2017.

[134]

T. Wizelius, Developing Wind Power Projects: Theory and Practice, UK: Earthscan, 2007.

[135]

A. D. en A. A., „An optimal design of coreless direct-drive axial flux permanent magnet generator for wind turbine,” Journal of Physics: Conference Series, vol. 439, nr. 012039, pp. 1-17, 2013.

[136]

Daan Moreels, „This New Generation of Direct-Drive Electric Machines will Power our Future,” Magnax, 14 juni 2017. [Online]. Available: https://www.magnax.com/magnax-blog/axial-flux-vs-radial-flux-for-direct…. [Geopend 23 mei 2020].

[137]

R. L. Jaffe en W. Taylor, The Physics of Energy, Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press, 2018.

[138]

Enedrive, „MPPT vs PWM Solar Controllers,” Enedrive, 2014. [Online]. Available: https://enerdrive.com.au/2014/01/15/mppt-vs-pwm-solar-controllers/. [Geopend 23 mei 2020].

[139]

WindPMG, „MPPT 12/24/48/110/220V 3KW Wind Solar Controller for Wind PMG,” WindPMG, 21 november 2018. [Online]. Available: http://www.windpmg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4&product…. [Geopend 5 mei 2020].

[140]

M. Mobbs, „Lead acid vs. lithium-ion battery comparison,” Sustainable projects, [Online]. Available: https://static1.squarespace.com/static/55d039b5e4b061baebe46d36/t/56284…. [Geopend 23 mei 2020].

[141]

S. Anuphappharadorn, S. Sukchai, C. Sirisamphanwong en N. Ketjoy, „Comparison the Economic Analysis of the Battery between Lithium-ion and Lead-acid in PV Stand-alone Application,” Energy Procedia, vol. 56, pp. 352-358, 2014.

[142]

D. Vutetakis, „Applications - Transportation | Aviation: Battery,” in Reference Module in Chemistry, Molecular Sciences and Chemical Engineering, VS, 2013, pp. 174-185.

[143]

Concordia University, „Lead Acid Batteries,” december 2016. [Online]. Available: https://www.concordia.ca/content/dam/concordia/services/safety/docs/EHS…. [Geopend 23 mei 2020].

[144]

M. Ragheb, „Safety of wind systems,” in Wind power systems [cursus], Illinois, University of Illinois, 2019, pp. 1-41.

[145]

Schneider Electric, Gids voor laagspanningsverdeling, 2012.

[146]

United States Departement of Agriculture, „Soil Temperature Regimes Map,” 8 september 2003. [Online]. Available: https://www.nrcs.usda.gov/wps/portal/nrcs/detail/soils/use/worldsoils/?…. [Geopend 24 april 2020].

[147]

Compagnie Marocco-Sénégalaise d'Electricité, „Reglèment de service du contrat de concession d'electrification rurale de la region de Louga,” Republique du Sénégal, 2017.

[148]

M. F. Alam, S. Saif en H. Ali, Short circuit current calculation and prevention in high voltage power nets [thesis], Blekinge, Sweden: Blekinge Institute of Technology, 2014.

[149]

Schneider Electric, „Generator protection,” Schneider Electric, 20 december 2019. [Online]. Available: https://www.electrical-installation.org/enwiki/Generator_protection. [Geopend 24 mei 2020].

[150]

D. McKeown, „Simple Methods for Calculating Short Circuit Current,” GE Industrial.

[151]

Legrand, „Sizing conductors and selecting protection devices,” Legrand, 2009.

[152]

ACA vzw, Leidraad voor huishoudelijke installaties, Roeselare: ACA vzw, 2013.

[153]

FUJIAN YAHENG POWER TECHNOLOGY GROUP CO.,LTD, „6GFM200 12V200Ah,” [Online]. Available: http://www.yahengpower.com/data/upload/file/201907/01267d10ab9db05d2310…. [Geopend 25 april 2020].

[154]

Ultracell, „UCG200-12 12V 200Ah Deep Cycle Gel,” 6 mei 2015. [Online]. Available: https://www.mobasolar.com/wp-content/uploads/2018/04/Battery-UCG200-12-…. [Geopend 25 april 2020].

[155]

Yigitakü, „12V 200Ah Gel Battery,” [Online]. Available: https://www.yigitaku.com/wp-content/uploads/2016/12/12V-200Ah-Jel-Eng.p…. [Geopend 25 april 2020].

[156]

Wisselkoers.be, „cfa_frank,” [Online]. Available: https://www.wisselkoers.be/cfa_frank. [Geopend 24 Maart 2020].

[157]

W. Tong, Wind Power Generation and Wind Turbine Design, Ashurst Lodge, Ashurst, Southampton, UK: WIT press, 2010.

[158]

Q. Loic, C. Joulain en C. E. Casillas, „1st international e-Conference on Energies,” in Measuring the Power Curve of a Small-Scale Wind Turbine: A Practical Example, 2014.

[159]

Global Petrol Prices, „Senegal electricity prices,” Global Petrol Prices, maart 2020. [Online]. Available: https://www.globalpetrolprices.com/Senegal/electricity_prices/. [Geopend 22 mei 2020].

[160]

Fortis Wind Energy, „Fortis Wind Energy Systems Market List Price 2018,” 2018. [Online]. Available: https://www.fortiswindenergy.com/wp-content/uploads/2018/03/Fortis_Wind…. [Geopend 29 mei 2020].

[161]

S. O. Ani, H. Polinder en J. A. Ferreira, „3rd IEEE International Conference on Adaptive Science and Technology,” in Energy Yield of Small Wind Turbines In Low Wind Speed Area, United States, 2011.

[162]

P. Leppänen, Small-scale wind power in the arctic region [thesis], Oulu, Finland: Oulu University of Applied Sciences, 2016.

[163]

K. Henrioulle, Sterkteleer 1 [cursus], Diepenbeek: KULeuven, 2017.

[164]

Comité Français de Mécanique des Sols et de Géotechnique, „Working group on “Wind Turbine Foundations” Recommendations for the design, calculation, installation and inspection of windturbine foundations,” Comité Français de Mécanique des Sols et de Géotechnique, Frankrijk, 2011.

[165]

Engineers Edge, „Circular Flat Disk Drag Coefficient and Drag Equation,” Engineers Edge, [Online]. Available: https://www.engineersedge.com/fluid_flow/circular_flat_disk_drag_coeffi…. [Geopend 8 mei 2020].

Download scriptie (12.7 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Hasselt
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Wim Deferme, Inge Verboven, Manfred Aendenboom