Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Als een kind écht niet wil eten

Odisee
2023
An
Erkelens
Genomineerde shortlist Bachelorprijs
Deze scriptie belicht eetproblemen bij jonge kinderen en schetst de impact op gezinnen. Het tekort in het huidige zorglandschap wordt daarbij aangekaart én opgevuld. Het is een scriptie met impact op het Vlaamse zorglandschap.
Meer lezen

Arbeidsmarktre-integratie na burn-out: Mixed-method onderzoek naar determinanten van kwalitatieve re-integratie na burn-out

Universiteit Gent
2020
Annelies
Van Royen
Vragenlijstonderzoek en interviewstudie bij ex-burn-out patiënten die opnieuw aan het werk zijn naar factoren die kwalitatieve arbeidsre-integratie bevorderen en belemmeren
Meer lezen

Kwaliteitsvolle en evidence-based verpleegkundige zorg bij patiënten na STEMI

Thomas More Hogeschool
2018
Eveline
Herpigny
  • Jana
    Sleeckx
  • Tine
    Herygers
  • Carolien
    Wils
Tijdens de uitwerking van onze bachelorproef ontwikkelden wij een zorgpad en een app voor patiënten na STEMI. De app bevat informatie over wat de patiënt heeft meegemaakt, risicofactoren, symptomen, informatie over de in te nemen medicatie... Het zorgpad bevat alle nodige handelingen en onderzoeken die de verschillende diensten die met STEMI-patiënten in contact komen moeten uitvoeren.
Meer lezen

Stroommanagement in acute Vlaamse ziekenhuizen

Universiteit Gent
2017
Jolien
Verlijsen
Een goede, vlotte doorstroming van patiënten doorheen het ziekenhuis wordt in de praktijk immers zelden gerealiseerd. Dit is wat ziekenhuizen wensen te bewerkstelligen en waar patiënten naar verlangen, maar dat is verre van de realiteit. In deze scriptie wordt er nagegaan of ziekenhuizen in Vlaanderen aan stroommanagement doen.
Meer lezen

De rol van een Advanced Nurse Practitioner binnen het zorgpad voor patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Universiteit Gent
2015
Hannah
Ryckeghem
Stel je eens voor. Je bent een jonge man of vrouw en je hebt alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Toch betekent leven voor jou een dagelijkse sleur, een strijd. Een strijd tegen slopende chronische moeheid en andere lichamelijke klachten waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt. Heel wat vragen gaan door je heen: “Wat is het? Waar komt het vandaan? Waarom gaat dit niet over na een goede nachtrust?” Er zijn heel veel vragen, maar geen antwoorden…Moe en onbegrepenEen chronische aandoening heeft een grote impact op het leven van een persoon.
Meer lezen

Nut van de ontwikkeling van een zorgpad voor chronische pancreatitis

Universiteit Gent
2015
Stéphanie
Cornette
Eenduidigheid bij chronische pancreatitisWist u dat chronische pancreatitis of een chronische ontsteking van de alvleesklier vooral wordt ontwikkeld door een overmatig alcohol- en/of rookgebruik? Binnen België zijn er ieder jaar 550 tot 1320 nieuwe personen die gediagnosticeerd worden met deze ziekte.Chronische pancreatitis (CP) is een ernstige ontsteking van de alvleesklier of pancreas. De alvleesklier is een orgaan dat gelegen is tussen de maag en de dunne darm binnen de buikholte.
Meer lezen

An overview of the opportunities for enhancing the quality of handover moments in healthcare - a qualitative study

Universiteit Gent
2015
Titia
Debergh
Wat als ... de oncologische patiënt meer inbreng had?Iedereen kent jammer genoeg wel iemand in zijn omgeving de lijdt aan kanker. Het geheel van zorgverleners rondom deze patiënt staat in voor de onderlinge overdracht van (essentiële) informatie. Doordat deze zorgverleners met zo'n grote groep zijn, kan de overdracht van informatie soms mank lopen.
Meer lezen

Ontwikkeling van een zorgpad heart-beating orgaandonatie in het A.Z. Sint-Lucas Gent

Universiteit Gent
2012
Pieter
Hoste
A.Z. Sint-Lucas Gent pionier in de ontwikkeling van een zorgpad orgaandonatie bij hersendode patiëntenDe nood aan geschikte orgaandonoren blijft hoog, ook al had België in 2011 een recordaantal van 29,3 overleden orgaandonoren per miljoen inwoners. In 2011 stonden er nog steeds 1200 patiënten op de wachtlijst van Eurotransplant. De overheid nam reeds verschillende initiatieven om het aantal donaties te doen toenemen.
Meer lezen