Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

eHealth generated patient data in an outpatient setting after stem cell transplantations: a scoping review

KU Leuven
2022
Jolien
Van Opstal
Genomineerde longlist mtech+prijs
Een hematopoïetische stamceltransplantatie (HCT) kan potentieel maligne en niet-maligne aandoeningen genezen, maar blijft geassocieerd met een reeks complicaties en comorbiditeiten, waardoor levenslange opvolging nodig is. Aangezien het gebruik van eHealth recent aan populariteit gewonnen heeft, exploreren we hier aan de hand van een scoping review het eHealth-veld na stamceltransplantatie. Er werden 22 artikelen (13 full text artikelen en 9 abstracten) geïncludeerd in deze review. De grote meerderheid van de artikelen waren piloot- of haalbaarheidsstudies (n=18, 81.8%), en werden gepubliceerd tussen 2016 en 2021 (n=16, 72.7%). Patiëntgerapporteerde uitkomsten waren de meest populaire gerapporteerde eHealth-interventies (n=13, 59.1%), gevolgd door monitoring van vitale parameters (n=5, 22.7%), en draagbare spirometrie (n=3, 13.6%), voornamelijk in de vroege post-transplantatiesetting. De geïncludeerde studies demonstreerden een gunstige haalbaarheid, en grotere en gerandomiseerde studies zijn nodig om formele conclusies te trekken over de impact van eHealth op HCT-uitkomsten en over de beste manieren om eHealth in de klinische praktijk te integreren.
Meer lezen

Hoe stamcellen ons helpen in de strijd tegen kanker

KU Leuven
2018
Caroline
Martens
Stamcellen kunnen ons helpen in de strijd tegen kanker door de gezonde cellen die beschadigd geraken door hoge dosissen chemotherapie te vervangen. Zo vormt de autologe stamceltransplantatie een belangrijk onderdeel in de behandeling van lymfeklierkanker. Mijn onderzoek betreft meer specifiek de resultaten van autologe stamceltransplantatie bij patiënten met een mantelcellymfoom.
Meer lezen

Leukemie, altijd slecht nieuws?

Universiteit Gent
2018
Febe
Demeurisse
Acute myeloïde leukemie, een bloedziekte. De toekomstperspectieven hiervan worden beïnvloed door verscheidene factoren waaronder de minimale residuele ziekterest. Deze recent ontdekte prognostische factor belooft een grote rol te spelen.
Meer lezen

Autologous hematopoietic stem-cell transplantation in lymphoma – a single center experience

KU Leuven
2017
Camille
Kockerols
  • Daan
    Dierickx
  • Gregor
    Verhoeven
Binnen deze retrospectieve studie worden outcome parameters en prognostische factoren bestudeerd en vergeleken met de literatuur.
Meer lezen

De invloed van een hematopoietische stamceltransplantatie op de gebitsontwikkeling

Universiteit Gent
2017
Laure
Ruyssinck
  • Kaat
    Toulouse
Pediatrische patiënten die behandeld worden met een hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) ondervinden op latere leeftijd vaak laattijdige neveneffecten van deze behandeling. Deze studie werd uitgevoerd met als doel de laattijdige dentale neveneffecten van een HSCT in kaart te brengen. Daarnaast werd de kennis en de interesse van de patiënten en/of hun ouders met betrekking tot dit onderwerp bevraagd.
Meer lezen

Molecular Markers of a Receptive Endometrium

Vrije Universiteit Brussel
2014
Haaike
Bens
Waarom zwanger worden soms zo moeilijk is...Niet alles wat natuurlijk lijkt, gebeurt zonder meer. Bij ongeveer 10% van de koppels met een kinderwens wordt de vrouw na één jaar onbeschermd en regelmatig seksueel contact niet zwanger. Bij 25 tot 30% van deze koppels werken de meest eenvoudige methodes van vruchtbaarheidsbehandeling ook niet.Deze koppels worden dan doorverwezen voor een behandeling met in-vitrofertilisatie (IVF), al dan niet met intracytoplasmatische (ofwel directe) sperma-injectie (ICSI).Sommige vrouwen worden ondanks deze hulp nog steeds niet zwanger.
Meer lezen

Het smelten van het ijzeren hart

Universiteit Hasselt
2012
Cédric
Hilderson
  • Michael
    Barelli
 Chronische transfusietherapie is vaak van levensbelang bij aandoeningen als β-thalassemie major, myelodysplastisch syndroom, sikkelcelanemie en enkele zeldzame aandoeningen. Toch is deze therapie vaak de oorzaak van een ijzerstapeling in het hart, die gepaard gaat met een belangrijke mortaliteit.Herhaalde bloedtransfusies leiden tot een verhoogde ijzerstapeling in het bloed omdat het lichaam weinig regulatiemechanismen bezit om de excretie van ijzer te vergroten. De beneficiële effecten (d.i. verlaagde ijzerabsorptie) van deze regulatie wegen niet op tegen de effecten van de transfusies.
Meer lezen