Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Determining the Mechanical Properties of Various Types of Flax Fibre Cloths

Universiteit Antwerpen
2024
Vincent
Jacobs
In recent years, interest in the use of ecological materials in the production of fibre-reinforced composites has increased enormously. This study investigates if the mechanical properties of different types of flax fibre cloth could act as a substitute for carbon fibre in composite materials. The study focuses on nine different flax fibre cloths, each with different weight classes and different patterns, combined with bio-epoxy resin to create fiber reinforced composites. The study compares the mechanical properties, such as tensile strength and elongation of these flax-based composites. The results indicate that flax fibre composites achieve similar strengths to carbon fibres composites, but due to the fact that they require more layers resulting in greater thickness and weight, their applications are limited, especially in weight-sensitive areas. Unidirectional (UD) flax fibres exhibit the highest tensile strength of all flax fibres tested. In addition, the research shows that the importance of the proper fibre-epoxy ratio is huge, variations in epoxy content will affect the mechanical properties enormously. Bio-epoxy resin, which contains up to 34% biodegradable material, is a good substitute for traditional epoxies. The only difference of bio epoxy is the fact that it is more ductile. Overall, the research highlights the potential applications of flax fibre as a sustainable alternative to synthetic fibres, like carbon or glass fibre.
Meer lezen

Lassen van 3D-geprinte kunststoffen

KU Leuven
2017
Siebe
Van Thienen
Deze scriptie omvat een onderzoek naar het verbinden van technische kunststoffen met lasertechnologie. Aan de hand van statistische modellen is gezocht naar de optimale parameters voor het verbindingsproces.
Meer lezen

Conceptstudie van een Elektrische Variabele Transmissie voor Off-highway Toepassingen

Universiteit Gent
2015
Steven
Vanhee
EVT: Efficiëntie Voor de Toekomst!25 september 2015, slechts enkele dagen na de onthulling van de zogenaamde dieselgate, zegt Elon Musk bij een bezoek aan ons land het volgende:“Wat dit schandaal vooral aantoont, is dat de limiet bereikt is in de ontwikkeling van benzine- en dieselmotoren. Veel vooruitgang is er niet meer mogelijk met fossiele brandstoffen.”Diezelfde dag sprak Paus Franciscus de Verenigde Naties in New York toe.
Meer lezen

ONTWIKKELING LAGE DICHTHEID, FTALAAT-VRIJE COATING OP BASIS VAN ACRYLAAT BINDERS

KU Leuven
2015
Glen
Meir
Gefoamde pastisolen als efficiënte en duurzame underbody coating voor auto’s?1.    InleidingBrandstofverbruik, CO2-uitstoot, duurzaamheid, hybride, ... Deze termen worden de dag van vandaag steeds belangrijker bij het selecteren van een auto. Niet alleen op economisch vlak, maar ook op ecologisch vlak zijn deze kernwoorden belangrijk.2.    Massabesparing voor brandstofbesparingHet is al langer geweten dat lichtere auto’s minder brandstof verbruiken, daarom proberen de producenten om op alle onderdelen van de auto enkele percentjes te besparen.
Meer lezen

RapidFit for measuring automotive

LUCA School of Arts
2008
Mathias
Serneels
  • Wesley
    Verheecke
 

Artikel Vlaamse scriptieprijs 2008                     

 




3D scanning en Rapid prototyping-technieken in de ontwerpfase van voertuigen.
 

 

Door de steeds strenger wordende kwaliteitseisen en de stijgende druk om kosten en tijd in het productieproces van nieuwe wagens te reduceren, introduceren zich voortdurend nieuwe technieken. Waar men zich vroeger vooral bezighield met conventionele technieken zoals plooien, gieten en dergelijke, doen 3D scan – en Rapid Prototyping technieken hun intrede.
Meer lezen

Het gebruik van optimalisatiesoftware bij het ontwerp van de draagstructuur voor een zonnewagen

KU Leuven
2008
Brecht
Van Hooreweder
Winnaar mtech+prijs
In oktober 2007 finishte het Umicore Solar Team van de Leuvense hogeschool GROEP T als tweede in de Panasonic World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Speciaal voor de race ontwierp en bouwde het team een unieke Solar Car. De wedstrijd en het team kwamen al uitgebreid aan bod in de media maar wat schuilt er precies achter de glimmende zonnepanelen?
Meer lezen

De exploitatie van de verf- en laksporen databank

KU Leuven
2004
Nathalie
Gilliot
« Verfsporen in de verf gezet »
 
De plaats van het delict wordt alsmaar belangrijker en de sporen die men er kan aantreffen vormen een duidelijk beginpunt naar de opheldering van een strafbaar feit. In het beginstadium van het sporenonderzoek komen de belangrijkste details aan het licht. De enige voorwaarden die hier voorop dienen gesteld te worden zijn: dat de sporen gevonden worden, dat ze geïdentificeerd worden, dat ze verzameld en geanalyseerd worden. Naast de traditionele DNA- en vingersporen kunnen ook verfsporen een rol gaan spelen in dit sporenonderzoek.
Meer lezen