Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Slim beleggen of sparen?

KU Leuven
2018
Vincent
Meuleman
Deze bijdrage vergelijkt de verschillende actieve en passieve periodieke en niet-periodieke technieken op basis van de rentabiliteit in vier verschillende opstellingen door backtesting van de technieken op een geselecteerde reeks van 22 Europese wereldwijde aandelenfondsen.
Meer lezen

Grijze Muis of Icarus: Perceptiesturing en hoogmoed in het voorwoord van de jaarverslagen van vier Belgische grootbanken (2000 - 2013)

KU Leuven
2015
An
Selschotter
Ontduiken Belgische grootbanken hun verantwoordelijkheid? De voorbije jaren daverden banken wereldwijd op hun grondvesten. De traditionele grootbanken moesten niet alleen hun financiële instelling, maar ook hun imago redden. Maar wie het voorwoord van jaarverslagen van dichterbij bekijkt, merkt dat ook Belgische grootbanken hoofdzakelijk positieve resultaten toeschrijven aan zichzelf: negatieve resultaten worden maar al te graag afgeschoven op externe factoren.
Meer lezen

Het juridisch statuut van virtuele munteenheden - Bitcoin's pragmatic legal vacuum

KU Leuven
2015
Cedric
Hauben
Bitcoin: toonaangevende schaduwmunt?De jongste jaren zetten bedrijven uit de deeleconomie de toon. Denk daarbij maar aan taxidienst Uber of hotel-aan-huisplatform AirBNB. In de financiële sector heeft vooral virtuele munteenheid Bitcoin zich laten opmerken. Zelfs grootbanken volgen sinds kort deze technologie op de voet. Het jonge concept roept echter meer vragen op dan antwoorden, met als gevolg dat juristen en wetgevers wereldwijd met de handen in het haar zitten.Wat is Bitcoin?In essentie vormt Bitcoin een virtuele munt die als betaalmiddel gebruikt kan worden.
Meer lezen

The Effect of State Aid on Competition in the Belgian Banking Sector

KU Leuven
2010
Pieter
Reynders
  • Thomas
    Verbist
Staatssteun verhoogde concurrentie in Belgische bankenmarkt
 
De miljarden aan belastinggeld die geïnjecteerd werden in Belgische grootbanken tijdens de financiële crisis zorgden voor een concurrentiestijging in de Belgische banksector.
Meer lezen

SEPA, The Single Euro Payments Area

Hogeschool Gent
2007
Willems
Joeri
 SEPA

Waarvoor staat SEPA? Dikwijls gehoord: “Ik weet het niet”, of in het Frans: “Je ne sais pas …”.

Op het eerste zicht één van die vele niet te plaatsen afkortingen uit één of ander vakjargon? Ongekend en  dus wellicht onbelangrijk, maar vooral ook onbemind? Blijkbaar wel. Heel veel mensen hebben nog nooit over SEPA gehoord, of weten op z’n minst niet waarvoor SEPA staat. En, indien wel, liggen de meesten onder ons er op zijn minst niet direct wakker van
Een wat vreemde vaststelling toch. SEPA kan en zal ons leven immers behoorlijk impacteren in de komende jaren.
Meer lezen

De democratisering van privaat bankieren in België

LUCA School of Arts
2007
Bart
DE PAEPE
De democratisering van privaat bankieren in België

Tot voor kort was vermogensbeheer enkel beschikbaar voor de fine fleur van ons land. Door verschillende factoren klinkt de vraag van de betere bankklant naar een persoonlijke begeleiding van zijn roerend vermogen alsmaar luider.
Meer lezen