Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Exploring the language and multiple demand network in chronic aphasia through subject-specific fMRI localization

KU Leuven
2024
Laura
Stalmans
  • Katja
    De Meyer
Achtergrond: Eén derde van de personen die een beroerte meemaken, ontwikkelt afasie. Deze verworven taalstoornis brengt moeilijkheden in de communicatie teweeg en gaat dikwijls samen met cognitieve problemen. Tijdens de (sub)acute fasen van het herstel is vaak veel verbetering mogelijk, maar dit proces vertraagt of stabiliseert tijdens de chronische fase. Talrijke studies hebben de potentieel compenserende mechanismen van de rechterhersenhelft en het ‘multiple demand’ (MD) netwerk ter ondersteuning van het taalnetwerk onderzocht. Deze studies maakten vaak gebruik van groepsgemiddelden bij hersenscans. Er is echter behoefte aan specifieker onderzoek gericht op individuele activatie patronen bij post-stroke patiënten met chronische afasie (PWA), a.d.h.v. subject-specifieke fMRI methoden.

Doel van de huidige studie: Wij richten ons op het onderzoeken van de activatie en rol van zowel de rechterhemisferische regio's van het taalnetwerk als het domein-overkoepelende MD netwerk in de chronische fase van afasie. Voor beide netwerken kijken we zowel naar absolute als naar relatieve activatie (lateralisatie-index; LI) in vergelijking met gezonde controles, en we doen dit op individueel-subjectniveau. Bovendien bestuderen we of er een verband bestaat tussen de activatie van deze netwerken en de ernst van taal- of cognitieve stoornissen bij PWA.

Methode: We gebruikten de “single-subject” methode met taakgerichte fMRI om de betrokkenheid van de taalregio’s in de rechterhersenhelft en het MD netwerk tijdens taalverwerking bij chronische afasie te testen. Onze participanten bestonden uit 15 PWA en 13 leeftijdgematchte gezonde controles. We verzamelden fMRI-gegevens tijdens het uitvoeren van een luister- en leestaak (activeert taalnetwerk) evenals een ruimtelijke werkgeheugentaak (activeert MD netwerk). Verder werden er enkele gestandaardiseerde klinische taal- en cognitieve assessments afgenomen. De individuele activatiepatronen van de fMRI-activaties en de relatieve afhankelijkheid van de linker- en rechterhemisfeer (LIs) werden vergeleken tussen de groepen en de relatie met de ernst van afasie en cognitief deficit werd onderzocht a.d.h.v. correlaties met de gedragstaken. De betrokkenheid van het MD netwerk tijdens taalverwerking werd onderzocht door de taalactiviteit binnen subjectspecifieke regio's die actief zijn tijdens de MD taak te onderzoeken.

Resultaten: We vonden een significant groepsverschil voor de activiteit van het taalnetwerk in de linkerhersenhelft tijdens de taaltaken, maar niet voor de rechterhersenhelft, en geen significant groepsverschil voor MD activatie tijdens de MD taak. We vonden ook geen significant verband tussen de activatie van het taal- of MD netwerk en de ernst van afasie of cognitie. Met betrekking tot groepsverschillen in de lateralisatie van de netwerken, vertoonden PWA en gezonde controles vergelijkbare niveaus van lateralisatie van het taalnetwerk tijdens beide taaltaken, terwijl PWA significant minder links-gelateraliseerd activatiepatronen vertoonden in het MD netwerk tijdens de MD taak. Met betrekking tot LI-correlaties werden geen significante correlaties gevonden tussen LI's van het taal- en MD netwerk en de ernst van afasie, maar we vonden wel een positieve relatie tussen sterkere links-gelateraliseerde taalactiviteit tijdens de leestaak en cognitieve prestaties. Ten slotte vonden we geen bewijs voor activatie van het MD-netwerk tijdens taalverwerking.

Conclusie: We vonden geen bewijs voor een compensatiemechanisme t.h.v. de taalregio’s in de rechterhersenhelft bij PWA. Verder vonden we geen bewijs voor een rol van het MD netwerk tijdens passieve, receptieve taalverwerking, wat interessante inzichten biedt in een sterk bediscussieerd onderwerp. Voor de correlaties met de gedragsresultaten suggereren we dat de activatiewaarden in zowel het taalnetwerk als het MD netwerk mogelijk geen doorslaggevend inzicht bieden in de ernst van afasie bij de PWA groep.
Meer lezen

The Role of White Matter on Language Abilities of Children with Autism Spectrum Disorder: A Diffusion MRI Study

Universiteit Gent
2023
Kevser
Kaymak
Deze scriptie onderzocht de rol van witte stof op de taalvaardigheden van kleuters met autisme.
Meer lezen

Evaluating the structural effects of High Frequency spinal cord stimulation over time in patients with Failed Back Surgery Syndrome: A voxel-based morphometric study.

Vrije Universiteit Brussel
2020
Félix
Buyck
Genomineerde shortlist Vlaamse Scriptieprijs
Ruggenmergstimulatie wordt steeds vaker gebruikt omwille van zijn gunstige effect op lage rugpijn. Maar heeft het ook een effect op de herseninhoud? De onderzoeksgroep van de VUB-UZ Brussel zocht het als eerste uit.
Meer lezen

PHASE I CLINICAL TRIAL ON INTRA-TUMORAL IPILIMUMAB PLUS INTRAVENOUS NIVOLUMAB FOLLOWING THE RESECTION OF RECURRENT GLIOBLASTOMA

Vrije Universiteit Brussel
2019
Stéphanie
Peeters
Fase I klinische studie over de behandeling van opereerbare patiënten met recurrent glioblastoom (hersentumor), waarbij chirurgie aangevuld wordt met immuuntherapie. Voor het eerst ter wereld wordt de immuuntherapie (ipilimumab) rechtstreeks in de hersentumor gespoten, in combinatie met intraveneuze toediening van een ander soort immunotherapie (nivolumab).
Meer lezen

The in vivo quantification of iron deposition in the brain and its relation to pathological hallmarks of Alzheimer’s disease

Universiteit Antwerpen
2019
Eva
Wachtelaer
De ziekte van Alzheimer blijft een uitdaging voor hersenspecialisten over de hele wereld. Een recente vondst stelt voor dat afwijkende ijzerwaarden in de hersenen kunnen bijdragen aan het ontstaan en de progressie van deze ziekte. In deze thesis worden de ijzerwaarden van 180 deelnemers, inclusief gezonde personen en patiënten, onderzocht.
Meer lezen

Computer-aided diagnosis of ischemia and infarction for the treatment of acute ischemic stroke

Vrije Universiteit Brussel
2018
Ine
Dirks
In deze master thesis werd aangetoond dat machinaal leren de behandeling van patiënten met een acuut herseninfarct kan optimaliseren. De complexe afleiding en interpretatie van zogenaamde parametrische mappen kan vervangen worden door een computermodel dat een voorspelling doet over de locatie en grootte van de zones die in gevaar zijn door de verminderde bloedtoevoer. Bovendien heeft dit model tot bijna de helft minder hersenscans nodig dan de huidige methode.
Meer lezen

Hoogsensitiviteit en Aandachtsbias - Een Pilootstudie

Vrije Universiteit Brussel
2017
Florian
Rothenbücher
Deze masterproef was de eerste studie die onderzocht of aandachtsmechanismen aan de basis liggen van hoogsensitiviteit en de verhoogde emotionaliteit van mensen met dit persoonlijkheidskenmerk.
Meer lezen

Invloed van de Antropologische Film op de Afrikaanse Auteurscinema: culturele uitwisseling, tempo-spatiale patronen en de aanzet voor een neurobiologisch model

Universiteit Gent
2017
David
Vanden Bossche
De invloed van het modernisme in de antropologische cinema op de ontwikkeling van de vroege Afrikaanse auteurscinema en het linken van de tempo-spatiale patronen eigen aan deze filmtaal aan de nieuwe bevindingen van de neurokunstwetenschappen.
Meer lezen

Hoe efficiënt zijn de huidige leesmethodes om leesachterstanden bij kinderen te vermijden? Een nader onderzoek naar de Alfabetcode

Universiteit Antwerpen
2017
Melanie
De Mey
Deze bachelorproef heeft als doel te onderzoeken hoe efficiënt de huidige leesmethodes zijn om leesachterstanden bij kinderen te vermijden, met het oog op een nieuwe methode, namelijk de Alfabetcode – die werd ontwikkeld door Erik Moonen (2012). In dit onderzoek wordt er eerst nagegaan wat het leesniveau is wereldwijd, en of een algemene leesachterstand te verklaren is aan de hand van sociale factoren of mogelijke leerstoornissen. Verder wordt er ook onderzocht hoe de huidige leesmethodes tot stand zijn gekomen en op welke manier zij een invloed uitoefenen op het hedendaagse leesniveau van de populatie. In dit kader wordt een nieuwe methode besproken – de Alfabetcode – die als stelling heeft om kinderen te leren lezen op een effectievere manier. Het standpunt dat leesmethodes kunnen leiden tot mogelijke leesstoornissen wordt hier ook behandeld. De Alfabetcode zou tevens de ontwikkeling van dergelijke leesstoornissen voorkomen.
Meer lezen

Het fonologisch deficiet als oorzaak van dyslexie: een overzicht

Universiteit Antwerpen
2014
Karen
Gijsbrechts
Het fonologisch plobreem: de oorzaak van dyslexieLees deze zin niet. Gelukt? Nee, natuurlijk niet. Lezen gaat voor de meesten onder ons zo makkelijk dat men zelfs met alle bestwil in de wereld niet kan stoppen met het ontcijferen van tekst, willens nillens. Voor anderen is dit niet zo vanzelfsprekend. Dyslexie is een stoornis die het lezen en schrijven bemoeilijkt, dat weten we allemaal, maar wat ligt er aan de basis van deze stoornis? Wat is zijn oorzaak? En waarom is dit een moeilijke vraag?Doorheen verschillende eeuwen zijn er talloze theorieën in verband met dyslexie naar voren geschoven.
Meer lezen

Assessment of writing deficits in Parkinson's disease with a writing tablet: a pilot study

KU Leuven
2013
Sanne
Broeder
Als niets meer vanzelf gaat….Door Sanne BROEDERVoor patiënten met de ziekte van Parkinson lijkt niets meer automatisch te gaan. Over alles en elke beweging moet actief nagedacht worden. Zo ook bij het schrijven. De patiënten ervaren veel problemen tijdens deze taak en schrijven vaak totaal onleesbaar, voor anderen en voor zichzelf. Nieuw ontwikkelde oefeningen op een digitaal schrijftablet zijn in staat specifieke schrijfproblemen bij patiënten met de ziekte van Parkinson te ontdekken.
Meer lezen

Molecular Imaging of Pharmacological Modulation in the Prefrontal Cortex as a Reference for rTMS

Universiteit Antwerpen
2013
Stijn
Servaes
  • Joke
    Parthoens
  • Tine
    Wyckhuys
  • Steven
    Staelens
Op verkenningstocht door de hersenen: neuromodulatie en beeldvorming.De hersenen zijn ons belangrijkste orgaan, aldus de hersenen. Ze drijven ons denken en doen, ze zorgen dat we kunnen zien, voelen, horen en ruiken, maar toch laten ze het dan plots afweten wanneer je eindelijk de moed vindt om iets tegen die eeuwige verliefdheid te zeggen. Paradoxaal of niet, maar het brein heeft ons altijd geboeid. Het spreekt dan ook voor zich dat er reeds veel onderzoek naar de onderliggende processenis gebeurd.
Meer lezen

Optimization of electron tomography for the three dimensional study of nanoparticle assemblies

Universiteit Antwerpen
2013
Eva
Bladt
 VAN JUWELEN TOT KANKERBESTRIJDINGGOUD NANODEELTJES DOOR DE OGEN VAN EEN ELECTRONENMICROSCOOPOp macroscopische schaal wordt goud vaak gebruikt bij het creëren van juwelen. Echter, goud nanodeeltjes hebben een veelvoud aan toepassingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de medische wereld gebruikt worden in de strijd tegen kanker. In de toekomst zullen de mogelijkheden van het gebruik van deze deeltjes toenemen. Hiervoor moet onder andere de structuur van de deeltjes grondig geanalyseerd worden. Moderne elektronenmicroscopie is daarbij van cruciaal belang.
Meer lezen

Neurale netwerken betrokken bij religie, moraliteit en spiritualiteit

Universiteit Antwerpen
2011
Kris
Verburgh
Waarom geloven mensen? Omdat ze troost nodig hebben? Omdat ze dingen willen verklaren? Dat zijn geen juiste antwoorden, gezien het vermogen om te geloven eerst moet ontstaan, om het dan pas als troost of verklaring te kunnen aanwenden.
Als we kijken naar de structuur van onze hersenen, en de miljoenen jaren evolutie die de mens achter de rug heeft, dan zien we enkele interessante neurologische mechanismen die de kiemen van het geloof zaaien.
  Onze voorouders leefden gedurende miljoenen jaren in hechte groepen, en ontwikkelden hiervoor speciale cognitieve vermogens.
Meer lezen

Data acquisition for monolithic scintillation detectors in PET applications

Hogeschool PXL
2009
Robin
Cuypers
Ontwikkeling van een hersenscanner
                                          Robin Cuypers
 
 
 
Is het waar dat we maar 30 % van de capaciteit van onze hersenen gebruiken? Welke delen van onze hersenen zijn het actiefst en welke zijn het gevoeligst voor ziektes zoals Alzheimer? Hoe kunnen we een tumor lokaliseren? Om op al deze en andere vragen een antwoord te krijgen ontwikkelen we een scanner die de processen in de hersenen zal tonen.
Meer lezen