Wie wint de Vlaamse Scriptieprijs 2022?

Persbericht

VSP SHORTLIST
Kunnen we mensenlevens redden met betere communicatie tussen ambulances en het ziekenhuis? Heeft voorlezen een invloed op de leesmotivatie bij anderstaligen? Bacteriën op sla: een goede zaak? Is het echt noodzakelijk om nuchter te blijven voor een operatie? En weegt fysieke aantrekkelijkheid op sociale media even zwaar door als we denken?

Dit zijn ze dan: de 5 finalisten die op 20 december kans maken op de hoofdprijs en zo misschien met 2.500 euro naar huis zullen gaan. Maak kennis met de genomineerden - en ook met de jury die vandaag uit de anonimiteit treedt!

Ontdek de kanshebbers

Time is (t)issue

Heleen
Hellen Tielemans
Thomas More Hogeschool – Bachelor in de Verpleegkunde

Het 'gouden uur'. Dat is het eerste uur na een ongeval waarbinnen de kans op overleven het grootst is. Als je weet dat een ziekenwagen er 20 à 30 minuten over doet om op locatie te komen, dan blijven er nog maar 30 minuten over. Binnen die 30 minuten moet vlot gecommuniceerd worden. Van de noodcentrale tot de ambulance, en van de ambulance tot het ziekenhuis... toch? Uit het onderzoek van Hellen Tielemans blijkt dat de communicatie tussen ambulanciers en het ziekenhuis niet vlot goed genoeg gebeurt, met alle gevolgen van dien. Daarom ontwikkelde ze een applicatie, waarmee ambulanciers vlotter en sneller kunnen communiceren.

Lees het artikel.


Voorlezen aan anderstalige nieuwkomers: een toegangspoort tot verhalen en meer leesmotivatie

Thibaut Duthois

Thibaut

Universiteit Gent – Master in de pedagogische wetenschappen: Pedagogiek & Onderwijskunde

Is voorlezen niet voor kinderen? Als je je dat afvraagt, ben je niet alleen. Onderzoek naar voorlezen eindigt vaak al na de kleuterjaren en zeker na de eerste jaren van het lager onderwijs. En dat terwijl onderzoek er net op wijst dat interactief voorlezen een positieve invloed uitoefent op de taalvaardigheid en de woordenschatontwikkeling van leerlingen. En is dat niet wat anderstalige nieuwkomers nodig hebben? Omdat hij uit eerder onderzoek wist dat leesplezier een voorwaarde is om tot leren en taalontwikkeling te komen, besloot Thibaut Duthois het effect van interactief voorlezen op de leesmotivatie van de anderstalige nieuwkomers te meten. En wat blijkt? Interactief voorlezen werkt!

Lees het artikel.


Een slaatje vol bacteriën; mogelijks een goede zaak!
Mathis

Mathis Vermeersch
Universiteit Gent – Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding

Een zakje vers versneden sla uit de supermarkt bevat gemiddeld zo’n één miljoen bacteriën per gram sla. Een minderheid daarvan zijn ziekteverwekkende bacteriën. Helaas kan je sla niet verhitten en ook wassen blijkt niet voldoende om van die bacteriën af te raken. Daarom keek Mathis Vermeersch naar "goede" bacteriën. Voor zijn masterproef maakte hij een sla-model om specifieke bacteriën te kunnen onderzoeken. Zo wist hij goede bacteriën te isoleren, die de groei van slechte, ziekmakende bacteriën zoals Listeria kunnen tegengaan.

Lees het artikel.



Het langdurig nuchter houden van patiënten voor endoscopische onderzoeken: standaard, gemakzucht of noodzaak?

An-Sofie Iser
UC Leuven-Limburg – Bachelor in de verpleegkunde

An-Sofie

Velen onder ons hebben het al eens meegemaakt: voor een operatie of onderzoek in het ziekenhuis wordt er gevraagd om gedurende een bepaalde periode nuchter te blijven. Niet alleen patiënten die in opname komen, maar ook reeds opgenomen patiënten komen met deze richtlijnen in contact. Maar is langdurig nuchter blijven wel noodzakelijk? Of is dit een maatregel die standaard genomen wordt om de procedures te vergemakkelijken? An-Sofie Iser (UC Leuven-Limburg) zocht het uit in haar bachelorproef. Zo vond ze dat de periode waarin een patiënt wordt gevraagd nuchter te blijven vaak veel te lang is. Daarom pleit ze voor een nieuwe standaard waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van het comfort van de patiënt en niet die van de instelling.

Lees het artikel.



Het is het uiterlijk dat telt. Of toch niet (meer)?

Lotte Remue
Universiteit Gent – Master in het Tolken (Engels-Frans-Nederlands)

Lotte

Blondjes zijn dom en brillendragers zijn slim. Velen zullen met de ogen draaien bij het lezen van dergelijke stellingen, maar onbewust laten we ons nog steeds leiden door ingebakken stereotypen. Net daarom zetten bedrijven massaal knappe modellen en influencers in om ons zoveel mogelijk te verkopen. Maar is fysieke aantrekkelijkheid nu wel echt de sleutel tot verkoopsucces? Uit Lotte Remue's onderzoek blijkt van niet! Mensen zouden zelf meer geneigd zijn om een product te vertrouwen als dit gepromoot wordt door iemand met een geloofwaardiger gewicht of een oneven huidtextuur.

Lees het artikel.

De jury

Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

  • Prof. dr. Jozef Ongena (KVAB)
  • Prof. dr. Ir. Egbert Lox (KVAB)
  • Peter Brems (VRT NWS)
  • Harald Scheerlinck (Radio 2)
  • Kristof Pitteurs (Bruzz)
  • Bart Derwael (ASP)
  • Lise Van Dessel (Pelckmans Uitgevers)

250 of 2.500 euro

Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator SciMingo sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 800 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk reeds 250 euro in de wacht, terwijl de uiteindelijke winnaar het tienvoud, 2.500 euro, wint.

Uitreiking

Wie dit jaar met de gouden hersenen naar huis gaat, ontdek je tijdens de uitreiking op 20 december in het stadhuis van Brussel.