Matchfixing in het wielrennen: een sluimerend gevaar?

Guus
Vande Kerckhove

Titel:

Een factorial survey naar sport-gerelateerde matchfixing in de Vlaamse wielerwereld.

Intro:

Deze masterproef aan de Universiteit Gent heeft geleid tot de ontwikkeling van een gevalideerde en onderbouwde factorial survey naar situationele risicofactoren die aanzetten tot sport-gerelateerde matchfixing binnen het wielrennen in Vlaanderen. In het voorjaar van 2022 werd deze survey ontwikkeld en gevalideerd door interviews met competitieve wielrenners. De survey werd ontworpen met oog op afname bij renners in de beloftecategorie, het Elite2-niveau en profrenners. Zo is er getracht een bijdrage te leveren aan het meten van situationele risicofactoren.

Corpus:

De masterproef is gebaseerd op volgende hoofdonderzoeksvraag: wat is een betrouwbare methode om situationele risicofactoren die aanzetten tot sport-gerelateerde matchfixing in de sport wielrennen in Vlaanderen te meten?

Noodzaak:

Om een efficiënt en proactief beleid te kunnen voeren is het noodzakelijk om te weten te komen wat het fenomeen is dat men tegengaat. In huidig onderzoek is er echter een focus merkbaar op gok-gerelateerde matchfixing. Weinig onderzoek spitst zich toe op matchfixing die niet te maken heeft met gokken, de zogeheten sport-gerelateerde matchfixing. Ook focust het merendeel van beschikbaar onderzoek naar matchfixing zich op de sport voetbal. Echter is het wielrennen in Vlaanderen een zeer grote sport. Sport-gerelateerde matchfixing is volgens wetenschappelijk onderzoek aanwezig en zelfs genormaliseerd gedrag in het wielrennen. Deze masterproef probeert dus een bijdrage te leveren in betrouwbare methodes van ontdekking en verkenning van het fenomeen van sport-gerelateerde matchfixing in de sport wielrennen in Vlaanderen.

Methode:

Deze bijdrage wordt geleverd door een betrouwbare methode te ontwikkelen die peilt naar de invloed van bepaalde risicofactoren op gedragsintenties van wielrenners. Dit is een vragenlijst met twee realistische situaties. Deze situaties beschrijven realistische voorstellen tot sport-gerelateerde matchfixing aan een renner. De bedoeling is dat een respondent zich in de plaats stelt van de renner in de beschreven situatie. Deze realistische situaties werden eerst getoetst bij een aantal actieve wielrenners. Deze renners gaven feedback en opmerkingen die ervoor zorgden dat de situaties realistischer werden. Door actieve, competitieve wielrenners te interviewen is ervoor gezorgd dat de onderzoeksgroep inspraak heeft gekregen in de ontwikkeling van de methode.

Nadat de realistische situaties worden voorgelegd aan de respondent worden een aantal vragen gesteld die peilen naar het gedrag dat de respondent in dergelijke situatie zou stellen. Elk van deze vragen wordt in de masterproef onderbouwd en gemotiveerd. Dit draagt bij tot de betrouwbaarheid van de vragenlijst.

Ook komt in de masterproef de huidige strafbaarstelling van matchfixing aan bod. Een algemeen aanvaarde definitie van matchfixing is afwezig. Daarom wordt ook voorzien in een eigen definitie van matchfixing die tevens bijdraagt tot een correcte lezing van de masterproef.

Uitleiding:

De masterproef is erin geslaagd een betrouwbare methode te ontwikkelen die peilt naar situationele risicofactoren voor matchfixing in het wielrennen. In verder onderzoek kan de vragenlijst verspreid worden onder potentiële respondenten. Doordat de vragenlijst uitgebreid gemotiveerd is, is de betrouwbaarheid hoog. Een analyse van de resultaten die voortkomen uit de vragenlijst kan interessante inzichten met zich meebrengen.

Download scriptie (145.24 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2022
Promotor(en)
Prof. dr. Hardyns