Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Effecten van zwembadwater op het voorste oogsegment

Odisee
2022
Amy
Landau
Genomineerde longlist Scriptieprijs
Het effect van zwembadwater op het voorste oogsegment kan onderverdeeld worden in twee grote delen, namelijk de chemische gevaren en de microbiële gevaren die zwembadwater met zich teweegbrengt en hun oculaire bijwerkingen.
Meer lezen

Priming for induced resistance in rice

Universiteit Gent
2021
Iris
Pottie
In mijn scriptie deed ik onderzoek naar hoe het immuunsysteem van planten kan gestimuleerd worden, om zo opbrengstverliezen in de landbouw te verminderen.
Meer lezen

De gootsteen als bron van transmissie voor VIM metallo-beta-lactamase-producerende Pseudomonas aeruginosa in de intensieve zorgen

Vrije Universiteit Brussel
2020
Robin
Vanstokstraeten
Genomineerde shortlist Eosprijs
Via laboratoriumtechnieken werd nagegaan of de gootstenen in ziekenhuizen een rol spelen bij de verspreiding van superresistente ziekenhuisbacteriën.
Meer lezen

Dip, a novel and inspiring bacteriophage-based mechanism for transcript protection in the host cell.

KU Leuven
2016
Tom
Dendooven
Hoe kunnen we antibioticumresistente bacteriën opnieuw doden? In dit eindwerk werd gekeken naar virussen die gevaarlijke pathogene bacteriën zoals Pseudomonas aeruginosa afdoden. Door een moleculaire studie ontdekten we een nieuwe manier om de groei van deze bacteriecellen te blokkeren.
Meer lezen

De biosynthese, regulatie en secretie van cyclische lipopeptiden in fluorescerende Pseudomonas populaties

Universiteit Gent
2016
Charlotte
De Bruyn
Pseudomonas bacteriën maken tal van moleculen aan die een nut kunnen hebben voor de buitenwereld. Deze masterthesis onderzoekt hoe het cyclische lipopeptide 'orfamide' aangemaakt wordt, uit de bacterie geraakt en welke invloed hij kan uitoefenen op de overleving van de cocoyam plant.
Meer lezen

Microbial interactions in endotracheal tube biofilm and its role in the development of pneumonia

Universiteit Antwerpen
2014
Sarah
De Backer
Geen monsters in mijn ademhalingstube, aub!-Ze zijn onzichtbaar. Ze zijn overal. En ze zijn onoverwinnelijk.-Over bacteriën heb je vast al gehoord, maar waarschijnlijk niet veel goeds. Bacteriën staan bekend als kleine monstertjes die ziektes veroorzaken. Ze zijn niet allemaal gevaarlijk, maar toch kan je beter voorzichtig zijn. Want wanneer de bacteriën hun krachten bundelen is er geen ontsnappen meer aan…Bacterie op je lijfZe nestelen zich op onze huid, in onze ogen, neus en mond. Ze groeien, eten, sterven op en in je lichaam. En ze zijn met velen.
Meer lezen

Genotypische en fenotypische karakterisatie van bacteriën geïsoleerd uit een 2,4-DNT verontreinigde bodem

Universiteit Hasselt
2010
Sofie
Thijs
Winnaar Eosprijs
België kent door zijn oorlogsverleden, de explosievenindustrie en de huidige militaire activiteiten op oefen- en schietterreinen, ernstig vervuilde bodems. Het gaat onder meer over vervuiling door hoog energetische springstoffen zoals Trinitrotoleen (TNT), Royal Demolition Explosive (RDX) en drijfgassen zoals Dinitrotolueen (DNT).
Meer lezen

Identificatie van genomische groepen binnen het genus Stenotrophomonas & ontwikkeling van een nieuw Burkholderia cepacia selectief medium

Universiteit Gent
2003
Elke
Vanlaere
 
&
ontwikkeling van een nieuw Burkholderia cepacia selectief medium
 
Mucoviscidose of cystic fibrosis is de meest voorkomende erfelijke ziekte bij blanken. Ze wordt veroorzaakt door mutaties ter hoogte van het cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) gen.  Deze mutatie leidt tot een slecht functionerend CFTR eiwit dat in gezonde mensen onder andere het transport van zouten en water regelt en er dus voor zorgt dat slijmlagen gehydrateerd blijven. Het basisdefect is opvallend merkbaar in de exocriene klieren door abnormaal dik, kleverig en taaie secreties.
Meer lezen