Ontwerp van een gezelschapsspel voor jonge meisjes en hun gezin voor bewustwording, meerwaarde en positieve perceptie van STEM

Universiteit Gent
2023
Lobke
Lowie
Genomineerde longlist mtech+prijs
Deze thesis onderzocht op welke leeftijd en op welke manier meisjes het best in contact gebracht worden met techniek en wetenschap. Hiervoor werd een gezelschapsspel ontwikkeld met de bedoeling om meisjes warm te maken voor een technische opleiding of een technisch beroep.
Meer lezen

Tiërra

Universiteit Antwerpen
2020
Ornella
Torres Melkebeek
Tiërra is het afstudeerproject van Ornella Torres Melkebeek gerealiseerd onder begeleiding van Frank Goethijn (Productontwikkeling UA) in het academiejaar 2019-2020.
Het resultaat is een product-set voor tuin en moestuin eigenaars waarmee zij zelf, microbieel bodemverbeteringsmiddel kunnen aanmaken. Dit middel toepassen verhoogt de hoeveelheid micro-organismen in de bodem en aldus ook de bodemgezondheid op een biologische manier.
Meer lezen

Design and modelling of a modular robotic system to improve weed management in raised bed organic farming

Universiteit Gent
2020
Rembrandt
Perneel
Dit werk presenteert het ontwerpproces van een modulair robotsysteem ter verbetering van onkruidbeheer in biologische beddenteelt. Het resultaat is een lichtgewicht robotvoertuig met een configureerbare werktuigeenheid. Dit platform is in staat onkruid mechanisch te verwijderen bij het ontkiemen.
Meer lezen

Re-shuttle

Universiteit Antwerpen
2019
Robrecht
Vandekerkhove
Re-shuttle is een project waarbij de ecologische problematiek van badminton wordt onderzocht en aangepakt. Het toestel zorgt ervoor dat gebruikers hun shuttles (pluimpjes) zelf kunnen herstellen, zodat deze niet meer in de vuilnisbak terecht komen.
Meer lezen

Optibi - Optimizing Pollination

Universiteit Antwerpen
2018
Sander
Van Goethem
Optibi is het afstudeerproject van Sander Van Goethem gerealiseerd in het academiejaar 2017-2018, onder begeleiding van Frank Goethijn (Productontwikkeling UA) en Jan Steckel (Elektronica-ICT UA). In dit project werd er gezocht naar een manier om fruittelers meer controle te geven over de bestuiving op hun veld. Het resultaat is een product-dienstcombinatie die telers in staat stelt om hun bestuivingsproces te kwantificeren, in kaart te brengen en te optimaliseren. Optibi bestaat uit een sensor, die het geluid van insecten opvangt en identificeert aan de hand van een machine learning algoritme, een robuuste batterijmodule, die de langdurige autonomie van de sensor voorziet, en een app, die de gegenereerde data interpreteerbaar maakt voor de fruittelers. Optibi brengt Internet of Things naar de fruitteelt.
Meer lezen

Ideale verpakking voor food delivery services

Universiteit Antwerpen
2018
Glenn
Verhaege
NOMM is een product-dienst-systeem dat inspeelt op de huidige en toekomstige problematiek waar de food delivery services mee te kampen hebben waaronder de gebreken bij de huidige verpakking maar ook de maatschappelijke signalen om het gebruik van single-use plastics in de toekomst te beperken. Met NOMM wordt er getracht een meerwaarde te creëren voor elke stakeholder van het food delivery proces. NOMM is een systeem dat bestaat uit een nieuw ontworpen herbruikbare verpakking en een daaraan gekoppeld nieuw systeem.
Meer lezen

Zero Discards

Universiteit Antwerpen
2017
Nicholas
Van Beylen
Verhogen van de overlevingskansen van de weggegooide vis (ongewenste bijvangst) bij commerciële visserijen.
Meer lezen