Schrijftips

Bij je deelname aan de Vlaamse Scriptieprijs stuur je ons, naast je scriptie, ook een tweede tekst door: een zelfgeschreven Nederlandstalig nieuwsartikel van maximaal 1.000 woorden, klaar om te publiceren in een krant of tijdschrift. Maar hoe pak je dat best aan?

Snelle tips

Schrijftips

Van scriptie naar nieuwsartikel

Hoe ziet een nieuwsartikel eruit? En hoe geef je jouw scriptie het best vorm als artikel?

Meer lezen
Do's en Don'ts

Do's & don'ts voor het schrijven van je artikel

Waar moet je op letten bij het schrijven van een artikel over jouw scriptie? Houd deze Do's & Don'ts in het achterhoofd!

Meer lezen

Wat is het doel van je artikel?

In je artikel geef je de lezer op een begrijpbare en vlotte manier de belangrijkste info uit je scriptie mee.

Handige tip: begin niet meteen je artikel te schrijven, maar doe eerst deze belangrijke oefening: giet wat je de lezer wilt vertellen in één heldere zin (zonder jargon). Dit is je kernboodschap. Plaats die vooraan in je tekst en vertel van daaruit verder.

Publiek

Wie is je publiek?

Je schrijft niet voor een promotor of een prof, maar voor mensen die niets van je onderwerp afweten. Wetenschappers en academici schrijven over complexe, abstracte (technische) zaken, maar de gewone lezer is geïnteresseerd in een begrijpelijke en concrete tekst.

Handige tip: beeld je tijdens het schrijven in dat je je werk uitlegt aan een intelligente 16-jarige, die niets afweet van je onderwerp of studiegebied.

Let op deze valkuilen!

Maak van je artikel geen abstract

Een abstract is een minithesis: je geeft achtergrond, onderzoeksvraag, methode, resultaten en conclusie. In een nieuwsartikel zet je die volgorde op z’n kop: je begint eerst met je kernboodschap en daarna voeg je de andere info met mondjesmaat toe. Neem je lezer mee in het verhaal.

Gebruik zo min mogelijk jargon

Strooi niet met jargon. Als je toch vaktermen gebruikt, leg deze dan onmiddellijk kort en bondig uit of illustreer ze met een concreet voorbeeld of een vergelijking. De gewone lezer moet je tekst volledig kunnen begrijpen zonder dat hij of zij iets van achtergrondinformatie weet.

Maak je tekst niet te zwaar

Gebruik eenvoudige taal en wees zuinig met bijwoorden en adjectieven. Je kan ook best korte zinnen en alinea’s schrijven.

Geef je tekst voldoende ademruimte

Niemand leest graag een grote blok tekst. Je kan je artikel aantrekkelijker maken door gebruik te maken van tussentitels, citaten en rechtenvrij beeldmateriaal.

Let op voor schrijffouten

Lees je artikel zorgvuldig na of laat het eens door iemand anders nalezen. Je kan ook gebruik maken van slimme schrijfhulpen die voor jou de tekst nalezen. Check onze lijst spellingshulp hier.

Schrijf je verhaal alsof je het vertelt aan een vriend(in) - die niet hetzelfde studeert als jij. Vermoedelijk zal je eerst de essentie vertellen, of het meest fascinerende, en daarna dieper ingaan op de onderdelen van je scriptie.

Kim Verhaeghe, redacteur Eos Magazine

Wat is de structuur van een artikel?

Een sterke titel

Gebruik voor je artikel niet de titel van je thesis, maar maak er een echte eyecatcher van! Je titel mag gerust in het oog springen, de aandacht trekken en intrigeren. Let wel: maak er wel geen clickbait van – een lezer (en zeker een jurylid) wordt niet graag misleid.

Een beknopte intro

In je inleiding verleid je de lezer én leg je al kort uit waarover je werk gaat (kernboodschap, remember?). Wacht hiermee dus niét tot de laatste alinea, val gerust met de deur in huis. Maak je inleiding niet te lang, twee of drie zinnen is meer dan genoeg. Blader even door kranten en magazines voor inspiratie: de inleiding is het stukje dat in het vet gedrukt staat.

Een vlotte hoofdtekst

In je hoofdtekst sla je eerst heel kort een brug tussen je werk en je lezer. Je mag hierbij gerust creatief zijn. Je lezer is niet verplicht je artikel te lezen: jij moet de lezer prikkelen om de rest van je artikel te lezen. Op welke manier komt de lezer zelf met jouw onderzoek in aanraking? Waarom maakt het uniek of belangrijk?

Daarna ga je meteen dieper in op je werk. Waar gaat je scriptie over? Focus op de belangrijke punten en geef voorbeelden. Geef zeker ook de methode en het eindresultaat mee van je werk. De resultaten van je enquête tot een aantal treffende reacties van de doelgroep: voor ieder werk zal dit er anders uitzien.

Een krachtig slot

In het slot geef je een heel beknopte samenvatting van wat je in de rest van je artikel hebt uiteengezet.
Blij met het resultaat? Dan rest je nog maar één ding!

Graag wat voorbeelden?

Stel je voor: je hebt de hele dag gewerkt, je bent moe en je wil even ontspannen met een tijdschrift of een krant. Welk artikel lees je wel volledig en welk artikel lees je niét? Een uniek artikel schrijven is eigenlijk niet zo moeilijk: je moet alleen de juiste technieken kennen.

Voor je intro

 • Citaat
  Begin je artikel met een opvallend citaat. Voorbeeld
 • Sfeerbeschrijving
  Begin je artikel met een beschrijving van een persoon, plaats, voorwerp of gebeurtenis. Voorbeeld
 • Vraag
  Open je artikel met een vraag die je als schrijver (aan je lezer) stelt. Voorbeeld
 • U- of Je-opening
  Je kan je artikel beginnen door je lezer direct aan te spreken: 'Stel je voor dat...' Voorbeeld
 • Anekdote
  Het artikel begint met een voorval dat illustratief is voor het onderwerp. Voorbeeld
 • Met de deur in huis (In medias res)
  Het artikel begint midden in het verhaal, op een spannend/interessant punt. De voorgeschiedenis (hoe het tot dat punt gekomen is) wordt pas daarna verteld. Voorbeeld
 • Contrast
  Het artikel begint met een voorbeeld van een treffend contrast, ter illustratie van je artikel. Voorbeeld
 • Raadsel of paradox
  Het artikel begint met een raadsel of schijnbare tegenstelling. Uiteraard geef je verderop in het artikel de oplossing. Voorbeeld
 • Schokkend cijfer
  Het artikel begint met een schokkend cijfer. Het moet wel een cijfer zijn dat de lezer niet eerder heeft gehoord of gelezen, want dan is de verrassing weg. Voorbeeld

Voor je slot

 • Anekdote
  Het artikel eindigt met een (grappig) voorval dat het probleem of de oplossing subtiel samenvat.
 • Actie
  Het artikel eindigt met een actie (handeling) waarin hele verhaal is samengevat.
 • Citaat
  Het artikel eindigt met een krachtig citaat, dat het verhaal mooi samenvat. Voorbeeld
 • Cirkel
  Het einde grijpt terug naar een gebeurtenis uit de opening (maak de cirkel rond).
 • Sfeerbeschrijving
  Het artikel eindigt met de beschrijving van een persoon, plaats, voorwerp of handeling die subtiel weergeeft wat er naar aanleiding van het verhaal misschien zal gaan gebeuren…
 • Uitsmijter
  Het artikel eindigt met een doordenker, een paradox of een knipoog naar de lezer. Voorbeeld