Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Preclinical Mouse Study on Maternal Separation Impacting Childhood Chemotherapy-induced Cognitive Impairment

KU Leuven
2022
Sien
Verelst
Dit thesisonderzoek gaat over het effect van maternal separation op chemotherapiegeïnduceerde cognitieve beperkingen tijdens de kindertijd, uitgewerkt in een muizenmodel. Chemotherapie in de kindertijd heeft een grote neurobiologische impact en kinderen zijn voor de behandeling vaak lang gescheiden van hun ouders, wat een extra invloed kan uitoefenen. De resultaten in deze studie zijn subtiel maar beschrijven een eerste muizenparadigma (met toediening van chemo en maternal separation) voor de gevolgen van kinderkanker.
Meer lezen

De toekomst van de Arctische zeeroute

Universiteit Antwerpen
2022
Kevin
Van de Maele
Scenarioanalyse met betrekking tot de concurrentiekracht van trans-Arctische containerscheepvaart in vergelijking met de Suezroute.
Meer lezen

De kwalitatieve omgevingsvergunningverlening in Vlaanderen. Van ‘complex’ naar ‘harmonieus’ proces.

Andere
2022
Annelies
Maes
Het proces van de omgevingsvergunningverlening staat vandaag de dag erg onder druk.

Omgevingsambtenaren die de vergunningsaanvraag bestuderen en een advies voor het politieke beslissingsorgaan voorbereiden, krijgen steeds meer taken en verantwoordelijkheden op hun bord, en blijken stilaan ‘onvindbaar’ te zijn. Politici die in het kader van het ‘politiek dienstbetoon’ hun nuttigheid willen bewijzen als ‘veredelde maatschappelijk werker’ doorkruisen het besluitvormingsproces, wat een aanzienlijke impact heeft op de werking van de dienst Omgeving. En dan is er nog de burger die vindt dat alles té traag gaat… en verontwaardigt reageert wanneer zijn droomproject uiteindelijk niet wordt vergund.

In mijn masterproef ging ik op zoek naar de beslissende factoren die het ‘complex’ proces van de omgevingsvergunningverlening verklaren…. om finaal enkele aanbevelingen te formuleren die moeten toelaten om het ‘complex’ proces om te buigen tot een ‘harmonieus’ proces, waarbij onderlinge spanningen, frustraties en teleurstellingen in hoofde van ambtenaren, politici en derden voortaan tot een ver verleden behoren.
Meer lezen

DEVELOPMENT OF A FRAMEWORK FOR EVIDENCE-BASED DECISION- MAKING ON DEALING WITH HUMAN (OPPORTUNISTIC) PATHOGENS IN THE MICROBIOME OF MINIMALLY PROCESSED VEGETABLES

Universiteit Gent
2021
Sofie
Schryvers
  • Thomas
    De Bock
De toepassing van een beslissingstool voor de selectie van een controlestrategie ter preventie van kruisbesmetting via het waswater van 4de gamma groenten.
Meer lezen

'Processie van Echternach' naar het 'voldongen feit': België en NAVO-Dubbelbesluit, 1977-1979

Universiteit Gent
2021
Bas
Spliet
Deze scriptie onderzoekt het besluitvormingsproces van de Belgische regering ten aanzien van het NAVO-Dubbelbesluit van 12 december 1979. De centrale bevinding stelt dat België een sleutelrol opnam in het doordrukken van het Dubbelbesluit op het internationale terrein.
Meer lezen

Decoding EEG responses during perception and imagination of music

KU Leuven
2020
Marthe
Tibo
In deze scriptie wordt onderzocht hoe muziek gereconstrueerd en herkend kan worden vanuit hersenactiviteit, geregistreerd via EEG signalen. Dit wordt aangetoond voor zowel beluisterde als ingebeelde muziek.
Meer lezen

Succesvolle ouder-leraar communicatie: de professional vision van experten

Universiteit Gent
2019
Ine
Ophalvens
Leraren in opleiding dienen niet enkel voorbereid te worden op het lesgeven, maar eveneens op het communiceren met ouders. Leraren geven echter aan dat ze zich hier onvoldoende op voorbereid voelen. Het is belangrijk om na te gaan wat doorslaggevende competenties zijn in een succesvol ouder-leraar gesprek. Daarom wordt de professional vision van experten ten aanzien van ouder-leraar communicatie onderzocht.
Meer lezen

Design of a measurement system for visual aspect: dull, shiny and shadow lines

KU Leuven
2019
Efraïm
Locquet
Het ontwerp van een meetsysteem die het mogelijk maakt om matblinkende lijnen op te meten. Dit gebeurt door behulp van een visiesysteem.
Meer lezen

Is een Europees leger mogelijk? - Het politieke draagvlak voor een EU leger in kaart gebracht.

Universiteit Gent
2018
Lothar
Heymans
De Britten en hun gigantische militaire capaciteiten verlaten de EU, Trump vindt de NAVO overbodig en de EU wordt geconfronteerd met meer uitdagingen dan ooit tevoren. Een mogelijke oplossing is de creatie van een Europees leger. Maar is daar wel de nodige politieke steun voor te vinden? En wat betekent een Europees leger voor het voortbestaan van de NAVO?
Meer lezen

Spanje en de euro

KU Leuven
2017
Nils
Haesaert
Deze thesis gaat na of het one-size-fits-all-beleid van de Europese Centrale Bank afgestemd was op de specifieke noden van de Spaanse economie tussen 1997 en 2016.
Meer lezen

Development of a methodology for mobility and accessibility location assessment

Vrije Universiteit Brussel
2017
Sven
Masy
In deze scriptie wordt een innovatieve methodologie opgesteld voor het evalueren van bereikbaarheid met het openbaar vervoer en met de wagen. De methodologie wordt toegepast op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Meer lezen

The effects of organic enrichment of jelly-falls and aquaculture on meiobenthic community composition and functioning: results from an ex situ tracer experiment

Universiteit Gent
2017
Felien
Festjens
  • Ann
    Vanreusel
De intensieve aquacultuur en toename in omvang van kwallenbloei in fjordsystemen over het laatste decennium heeft mogelijks grote gevolgen voor de zeebodem, die wordt blootgesteld aan organische verrijking afkomstig van vis-kwekerijen en karkassen van dode kwallen.
Meer lezen

Algorithm for business plan development for a new medical device

Universiteit Gent
2017
Simon
Popelier
  • Jeff
    Maenhaut
Een nieuwe tool werd gecreëerd om startups in de medische technologie sector te helpen gedurende hun complexe ontwikkelingstraject.
Meer lezen

Genetische parameters van uniformiteit toegepast op productiekenmerken van vleesvarkens

KU Leuven
2017
Wim
Gorssen
Uniformiteit is een eigenschap die doorheen de productieketen gewenst is bij landbouwhuisdieren, maar waar voorlopig niet op geselecteerd wordt. Selectie is pas mogelijk indien een genetische basis aanwezig is. In deze thesis is het bestaan van deze genetische basis voor uniformiteit onderzocht voor productiekenmerken van vleesvarkens zoals gemiddelde dagelijkse groei en vleespercentage.
Meer lezen

Evolutie en redenen van sterfte bij vleesvarkens

Universiteit Gent
2016
Kevin
Moyaert
Onderzoek voeren naar wat de reden van sterfte is bij vleesvarkens vanaf 20 tot 115 kg. Er werden ook sterftecurves opgemaakt in functie van leeftijd en gewicht. Tot slot werd een onderzoek gehouden naar de relatie tussen de borstomtrek en het gewicht van vleesvarkens.
Meer lezen

“Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story?” Reinventing a National Narrative and Its Political Meaning in ‘Hamilton: an American Musical’

Universiteit Gent
2016
Stéphanie
Verbrugghe
Het musicalfenomeen van 2016, 'Hamilton' biedt niet alleen geschiedkundig entertainment aan de vele bezoekers (waaronder president Obama), maar ook een verdoken politiek commentaar op de toekomst van Amerika.
Meer lezen

Impact van strategische wendbaarheid op menselijke duurzaamheid binnen organisaties

Universiteit Antwerpen
2016
Bart
De Keyser
Wil een bedrijf heden ten dage competitief blijven, dan dient het steeds vaker een doorgedreven vorm van flexibiliteit in te voeren. Hoewel nastrevenswaardig op organisationeel niveau, lijkt een dergelijke wendbaarheid echter niet altijd te stroken met de menselijke mogelijkheden van de individuele werknemers. Deze scriptie identificeert waar de voorname pijnpunten zich situeren en evalueert hoe twee hedendaagse bedrijven met de aangekaarte probleemvelden omgaan.
Meer lezen

Nieuwe media bij de oudere generaties

Universiteit Gent
2015
Miguel
Devriese
“Er is weer niks op tv vanavond.” Een zin die ik al lang niet meer gehoord had, tot mijn oma ze gisteren zei. Ik dacht meteen aan YouTube, Netflix, mijn propvolle digicorder en het dozijn Amerikaanse series dat ik nog moest inhalen. Het aanbod is toch gigantisch, hoezo ‘niks op tv’? Toen besefte ik dat tv voor mij helemaal iets anders is dan voor mijn oma.Digitalisering heeft het medium televisie namelijk gewijzigd in al haar aspecten.
Meer lezen

Bestuderen van torsionele dynamica ter optimalisatie van de aandrijflijn van turbocompressoren

KU Leuven
2014
Hans
Meeus
Studenten - Een schakel in de innovatieketen bij Atlas CopcoWist u dat achter het rode gebouw van Atlas Copco Airpower gelegen aan de Boomse-steenweg ’s werelds grootste compressoren-bouwer gevestigd is? Het bedrijf is het meest geavanceerde kenniscentrum op vlak van comprimeerde lucht. Talrijke product- en procesinnovaties vinden dan ook hun oorsprong terug in deze Belgische vestiging. De voortdurende innovatie wordt mede mogelijk gemaakt door diepgaander onderzoek in nauwe samenwerking met verschillende universiteiten.
Meer lezen

A composite indicator for the prediction of the one-year-ahead return of stocks: an application to the Belgian stock market

KU Leuven
2014
Michael
Hamelryck
Aandelen: Een alternatief voor het spaarboekje?Ons spaarboekje levert niets meer op. Wanneer je vijf jaar geleden 10.000 euro parkeerde op een spaarrekening groeide dit vandaag aan tot 10.530 euro. Een schamele winst die amper hoger ligt dan de inflatie. Angstvallig wordt er gezocht naar nieuwe manieren om ons kapitaal terug aan het werk te zetten. De zoektocht naar rendement op onze zuurverdiende centen is geopend.Er wordt vaak naar aandelen gekeken om een mooi rendement te behalen. Met de financiële crisis in het achterhoofd is het vertrouwen van veel investeerders echter nog steeds zoek.
Meer lezen

Identificatie en functionele studie van effectormoleculen in Meloidogyne graminicola

Universiteit Gent
2013
Britt
Merlaen
Nematoden zijn er in veel maten en gewichten. M. graminicola, die bestudeerd werd in deze masterthesis, ziet er onder de microscoop uit als een doorzichtig wormpje, maar is met het blote oog amper waar te nemen. Deze nematode is een parasiet: hij vestigt zich in planten en leeft van de voedingsstoffen die hij in zijn gastheer vindt. Is de gastheer een landbouwgewas, dan is dit synoniem voor minder opbrengst. Daarbij komt nog dat de nematode zijn gastheer verwondt. Een plant waarin nematoden huizen is een zieke plant.
Meer lezen

Development of an arm system for a gesturing system for the social robot Probo

Vrije Universiteit Brussel
2013
Steven
Depue
Emoties omarmenLedematen van robots als communicatiemiddelRobots zullen meer en meer in ons dagelijks leven verschijnen, in tal van toepassingen. Er is dus een sociaal aspect in de ontwikkeling nodig om intuïtief met hen te kunnen communiceren. Sociale robots worden dan ook uitgerust met typisch menselijke communicatiesystemen zoals spraak en het tonen van emoties. De robot Probo van de Vrije Universiteit Brussel kan al heel wat gelaatsuitdrukkingen nabootsen, maar zal nu ook een paar werkende armen krijgen.De robot Probo wordt momenteel ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Brussel.
Meer lezen

Le Petit Phare

VIVES Hogeschool
2010
Matthias
Tommelein
 Le Petit Phare zorgt voor licht in brousse

‘Matthias, ontwikkel een zo lowtech mogelijk systeem dat de mensen in de Afrikaanse brousse kan voorzien van licht.’ Deze quasi onmogelijke opdracht kreeg de 21-jarige Zedelgemnaar Matthias Tommelein van Bart Castelein, de stichter van vzw De Boot én sedert jaar en dag notoir Afrika-reiziger. Met Barts opdracht in het achterhoofd knutselde Matthias onversaagd aan zijn uitvinding.
Meer lezen

De commerciële praktijk in het zestiende eeuwse Antwerpen

Universiteit Gent
2010
Nick
Van Den Brulle
Hoe word ik de perfecte handelaar?Stel, je bent een kleine zelfstandige, uitbater van een uit de kluiten gewassen groothandel in een moderne metropool, boekhoudkundige, vertegenwoordiger, transporteur of geïnteresseerd in welke historische zestiende eeuwse hulpmiddelen uit het handelsmilieu vandaag nog steeds toepasbaar blijken, dan heeft deze scriptie zeker iets weggelegd voor jou. Tijden van economische moeilijkheden, zoals vandaag, zijn immers de meest uitgesproken momenten om een terugblik te werpen op hoe men in het verleden zijn eigen hachje probeerde te redden.
Meer lezen

De Meting van 'Brand Equity'

Universiteit Hasselt
2008
Tim
Jans
Nokia sterkste gsm-merk

“Als we dit bedrijf zouden opsplitsen, en ik zou jou het land en de gebouwen geven, en ik zou de merken nemen, dan zou ik veel rijker worden dan jij.” Met deze uitspraak erkende John Stuart, manager bij Quaker Oats, reeds rond 1900 het belang van een sterk merk voor een onderneming. De waarde van merken en hun invloed op consumenten wordt samengevat onder de naam ‘Brand equity’, en werd onderzocht in de markt van mobiele telefoons. Nokia bleek in deze markt het sterkste merk te zijn.
Meer lezen

Headbanging Orkest met behulp van bewegingssensoren en wireless links

Universiteit Gent
2008
Bart
Kuyken
  • Wouter
    Verstichel
Nintendo Wii 2.0?

 
Hoe kan een gamer zich meer inleven in een computerspel? Hoe kan muzikaliteit bij kleuters gemeten worden? Hoe kunnen epilepsieaanvallen betrouwbaar en eenvoudig gedetecteerd worden zonder opzichter? En hoe kan dit alles gecombineerd worden door een en hetzelfde systeem?
 

Centraal in dit artikel staat het woord beweging. De uitdaging is om menselijke beweging eenvoudig en nauwkeurig in kaart te brengen.
Meer lezen

Kansrijk onderwijs voor kansarm ... hoe krijg je hen voor leren warm?

AP Hogeschool Antwerpen
2007
Marleen
Versieck
Kansrijk onderwijs voor kansarm … hoe krijg je hen voor leren warm ?


Inleiding

De onderwijswereld kende de laatste jaren een niet te stuiten vernieuwingsdrang. Deze vernieuwingen zetten de scholen aan tot structurele aanpassingen. In de vernieuwde leerplannen met de eindtermen of ontwikkelingsdoelen, in het GOK-beleid waarbij het hele team een gemeenschappelijke en ethische keuze rond gelijke onderwijskansen uitwerkt en in het zorg-decreet voor extra ondersteuning, is een rode draad merkbaar.
Meer lezen

Literatuurstudie omtrent micropolluenten in het Schelde-estuarium: Aanwezigheid, toxiciteit, beleid en verwijdering

Universiteit Antwerpen
2007
Christophe
De Bie
  • Reinout
    Van Loon
Organische micropolluenten in het Schelde-estuarium

Organische micropolluenten in het Schelde-estuarium! Wat zijn ze? Waar komen ze vandaan? Wat is hun effect? En hoe geraken we er van af? Dit artikel leidt u naar de duistere wereld van de organische micropolluenten

Het leven is enkel mogelijk in de aanwezigheid van water. Duurzaam waterbeheer is daarom onontbeerlijk. Binnen dit kader zal de aandacht meer specifiek uitgaan
naar de vervuiling van oppervlaktewater door organische micropolluenten.
Meer lezen

De ontwikkeling van een dierenwelzijnsrisico-index voor vleesvarkens

KU Leuven
2007
Hanne
Geenen
Hoe kunnen we het welzijn van varkens meten?

“De ontwikkeling van een dierenwelzijnsrisico-index voor vleesvarkens”
 
Inleiding
Op 1 mei 2006 waren er in Vlaanderen exact 6 294 904 varkens. In datzelfde jaar waren we in Vlaanderen met 6 078 600 inwoners [1]. Dit betekent dus dat er bijna evenveel varkens als mensen in het Vlaamse gewest leven. Deze varkens worden veelal gehuisvest in wat men noemt de intensieve veehouderij met zoveel mogelijk dieren op zo weinig mogelijk oppervlakte.
Meer lezen

Opvolgzaamheid in het parlement.

Thomas More Hogeschool
2005
Philippe
Nuyts
Opvolgers bevolken een derde van de Kamer en een vierde van het Vlaams parlement. Ze worden met de vinger gewezen omdat ze onze instellingen tot “kneusjesparlementen” doen verworden. Opvolgers zouden partijslaafjes zijn die zwijgen en stemmen, om hun politieke carrière te vrijwaren. Zijn die beschuldigingen terecht, en waarom zijn de opvolgers zo talrijk?
 
Sinds 1899 al staan er in ons land kandidaat-opvolgers op de kieslijsten. Oorspronkelijk dienen ze om parlementsleden te vervangen als ze ontslag nemen, ziek vallen of sterven. Aanvankelijk bleef hun aantal altijd beperkt.
Meer lezen