Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Patiëntspecifieke dosimetrie voor Y-90 radio-embolisatie van hepatocellulair carcinoom op basis van CFD-modellering

Universiteit Gent
2023
Elien
Woestenborghs
In deze scriptie wordt de invloed van het type partikel op de dosisverdeling onderzocht via Monte Carlo simulaties voor de behandeling van leverkanker met transarteriële radio-embolisatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de patiëntspecifieke dichtheden en de partikeldistributie verkregen via CFD-modellering.
Meer lezen

Screening van pyrrolizidine-alkaloïden in theematrices door IM-MS: eerste stappen van methodeoverdracht naar een gebruiksvriendelijke QqQ-spectrometer voor routinematige kwantificering

Universiteit Gent
2023
Marie
Smet
Deze scriptie bevat onderzoek naar meer efficiënte en routinematige screening en kwantificatie-methoden voor Pyrrolizidine-alkaloïden in commerciële thee preparaten.
Meer lezen

Doelgerichte afgifte van medicatie bij leverkanker: modelleren van de impact van tumoren op de partikelverdeling in een patiënt-specifieke cirrhotische lever

Universiteit Gent
2019
Tim
Bomberna
Het hoofdonderwerp van deze masterproef is doelgerichte en plaatselijke afgifte van medicatie bij leverkanker. Het transport van medicijnen doorheen de leverbloedvaten wordt aan de hand van computermodellen onderzocht.
Meer lezen

Characterization of patients with autoimmune hepatitis in the Ghent area: a retrospective cohort study in tertiary and secondary hepatology centers

Universiteit Gent
2018
Cedric
Simoen
  • Isabelle
    Colle
  • Christophe
    Vansteenkiste
  • Filip
    Sermon
  • Anja
    Geerts
Auto-immuun hepatitis (AIH) is een zeldzame auto-immuunziekte van de lever. Zonder de juiste diagnose en behandeling leidt AIH tot de ontwikkeling van cirrose en terminale leverziekte. De diagnose is gebaseerd op een internationaal erkend scoresysteem. Patiënten waarbij de behandeling vroeg gestart wordt, hebben een uitstekende prognose die vergelijkbaar is met een gematchte controlepopulatie. Gegevens voor Belgische patiënten met AIH zijn echter schaars. Het doel van deze scriptie bestaat enderzijds uit het bepalen van de prevalentie en algemene kenmerken van patiënten met AIH in regio Gent en anderzijds uit het zoeken naar voorspellers van langetermijnuitkomsten bij patiënten met AIH.
Meer lezen

Surveillance voor hepatocellulair carcinoom: waar staan we vandaag en kunnen we beter? een systematische review

KU Leuven
2018
Judith
Wellens
  • dr. Mike
    Cool
HCC-Surveillance is ondermaats. Determinanten zijn onvoldoende kennis van de (huis)arts, gebrek aan gespecialiseerde zorg en overkoepelend programma, NAFLD, macronodulaire cirrose en infiltratieve tumoren. Kwaliteitsverbeterende initiatieven werken, maar kunnen optimaler.
Meer lezen

Genotypering van het Hepatitis C Virus met betrekking tot de 2k/1b recombinant.

Universiteit Gent
2017
Wim
Schuermans
  • Hans
    Orlent
  • Isabelle
    Desombere
  • Patrick
    Descheemaeker
  • Hans
    Van Vlierberghe
  • Anja
    Geerts
  • Xavier
    Verhelst
  • Marijke
    Reynders
  • Elizaveta
    Padalko
Aangezien verschillende HCV genotypes een verschillende respons kunnen hebben op de eventueel ingestelde therapie, is een correcte typering van belang. Afhankelijk van de gebruikte methodologie bestaat er een risico op misclassificatie. Dit is van toepassing bij de beruchte virale centaur CRF 2k/1b.
Meer lezen

Onderzoek naar levenskwaliteit bij patiënten met chronisch leverlijden, pre- en posttransplantatie

Universiteit Gent
2015
Louis
Onghena
  • Wouter
    Develtere
Een nieuwe lever, een nieuw leven.“Is life worth living? It all depends on the liver.” Dokter William James wist het al lang. Elk jaar krijgen in België 220 mensen een nieuwe lever. De vraag is echter, in hoeverre deze mensen nog een toekomst hebben.Het orgaanDe lever van een volwassen mens weegt ruim anderhalve kilo en is een van de grootste organen van het menselijke lichaam. Hij wordt ook wel eens de afvalverwerker van het lichaam genoemd. De talloze functies van de lever omvatten onder  andere het afbreken van medicatie en alcohol, wat het bloed zuivert.Soms echter, wordt de lever ziek.
Meer lezen

Ontwikkeling van numerieke methoden voor thermotherapie van leverkanker

Universiteit Gent
2012
Frederik
Soetaert
Winnaar Eosprijs
Leverkanker verschroeidRadiofrequente ablatie (RFA), een vorm van warmtetherapie, is een innovatieve techniek bij de behandeling van leverkanker. Frederik Soetaert ontwikkelde voor zijn masterproef in de ingenieurswetenschappen een computerprogramma om RFA te personaliseren en te optimaliseren. Op termijn kan dit leiden tot een betere prognose voor patiënten met leverkanker.Klassieke aanpak ontoereikendLeverkanker treft jaarlijks 740.000 mensen, wat het de vijfde meest voorkomende kanker ter wereld maakt.
Meer lezen

Presence of multidrug resistance and ER stress in a mouse model of hepatocellular carcinoma

Universiteit Gent
2012
Yves-Paul
Vandewynckel
  • Hans
    Van Vlierberghe
  • Isabelle
    Colle
Achilleshiel van tumoren ontdekt in leverkankerIedereen kent wel iemand in zijn omgeving die getroffen werd door kanker. Momenteel wordt voor de behandeling van kanker vooral chemotherapie gebruikt. Dit heeft echter vele bijwerkingen zoals haaruitval en misselijkheid. Ook is de verbetering van de levensverwachting door de huidige chemotherapie slechts beperkt. In een muismodel voor leverkanker is een nieuwe universele strategie ontdekt die de weg opent naar een innovatieve vorm van kankerbehandeling voor dit type, maar ook voor alle andere tumoren.
Meer lezen

Vergelijking van de doeltreffendheid van een 0,1,4-maand hepatitis B vaccinatieschema met een 0,1,6-maand hepatitis B vaccinatieschema bij sekswerkers in Antwerpen

Universiteit Antwerpen
2007
Nora
van Ardenne
  • Inge
    Roelofs
Sekswerkers kunnen door middel van een verkort vaccinatieschema sneller beschermd worden tegen infectie met hepatitis B.

Stel dat u vanwege uw beroep een risico loopt op een infectieziekte met mogelijk ernstige gevolgen. Zou u dan niet zo snel mogelijk hiertegen beschermd willen worden?  Hepatitis B is een infectieziekte die in ons land  vooral wordt overgedragen via onbeschermd seksueel contact of intraveneus druggebruik.  Het risico om geïnfecteerd te worden door seksuele overdracht stijgt met het toenemend aantal seksuele partners.
Meer lezen

The Gynefix Patent, a Belgian invention

Odisee
2006
Elke
Hoedt
Gynefix®
Gepattenteerde Belgische uitvinding stelt orale contraceptiva in vraag
 
Winst versus Gezondheid
 
Toename ongewenste zwangerschappen
 
In een wetenschappelijke publicatie over de aanvaardbaarheid van anticonceptiemiddelen voor de vrouw, merkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) op dat er wereldwijd nog steeds enorm veel ongewenste zwangerschappen zijn.(1) De statistieken spreken voor zichzelf: meer dan 50% van de zwangerschappen in de VS zijn ongepland en de helft ervan (1,4 miljoen per jaar) eindigt in abortie, waarvan meer dan 50% bij vrouwen jonger dan 25 jaar.
Meer lezen