Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Assessment of biological activity along a metal pollution gradient applying diatoms and macroinvertebrates

Universiteit Antwerpen
2020
Stijn
Van de Vondel
De impact van hedendaagse en historische metaalverontreiniging in de Dommel rivier werd onderzocht met behulp van macro-invertebraten en diatomeeën. Een klein effect van deze verontreiniging werd gevonden in beide groepen, maar was het meest uitgesproken voor de diatomeeën.
Meer lezen

De invloed van mijnbouw op metaalconcentraties in aquatische ecosystemen in Bolivia.

Universiteit Antwerpen
2019
Karolien
Van den Nouweland
Mijnbouw in het centrum van de stad Oruro in Bolivia brengt de gezondheid en het inkomen van inwoners in gevaar. Boeren zien hun oogst dalen, hun vee sterven, hun waterputten uitdrogen en worden zelf ziek. Deze metaalverontreiniging werd in kaart gebracht voor de NGO CEPA adhv water- en bodemstalen zodat zij deze gegevens kunnen gebruiken in hun strijd ter bescherming van de inheemse bevolking en het milieu.
Meer lezen

Cadmium opname door cacao zaailingen: de rol van het wortelstelsel en het biobeschikbaar cadmium

KU Leuven
2019
Hester
Blommaert
Met behulp van een stabiel isotoop van cadmium werd onderzocht wat de rol is van het wortelstelsel en biobeschikbaar cadmium in de opname van cadmium door cacao zaailingen?
Meer lezen

Cadmium verdeling in Ecuadoraanse cacaobonen tijdens na-oogst processen

KU Leuven
2019
Vincent
De Mesmaeker
  • Ruth
    Vanderschueren
De cadmium verdeling in Ecuadoraanse cacao bonen werd onderzocht tijdens na-oogst processing mbv ICP-MS. Tevens werden enkele mitigatiestrategieën ontwikkeld om de totale cadmiumconcentratie in finale cacaoproducten te verlagen.
Meer lezen

Zware metalen en voedingsgewassen: impact van atmosferische depositie nabij spoorlijnen

Universiteit Gent
2015
Sofie
Longueville
Verhoogde metaalconcentraties in groenten gekweekt langsheen spoorwegenHet is algemeen geweten dat groenten die geteeld worden langsheen een drukke weg of op een verontreinigde bodem vaak te veel zware metalen bevatten. Maar hoe zit het met groenten gekweekt langsheen spoorwegen?
Meer lezen

Zaadendofyt-geassisteerde fytoremediatie van Cadmium: optimalisatie van de inoculatie

Hogeschool PXL
2014
Antoine
Persyn
  • Sascha
    Truyens
  • Nele
    Weyens
Groen gebruiken voor een groenere toekomst!Verontreinigde bodems zijn de dag van vandaag geen nieuwigheid, je komt ze overal ter wereld tegen. In de Belgische Noorderkempen is er bijvoorbeeld een grondperceel van 300 m2 verontreinigd met Cadmium, een zwaar metaal. Cadmium heeft geen gekende biologische functie maar het is voor zowel plant als dier toxisch. Bij mensen speelt Cadmium een rol bij de vorming van tumoren, bij planten doet het de bladeren vergelen en vermindert het de groei in het algemeen.
Meer lezen

Exploring the role of plant hormones in root developmental responses to metal-stress

Universiteit Hasselt
2013
Stefanie
De Smet
Manipulatie van wortelgroei: de sleutel tot landbouw op vervuilde grondIn 2011 overschreed de wereldpopulatie 7 miljard en met de huidige groeisnelheid van ongeveer 1,10% per jaar zal 8 miljard overschreden worden in 2025. Deze groeiende populatie brengt een stijging in industrie en vervuiling met zich mee. De vraag naar plantproductie voor voedsel, veevoeder en biomassa (bv. voor biobrandstof productie) neemt toe. Het aantal bruikbare landbouwgronden daalt echter doordat vele gronden vervuild worden.
Meer lezen

“Investigating the Zinc Homeostasis Network in Suillus luteus: Zinc Transporters”

Universiteit Hasselt
2013
Laura
Coninx
De ondergrondse redder van dennenbomen in Noord-LimburgVele zandgronden in het Noorden van Limburg zijn zwaar vervuild met zink, cadmium en lood door de jarenlange metaalverwerkende industrie in deze regio. Ondanks het feit dat de meeste van deze zinkfabrieken gesloten zijn of een betere milieukwaliteitszorg hebben aangewend, blijft de vervuiling een belangrijk probleem. Niet alleen wordt de plaatselijke fauna en flora door deze vervuiling aangetast, ook de menselijke gezondheid loopt gevaar.
Meer lezen

Het vermogen van cadmium tolerante Brassica napus geassocieerde bacteriën om fytoextractie van cadmium te bevorden in B. napus

Universiteit Hasselt
2013
Nicole
Janssen
Het reinigen van de bodem met behulp van plantenVeel gebieden zijn vervuild met toxische metalen en oude saneringsmethoden, zoals het afgraven van de vervuilde grond, zijn duur en destructief. Hierdoor is er een nieuwe remediatietechniek ontwikkeld. Fytoextractie maakt gebruik van planten en hun geassocieerde micro-organismen om elementen uit de bodem te extraheren en te transloceren naar de bovengrondse delen van de plant. Dit goedkope proces is vaak traag, maar het toedienen van bepaalde bacteriën kan het proces versnellen.
Meer lezen

Combined effects of heat and cadmium toxicity on Populus canadensis 'Robusta'

Universiteit Gent
2012
Marlies
Christiaens
Opwarming aarde beschermt populier tegen bodemverontreiniging De opwarming van de aarde blijkt niet enkel negatieve effecten te hebben.
Meer lezen

Milieubaten van een bodemsanering in Vlaanderen, toepassing op de cadmiumverontreiniging in de Noorderkempen.

KU Leuven
2011
Thomas
De Romagnoli
 Bodemsanering in Vlaanderen: meer dan een bodemloze put? Welke waarde geef je aan iets dat nergens te koop is? Moeilijke vraag. Nochtans zijn we onbewust continu bezig met het waarderen van zaken om ons heen. Hoe kunnen we deze waarderingen expliciet uitdrukken en hoe kunnen we dit vervolgens gebruiken om na te gaan wat de milieubaat is van een bodemsanering? Wat is de waarde van de natuurschade die door een lekkend boorplatform wordt veroorzaakt? Wat is de waarde van een waterval? Of wat is de waarde van een prachtige zonsondergang? Een moeilijke vraag.
Meer lezen

Respons van aquatische organismen op metaalverontreiniging in natuurlijke waterlopen: vergelijking diatomeeën en macro-invertebraten

Universiteit Antwerpen
2007
Maarten
De Jonge
Metaalvervuiling in rivieren? De natuur als meetinstrument!


De aanwezigheid van zware metalen vormt anno 2007 een hardnekkig probleem voor het leven in onze rivieren. Wetenschappers zijn er echter nog steeds niet uit welke effecten deze metalen allemaal te weeg kunnen brengen. En wanneer is een rivier nu juist “vervuild”? Piepkleine waterorganismen zouden hier wel eens het antwoord op kunnen geven.
 
Zware metalen, een blijvend probleem


Vele Vlaamse rivieren bevatten vandaag de dag nog steeds hoge gehalten aan zware metalen.
Meer lezen

Bio-accumulatie en effecten van zware metalen bij de karper (Cyprinus carpio) onder labo- en veldomstandigheden.

Universiteit Antwerpen
2003
Maarten
Sanne
In dit onderzoek werden karpers (Cyprinus carpio) onder labo- en veldomstandigheden blootgesteld aan zware metalen en werd nagegaan of er een verband gevonden kon worden tussen geaccumuleerde gehalten in de organen en effecten.
 
In een labo-experiment werden karpers in aquaria zowel via het voedsel als het water blootgesteld aan verschillende Cd-concentraties. Op vaste tijdstippen werden voor beide blootstellingsmethoden de accumulatie aan Cd in een aantal organen van de blootgestelde vissen bepaald. Er werd nagegaan wat de accumulatievolgorde van Cd was in de verschillende organen.
Meer lezen

Hyperaccumulatie in Lolium prerenne: Milieutoxicologische evaluatie van het gebruik van grassen voor cadmiummonitoring en fyto-extractie

Universiteit Antwerpen
2006
Maarten
De Bock
Cadmium zit niet alleen in Hoboken in de grond
Wat na de sanering van Moretusburg?
 
Viezigheid uit metaal


Van nature uit zit er niet echt veel cadmium in ons milieu. Als er dan her en der toch verhoogde concentraties worden vastgesteld, dan zijn die te wijten aan, onder andere, de metaalverwerkende nijverheid, de afval van steenkoolmijnen, verbrandingsovens en niet het minst het verkeer.
Meer lezen

Environmental Justice in België: onbekend of onbemind?

Universiteit Hasselt
2005
Sara
Pirens

Environmental Justice in België?

 
Uit een studie van de vervuilde woonwijken rond de fabrieken van de metaalgroep Umicore blijkt dat er niet steeds sprake is van ‘Environmental Justice’. De bewoners van vervuilde gebieden zijn nog te vaak onvoldoende op de hoogte van de vervuiling op hun grond en hebben geen vertrouwen in hun inspraakmogelijkheden omtrent het omgaan met die vervuiling. 
 
Environmental Justice
 
Aanleiding tot de studie van twee eindejaarsstudenten van de Universiteit Hasselt, was het begrip ‘Environmental Justice’.
Meer lezen