Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Heeft COVID-19 een impact op spoedopnames?

KU Leuven
2021
Edeline
Kaze
  • Jef
    Vanderoost
The COVID-19 pandemic has changed the organization of health care in Belgium. Different strategies have been implemented in order to avoid hospital crowding. Moreover, patients were advised not to come to the emergency department (ED) for non-urgent reasons. Meanwhile, recent studies have shown a decrease in ED visits for urgent conditions.

The aim of this study was to describe the impact of the COVID-19 pandemic on ED admissions for urgent diagnoses.
Meer lezen

Haast en spoed is zelden goed - Verpleegkundige methodieken om het welbevinden op spoed te vergroten

Thomas More Hogeschool
2021
Leni
Van Bastelaer
  • Skrolan
    Van Doninck
Deze bachelorproef gaat in op drie domeinen die cruciaal zijn om het welbevinden van patiënten binnen de spoedgevallendienst te vergroten. Deze zijn wachttijden, empathie en communicatie. Voor elk van deze domeinen worden de knelpunten aangehaald, waarna oplossingen geboden werden die verpleegkundigen kunnen toepassen op de spoedgevallendienst. Als laatste worden er in deze bachelorproef twee prototypes aangeboden en uitgelegd die mogelijks implementeerbaar zijn in de praktijk om het welbevinden te vergroten. Zo werd er een informatiefilmpje gemaakt voor patiënten met mondelingen uitleg en bijhorende animatie over de wachttijden wanneer ze op de dienst worden opgenomen. Verder werden er twee posters verwerkt die het verpleegkundig personeel op de spoedgevallendienst sensibiliseren en hen tips en tricks aanleert om de communicatie en empathie te verbeteren. Zo wordt er gewerkt naar een groter welbevinden binnen de spoedgevallendienst.
Meer lezen

GEBRUIK VAN VALRISICO VERHOGENDE GENEESMIDDELEN, EEN RETROSPECTIEF ONDERZOEK MET FOCUS OP PSYCHOFARMACA BIJ PATIËNTEN OPGENOMEN VIA DE SPOEDAFDELING

Universiteit Gent
2021
Britt
Ekendahl
Bepaalde klassen van geneesmiddelen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op vallen (o.a. geneesmiddelen die ingrijpen op het centraal zenuwstelsel). Ongeveer 60% van de ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege een val gebruiken minstens één valrisico verhogend geneesmiddel (fall-risk increasing drug of FRID). In het kader van valpreventie zijn preventieve acties zoals afbouwen van FRIDs van belang.
Meer lezen

De impact van het coronavirus op de werking van het AZ Sint Jozef Malle

AP Hogeschool Antwerpen
2020
Katrien
Joris
Deze scriptie gaat over de impact van het coronavirus op de werking en het personeel van het AZ Sint Jozef Malle tijdens de eerste golf van de coronacrisis, van eind januari tot en met 26 mei 2020.
Meer lezen

'Gib mir mal die Trousse' Zweisprachigkeit in den ostbelgischen Notaufnahmen: eine soziolinguistische Studie

KU Leuven
2020
Paulien
Jenard
Een onderzoek naar de tweetalige communicatie in de spoedafdelingen in Oost-België, vanuit sociolinguïstisch oogpunt.
Meer lezen

Attitudes van artsen en studenten genees- en verpleegkunde met betrekking tot gezamenlijke besluitvorming: een cross-sectionele studie

Universiteit Gent
2018
Gabriël
Cantaert
  • Ann
    Van Hecke
Deze masterproef is de eerste die de attitudes van Vlaamse artsen, masterstudenten geneeskunde en -verpleegkunde heeft nagegaan met betrekking tot gezamenlijke besluitvorming.
Meer lezen

Needy boarding patients in emergency departments: defining a control policy for the physicians

KU Leuven
2017
Kim
De Boeck
Een kwantitatief onderzoek aan de hand van simulatie naar een prioriteitsregel voor spoedartsen.
Meer lezen

De zorgoverdracht tussen het ziekenhuis en het woonzorgcentrum

Universiteit Gent
2014
Yves
Platteeuw
  • Hilde
    Segaert
Bewoners veiliger transfereren tussen woonzorgcentra en ziekenhuizen in VlaanderenStel even:  je grootmoeder woont in een woonzorgcentrum. Zij lijdt aan een hartziekte, is beginnend dement en heeft suikerziekte waardoor ze ook slechtziend en heel erg slecht te been is. Door de schommelende suikerwaarden in haar bloed is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De verpleegkundige van het woonzorgcentrum geeft met een gerust hart een uitgebreid overdrachtsdossier mee met de ambulancier. Maar ze vergeet te zeggen dat je oma lijdt aan beginnende dementie.
Meer lezen

Studies naar de kwaliteit van reanimeren: de relatie tussen compressiediepte en -frequentie en koolzuurgas als parameter

Universiteit Gent
2012
Jeroen
De Smet
  • Emmanuel
    Annaert
Sneller pompen leidt niet tot grotere overlevingskans bij reanimatie.HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER?Het is een bekend beeld in de vele ‘medisch correcte’ series op tv: bij een hartstilstand springt een overijverige hulpverlener bovenop de patiënt en begint als een bezetene borstcompressies uit te voeren. Maar is dit wel de juiste manier? Leidt sneller pompen automatisch tot een grotere overlevingskans?Nee, zo blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Gent.
Meer lezen

Als het licht op groen staat... verkeersslachtoffers hebben voorrang!

Hogeschool Gent
2009
Kim
Peeterbroeck
Ik alleen? Of wij samen?
 
‘3 doden na dolle race op A19’, ‘autobestuurder sterft na klap tegen verlichtingspaal’, ‘jongeman raakt vast aan auto en wordt meegesleept’, ‘Sander sterft onder de wielen van een vrachtwagen’, ‘Sneeuw veroorzaakt dodelijke crash’; ‘55- jarige man rijdt zich te pletter’. Dagelijks horen we dit in de media of lezen we dit in de krant. Mensen leiden vaak een zorgloze leventje maar een fractie van een seconde kan hun hele leven overhoop gooien.
Meer lezen

Klop ik terug? Of toch eerst even een praatje slaan? Een leidraad voor hulpverleners die met agressie in aanraking komen.

Thomas More Hogeschool
2005
Liesbeth
Vrancken
  • Lene
    Van der Looy
Klop ik terug? Of toch eerst even een praatje slaan?
Meer lezen