Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Borsten in perspectief: een verkenning van borstbeleving en zichtbaarheidsmanagement bij cisgender vrouwen

KU Leuven
2023
Cindy
Druyts
Wat betekent het om borsten te hebben?
Deze scriptie buigt zich over deze vraag door de borstbeleving, en het gehanteerde zichtbaarheidsmanagement van de borsten, te verkennen bij cisgender vrouwen. Dit resulteert in een aantal opvallende inzichten.
Meer lezen

Sexual and Reproductive Rights on the Flemish Political Agenda: A Case Study of Menstrual Health

Universiteit Antwerpen
2023
Anneleen
De Cuyper
Deze thesis identificeert de standpunten van de verschillende Vlaamse politieke partijen omtrent additionele politieke actie tegen menstruatiearmoede. Het onderzoekt of er gelijkenissen bestaan met de narratieven van de extreemrechtse, anti-gender beweging in Europa.
Meer lezen

Het eindspel van endometriose

Arteveldehogeschool Gent
2023
Britt
Emanuel
Genomineerde shortlist Bachelorprijs
1 op de 10, dat zijn het aantal mensen die ooit hoorden over de meedogenloze ziekte endometriose. Dit moet en kan anders dankzij het educatief spel "the end(o)game".
Meer lezen

Menstrual Healthcare: an Analysis and Call to Action. Addressing provider-related barriers to meeting menstruation associated healthcare needs

KU Leuven
2023
Femke
Jansma
In deze masterproef is een literatuuronderzoek uitgevoerd naar barrières in de zorg voor menstruatie-gerelateerde klachten. Diverse onderzoeksmethoden werden gebruikt om de zorgbehoeften van patiënten en de barrières bij medisch- en zorgpersoneel in kaart te brengen. De bevindingen leidden tot aanbevelingen voor educatieve programma’s, waaronder het aanpakken van valse overtuigingen, het integreren van historische context en het verbeteren van diagnostische en communicatievaardigheden met betrekking tot gevoelige en gestigmatiseerde onderwerpen
Meer lezen

Menstruatie?! De schaamte voorbij, verhoog de kennis.

Erasmushogeschool Brussel
2022
Ellen
Pouleyn
Menstruatie?! De schaamte voorbij, verhoog de kennis.
Meer lezen

Fact or fake? Een kwantitatief online survey onderzoek naar het vertrouwen in online nieuwsberichten

Universiteit Gent
2022
Stephanie
D'haeseleer
The question of what constitutes truth today is in debate. In particular, young people seem to have difficulties in verifying the information they encounter online. The digitization means an increasing prevalence of fake news on digital media platforms. This becomes a problem because research has shown that young people mainly consume news that they find online. Fake news raises questions concerning the extent to what young adults trust news online. With this in mind, this master’s thesis focuses on: ’What role do fake news production and dissemination have on trust in news on digital media platforms among Flemish young adults?’

In the literature review, the context is given in which fake news could occur. Understanding this media phenomenon has become more important because denoting everything as fake news can cause potential implications such as damage to the reputation of people, obscuring public debate, or influencing political decisions.

For this master’s thesis, an online quantitative survey was conducted. The attitude of 279 respondents aged between 18-34 in Flanders was measured by a multiple regression analysis. The results show that age and social media contacts play a significant role in the trust of young adults in online news.

Furthermore, the study finds significant correlations between social media features and trust in online news as well as between trust and the extent they interact with online news.
Meer lezen

Endometriose en zijn ware aard: ‘De sensibilisering van endometriose bij de bevolking’

Hogeschool PXL
2022
Talia
Özçelik
Deze bachelorproef toont aan dat de omkadering rond de aandoening endometriose ontbreekt. Deze literatuurstudie creëert een beter beeld over wat endometriose is, welke mogelijke klachten en oorzaken er zijn en welke verschillende soorten behandelingen toegepast kunnen worden.
Meer lezen

Patiëntgerapporteerde uitkomsten van vrouwen met endometriose

UC Leuven-Limburg
2017
Elyne
Geukens
  • Katrien
    Berghs
Endometriose is een chronische gynaecologische aandoening die ongeveer 10% van vrouwen tijdens hun reproductieve levensjaren treft. Literatuuronderzoek toont aan dat het fysiek ongemak van endometriose een negatieve impact kan hebben op het psychosociaal welbevinden van vrouwen, maar dat de grootte van deze impact niet verklaard kan worden door de graad van endometriose. Deze studie onderzocht (1) hoe vrouwen met endometriose preoperatief hun kwaliteit van leven (KvL), subjectieve gezondheidstoestand en psychologische weerbaarheid (SOC) scoren; (2) of deze preoperatieve uitkomsten gerelateerd zijn aan de graad van endometriose en/of aan de endometrioseklachten; en (3) of SOC bijdraagt tot het voorspellen van het psychosociaal welbevinden van deze vrouwen na correctie voor de graad van endometriose, endometrioseklachten en mogelijke andere ‘confounders’.
Meer lezen

Normothermie in het gouden uur van de prematuur

Thomas More Hogeschool
2017
Julie
Van de Vel
  • Eva
    Degrauwe
De temperatuur van de prematuur in het eerste uur na de geboorte is een belangrijke bepalende factor voor de outcome, zowel op korte als op lange termijn. Het is geassocieerd met een verhoogde mortaliteit en morbiditeit. Het streven naar en behouden van een optimale lichaamstemperatuur is voor iedere neonatologieverpleegkundige of vroedvrouw een uitdaging.
Meer lezen

Vanakkam girls, let's talk about our body

Hogeschool West-Vlaanderen
2017
Prisca
Nanda
Er werden sensibiliseringscampagnes gegeven aan adolescente meisjes uit Trichy, zowel op middelbare scholen als in dorpen opdat ze bewust zouden worden van het belang van vrouwenhygiëne.
Meer lezen

Verlicht door de Sterren? De rol van hemelinvloeden in de achttiende-eeuwse geneeskunde

Universiteit Gent
2016
Arno
Rombouts
Integendeel tot hetgeen lang gedacht werd was de studie van hemelinvloeden in de achttiende eeuw helemaal niet dood. Wetenschappers, en dan voornamelijk artsen, deden wel afstand van de term'astrologie', maar bleven de effecten van zon, maan en planeten op het menselijke lichaam onderzoeken.
Meer lezen

The use of progestins in transgender youth: Clinical and hormonal effects

Universiteit Gent
2016
Lloyd
Tack
De master thesis ‘The use of progestins in transgender youth: Clinical and hormonal effects’ onderzocht of progestagenen een alternatief zijn voor gonadotropin releasing hormone analogues (GnRHa), welke meest gebruikt worden om de puberteit te onderdrukken in transgender jongeren. GnRHa zijn duur en worden in België niet terugbetaald, waardoor er nood is aan een goedkoper, maar effectief alternatief, zodat alle transgender jongeren een geschikte behandeling kunnen krijgen. De thesis onderzocht de effecten van pro- en anti-androgene progestagenen in jongeren met gevorderde pubertaire ontwikkeling.
Meer lezen

THE INFLUENCE OF THE MENSTRUAL CYCLE ON THE ORTHOSTATIC TOLERANCE IN WOMEN.

KU Leuven
2013
Véronique
van Ravestyn
  • Elien
    van Nerum
Het doel van dit onderzoek was om na te gaan of de menstruele cyclus enige invloed had op de bloeddruk. We wilden controleren of vrouwen in hun menstruele fase meer last hadden van een lagere bloeddruk dan in hun niet menstruele fase, wat zou kunnen leiden tot flauwvallen. Dit hebben we getest door ze op een tilt tafel te laten staan gedurende 45min, dat is een tafel die geïnclineerd staat in een hoek van 60°. De test werd uitgevoerd tijdens de menstruele cyclus en ook 10dagen later.
Meer lezen

Internethulpverlening in de Bijzondere Jeugdzorg: Een gids voor jou als begeleider

Andere
2012
Rik
Van Kerckhoven
Digihulp, ook voor uw kind?Geel –Dat het internet niet meer weg te denken is uit de ontwikkeling van onze kinderen, hoeft geen verdere uitleg. Rik Van Kerckhoven is pas afgestudeerd aan het Hoger Instituut voor Readaptatiewetenschappen te Leuven en liep 2 jaar stage aan de Waaiburg in Geel, een organisatie voor kinderen uit de Bijzondere Jeugdzorg. In samenspraak met de organisatie heeft hij een bachelorproef geschreven over het gebruik van internet bij het begeleiden van kinderen.
Meer lezen

Onderzoek naar evidence-based informatie rond natuurlijk zwanger worden: de ontwikkeling van een informatiebrochure voor patiënt

Universiteit Gent
2012
Florence
D'haenens
Natuurlijk zwanger worden? Het kan! De vroedvrouw geeft tips en advies.Koppels, die beslissen om aan kinderen te beginnen zitten vaak met heel wat vragen en hebben nood aan informatie. De vroedvrouw kan hen hierbij informeren, praktische tips geven en hen helpen om vlot en op een gezonde manier zwanger te worden. Iedereen die dat wenst, kan voor preconceptioneel advies bij een vroedvrouw terecht, maar je kan natuurlijk ook aankloppen bij je huisarts of gynaecoloog.
Meer lezen

Early life programming en energie homeostase bij kinderen en adolescenten

Universiteit Gent
2011
Meulenijzer
Evelien
Programmering van zwaarlijvigheid tijdens het vroege levenDe toename van zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten is alarmerend. Ziekten die verwant zijn met zwaarlijvigheid worden meer en meer vastgesteld bij jongeren. Zwaarlijvigheid bij kinderen heeft een enorme impact op  de latere  lichamelijke en geestelijke gezondheid, onafhankelijk of het volwassen lichaamsgewicht normaal is of niet. Momenteel is er al veel geweten over zwaarlijvigheid, toch blijven echter nog tal van vragen onbeantwoord.
Meer lezen

The Effects of Sexually Appealing Male Models and Ovulatory Cycle on Ad Preference and Attitude of Female Consumers

KU Leuven
2011
Dennis
Verhoeven
Sexy genen en hun impact op vruchtbare vrouwenNooit eerder in de geschiedenis werd de mens zo vaak geconfronteerd met openbare seksuele prikkelingen als vandaag de dag. Reclamejongens begrijpen maar al te goed hoe belangrijk het is hún spot te laten opvallen tussen de overvloed aan commerciële boodschappen die met moeite in het bewustzijn van de consument doordringen. Ze hopen bovendien dat halfnaakte modellen positieve emoties teweegbrengen en dat deze vertaald worden in het versterken van het geadverteerde merk.
Meer lezen

De Idriss-koffer als instrument voor het werken met Q’eqchi Maya-jongeren - Seksuele educatie in een rurale Guatemalteekse context

Hogeschool Gent
2009
Anna
Buyssens
 “Seksuele educatie op het Guatemalteekse platteland”
Tienerzwangerschappen en hiv infecties zijn een groot probleem in Guatemala en er is weinig tot geen preventie en preventiemateriaal. Ik vroeg me af of de aanpak en het materiaal, ontworpen in Vlaanderen om te werken met asielzoekers rond seksualiteit, ook bruikbaar zou zijn in een Guatemalteekse context.
Het aantal mensen met hiv in Guatemala is hoger in de streek waar Ak’ Tenamit gelegen is dan in de rest van het land.
Meer lezen

Menopauze: niet louter ellende,...

Erasmushogeschool Brussel
2008
Karoline
Rassschaert
Menopauze: niet louter ellende,...
De menopauze is de tijd in het leven van elke vrouw wanneer de menstruatie definitief stopt. Tijdens de menopauze zal het vrouwelijk lichaam geleidelijk minder hormonen produceren. Dit gebeurt meestal tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar.
Een vrouw zal haar menopauze bereikt hebben wanner ze gedurende twaalf maanden geen menstruatie meer heeft gehad.
 
Door de veranderingen in hormoonconcentraties is het mogelijk dat de vrouw klachten ondervind. De ernst en de duur van deze klachten is afhankelijk van vrouw tot vrouw.
Meer lezen

Schaamrood. De ervaring van menstruatie bij katholieke Vlaamse vrouwen (1920-1960)

KU Leuven
2007
Kim
Vancauwenberghe
Schaamrood. De ervaring van menstruatie bij katholieke Vlaamse vrouwen (1920-1960)
 
In hoeverre was de kennis van menstruatie in medische kringen een weerklank van die bij Vlaamse meisjes en vrouwen? De kennis van artsen is doorheen de eeuwen geëvolueerd. Grieken gaven menstruatie bijvoorbeeld hetzelfde statuut als het hebben van een bloedneus. Pas in de negentiende eeuw werd het verband tussen menstruatie en vruchtbaarheid duidelijk. Ondanks die evolutie bleven niet-medische verklaringen voor menstruatie weerklinken doorheen de eeuwen.
Meer lezen

The Gynefix Patent, a Belgian invention

Odisee
2006
Elke
Hoedt
Gynefix®
Gepattenteerde Belgische uitvinding stelt orale contraceptiva in vraag
 
Winst versus Gezondheid
 
Toename ongewenste zwangerschappen
 
In een wetenschappelijke publicatie over de aanvaardbaarheid van anticonceptiemiddelen voor de vrouw, merkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) op dat er wereldwijd nog steeds enorm veel ongewenste zwangerschappen zijn.(1) De statistieken spreken voor zichzelf: meer dan 50% van de zwangerschappen in de VS zijn ongepland en de helft ervan (1,4 miljoen per jaar) eindigt in abortie, waarvan meer dan 50% bij vrouwen jonger dan 25 jaar.
Meer lezen

Zeg het aan niemand dat ik verliefd ben ...

Andere
2002
Lien
Ingelbrecht
  • Saartje
    Persijn
  • Bieke
    Saey
Zeg het aan niemand dat ik verliefd ben…  Een verkennend onderzoek naar relaties en seksualiteitsbeleving bij islamitische meisjes en jonge vrouwen in Vlaanderen.
 
In onze maatschappij is de behoefte aan het begrijpen van hoe anderen hun belevenissen zien, nog nooit zo groot geweest.  Seksualiteit en islam zijn daarin elk op zich actuele thema’s, maar tegenover seksualiteit én islam samen lijkt er terughoudendheid te bestaan.  Literatuur over dit thema is in België dan ook zeldzaam.
Het doel van het onderzoek, gevoerd door drie studentes Vergelijkende Cultuurwetenschap van de Universiteit Gen
Meer lezen